גינון טיפולי להתפתחות הילדים

גינון טיפולי אצל ילדים – גידול וטיפוח גינה ביתית

גינון טיפולי, או תרפיה באמצעות גינון, הוא שיטת טיפול שמשמשת לפעילות עם סוגים רבים של אוכלוסיות, ביניהם ילדים. ממש כמו שימוש באומנות או מוסיקה או חיות, גם בעזרת שימוש בצמחים ובגינון אפשר לעזור לילדים לעבור משברים, ולטפל בבעיות פיזיות ורגשיות כאחד.

תוך כדי העבודה בגינה הילדים לומדים רבות גם על הטבע וגם על עצמם. זו חוויה מעצימה במיוחד. כשעברנו לראשונה לגור בדירה, התבאסתי בעיקר מכך שאין לנו חצר. אני רואה את הילדים בחצר של ההורים שלי, כמה שהם נהנים מהמרחב וגם מהטיפול בגינה ובצמחים.

גינון טיפולי להתפתחות הילדים

גינון טיפולי להתפתחות הילדים

מכיוון שאמא שלי מטפלת בגינון, החלטתי לא לוותר על החוויה הזו גם בדירה שלנו ובניתי ביחד איתה במרפסת אפשרות לילדים לעסוק בגינון. הם יכולים לגדל ירקות ותבלינים ולעזור לי לטפח עציצים. מעבר למרפסת המקושטת שיש לנו כעת, עם פרחים ועציצים, אנחנו גם נהנים מירקות ותבלינים שאנחנו מגדלים. מעבר לכך, הפעילות וההתעסקות בגינה יחד עם הילדים והגינון עצמו, בין אם זה אצל אמא שלי בחצר ובין אם זה במרפסת הביתית שלנו,  מהווה סוג של חוויה משותפת.

 

היתרונות של גינון טיפולי אצל ילדים וגידול וטיפוח גינה ביתית

  1. הילדים הופכים ממטופלים למטפלים. הם רגילים להיות אלה שאחרים דואגים להם ומטפחים אותם, וכאן הם מקבלים אחריות על זרע קטן או צמח ומטפלים בו בעקביות. הם דואגים לו למים ושמש, על מנת שיצמח ויפרח, וזה מעניק להם תחושה של אחריות וטיפול.
  2. תוך כדי עבודה בגינון אפשר לפתח שיחה על כל מה שעובר על הילד. לפעמים הוא נוטה להשליך את מה שמעיק עליו או מפריע לו על אובייקט אחר, ועבודה בגינה עוזרת לו לשחרר את אותם דברים שמפריעים לו, ולדבר עליהם מבלי להרגיש שהוא נמצא בשיחה טיפולית או תחת תחקיר כלשהו.
  3. הילדים לומדים מה זו סבלנות. לחכות שהזרעים ינבטו, שהפרחים יפרחו, ושהצמח יוציא ירקות ופירות בהתאם למה שהם שתלו. הם מחכים בקוצר רוח ובודקים את הצמחים שלהם כל יום. כך הם מבינים שהם אחראים לטיפול בצמחים ואם ישקיעו בטיפוחם וימתינו בסבלנות, יזכו לקצור את הפירות.
  4. כאשר צמח צומח ונובט הם חווים הצלחה, ההישג, משהו שהם עשו הצליח. הם זרעו ודאגו, השקו ובדקו בכל פעם את הצמח, וכאשר הוא מתפתח הם מרגישים שהם הצליחו לגדל משהו בעצמם, משלהם. והם אכן הצליחו. החוויה מחזקת אותם ואת הביטחון העצמי שלהם יחד עם היכולות שלהם להצליח.
  5. הילדים לומדים להכיר את הטבע ולהעריך אותו. להבין איך צומחים דברים, כולל הפירות והירקות שאנחנו אוכלים. הם מקשרים את מה שאנחנו מגדלים למה שמוכרים בסופרמרקט, וגם לומדים לזהות את הצמחים וקוראים עליהם. כך הם מכירים את הטבע ומתחברים אליו יותר ויותר.
  6. סביבה לשחרור כעסים ועצבים. כאשר אחד הילדים עצבני במיוחד, אפשר לתת לו פעילות של ניקוש עשבים או חפירה באדמה. זו פעילות שתעזור לילד לשחרר את הכעס או העצבים. באמצעות הגינון הוא יכול לתעל  את העצבים למשהו מועיל ובעקבות כך יבין שיש דרכים לשחרר מועקות בצורה נכונה ומועילה.
  7. אופטימיות. הגידול של פרחים וצמחים מעניק תחושה של אופטימיות, גם מה שנובל צומח שוב או ששותלים חדש. הטבע מתחדש בכל פעם, ואם משהו לא צומח זה לא תמיד קשור ישירות לפעילות שהם עשו נכון או לא נכון. הם למדים שאפשר לשתול משהו אחר במקום מה שנבל, ולפעמים מצליח להם ולפעמים לא. כך או כך, תמיד יפרח או יצמח צמח כלשהו.

 

‘לקצור את הפירות’ של גינון טיפולי

תוך כדי עבודה בגינה או במרפסת אני מתבוננת בילדים, רואה כיצד הם מטפלים בצמחים ותוך כדי מכוונת את השיחות למקום הרצוי לי. אני יכולה להבין מהר מאוד אם הם כועסים או שמחים. לעיתים הם משליכים סיפורים ומקרים על הפרחים, וכך מספרים לי מה מציק להם ומה עבר עליהם במהלך היום. כך אנו יכולים לדבר על הפרחים, ובעצם לדבר על הבעיות הרגשיות שלהם. הילדים לומדים לטפל בגינה, ולחוות תוצאה ישירה למעשים שלהם, לטוב ולרע. אם ישקו ויטפלו בצמחים שלהם, הם יגדלו, ינבטו ויפרחו. ואם לא, הם ינבלו. הכל תלוי בהם. ככה הם לומדים לקבל אחריות ולקחת אחריות על דברים אחרים, ולא רק על עצמם.

בנוסף על כך, הילדים חווים בעזרת הגינון התנסות בחומרים שונים – מכירים סוגי אדמה שונים, עבודה עם מים וזרעים שונים. הילדים למדים איך דברים גדלים לעיתים משורשים לעיתים מזרעים. ההתעסקות בכל החומרים ובכלי הגינה עוזרת לפיתוח המוטוריקה שלהם ולהתפתחותם התקינה. הם יודעים באילו כלים הם יכולים להשתמש לבד, ובאילו הם צריכים עזרת מבוגר, יש גבולות ברורים, והם מטפחים את הגינה תחת השגחה ונהנים מכל רגע. בגינה אני יכולה לשים גבולות וגם להעניק חופש. אני מסבירה להם מה לעשות ומה צריך לעשות, איפה לשתול ואיך. אני גם מרשה להם להשתמש בכלים מסוימים כמו מספרי גיזום רק איתי, אבל בשאר הכלים אני נותנת להם חופש לבחור מה הם רוצים לזרוע ולשתול, להשקות את העציצים, לנקוש את העשבים ופשוט להנות מהפרחים היפים שפורחים לנו בעציצים.

לאחר שהשקו רבות את העץ ולאחר ההשקעה הרבה שלהם בגידול העצים בחצר של סבא וסבתא, הילדים נהנים מאוד לקטוף את הפירות בגינה כאשר מגיעה העונה של אותו עץ לתת לנו פירות. התחושה שלהם שהם אוכלים ירק או פרי שהם עזרו בגידולו, היא תחושה של הצלחה וגאווה. בין אם בגינה או במרפסת, הפעילות של גינון הפכה להיות חלק בלתי נפרד מהשבוע שלנו. הילדים נהנים לחזור הביתה מהגן ומבית הספר ולבדוק ישר מה צמח ומה לא, לשתול מחדש ולבחור מה לאכול לארוחת ערב, מהגינה כמובן.

כתיבת תגובה

נוני מתחדש ואתם מרוויחים!