חשיבות שירותי דולה תומכת לידה

חשיבות שירותי דולה תומכת לידה

אני מודה ומתוודה שהגעתי לחדר הלידה מפוחדת. מה זה מפוחדת, מתה מפחד. ודווקא בלידה השנייה, אפילו יותר מאשר בראשונה. כי בראשונה לא היה לי מושג לקראת מה אני הולכת, אבל בשנייה כבר ידעתי עד כמה זה יכול לכאוב. כך שבטח שלא רציתי לעבור את זה לבד.

חשיבות שירותי דולה תומכת לידה

חשיבות שירותי דולה תומכת לידה

אני אישית חושבת שלקחת איתך ללידה מישהי שילדה כבר, זה הרעיון הכי טוב שיש. היא חוותה את זה, היא יודעת בדיוק מה את עוברת אפילו מבלי שתדברי, והיא שם בשביל להחזיק לך את היד. היא יכולה להזדהות איתך, כאילו היא עוברת את זה שוב, יחד איתך. אני בחרתי לקחת איתי את אמא שלי. גם כי היא קרובה אליי וגם כי היא עברה את זה, ארבע פעמים במקרה שלה. היא תדע איך להתמודד גם איתי, וגם עם הסיטואציה.

לי אישית יצא ללוות חברה בלידה, ואני חושבת שאם הייתי עושה זאת לפני שילדתי בעצמי לא הייתי עומדת בזה. אבל מה עושה מי שאין לה מי שתלווה אותה בלידה? מי שלא רוצה שבעלה יהיה נוכח איתה בחדר הלידה, או שכן רוצה, אבל זה לא מספיק לה? אותה אחת, בוחרת דולה!

 

מה זה בכלל דולה?

דולה, או תומכת לידה, היא אשת מקצוע שמטרתה לשפר את חווית הלידה של היולדת, ולהיות שם עבורכם לאורך כל תהליך הלידה וההורות הראשוניות. דולה נמצאת אתכם לאורך כל הלידה, ומנחה לשימוש בטכניקות שונות שיכולות לעזור. כגון, תרגילי נשימה, תנועתיות ושינויי תנוחה, עיסויי, רפלקוסולוגיה ושיאצו וכן ברשותה כלים נוספים כדוגמת דימיון מודרך והומאופתיה. דולה מכירה את הזוג עוד לפני הלידה, במפגשי הכנה והיכרות. כיוון שזהו שירות פרטי, אתם בוחרים את הדולה שנראית לכם הכי מתאימה. הכימיה ביניכם חשובה מאוד לתהליך!

 

מהי ההסמכה של דולה? ולמה צריך אותה שם אם יש מיילדת ויש רופא?

דולה מקבלת הסמכה בבית ספר לרפואה אלטרנטיבית, וזוהי לא הסמכה רפואית. לרופא ולמיילדת יש תפקיד חשוב מאוד בתהליך הלידה, הם אחראים לפן הרפואי ולכך שהתינוק והן היולדת יעברו את הלידה בצורה הבטוחה ביותר. הצוות הרפואי לא נמצא עם היולדת (או הזוג), כל הזמן בחדר הלידה, ואין להם פנאי לטפל בפן הרגשי והחשוב מאוד בזמן הלידה. זהו תפקידה של הדולה, להסביר מה האפשרויות שהצוות הרפואי מציע, לפרש את השפה הרפואית שלעיתים אינה מובנת, לסייע לאישה בזמן הצירים ולהקל עליה, וכמו כן לדאוג לאווירה נעימה בחדר הלידה. הדולה בעצם עוטפת את היולדת, כך שהיא תוכל להיות מרוכזת אך ורק בצרכים שלה ובלידה, ולא תהייה מוטרדת מדברים אחרים בזמן הזה.

 

מה כולל השירות שהדולה מציעה?

תהליך הליווי כולל בדרך כלל שני מפגשים לפני הלידה, שמיועדים להיכרות מעמיקה, הכוונה ותיאום ציפיות. ליווי במהלך הלידה, מרגע שהאישה מרגישה צורך שהדולה תהיה לצידה, ועד לאחר שהתינוק יוצא לאוויר העולם. למעשה הדולה נמצאת אתכם עד שעתיים לאחר הלידה, ויכולה לעזור במידת הצורך בהנקה ראשונה בחדר הלידה, וכן להמשיך ולטפל ביולדת (בזמן ששאר הנוכחים בחדר מרוכזים יותר בתינוק). מפגש נוסף מתקיים לאחר הלידה, וזהו מפגש סיכום המכיל בתוכו גם הרבה טיפים להתנהלות עם תינוק חדש. יש זוגות שמעדיפים לקיים את המפגש הזה ביום בו משתחררים הביתה מבית החולים, כך הדולה למעשה עוזרת בהתארגנות ראשונית בבית ומדריכה את ההורים איך לעשות את המקלחת הראשונה לתינוק.

האם הפרטנר שלי עלול להיפגע מכך שיש דולה?

דולה לא מחליפה את בן הזוג בשום צורה. להפך, היא עוזרת לו לתמוך ביולדת בצורה המתאימה לה ביותר, ומקלה על החששות שלו מהתהליך. הדולה יודעת מתי מה שהיולדת מרגישה הוא טבעי והגיוני בתהליך, או שיש כאן משהו חריג שדורש התייחסות רפואית. בנוסף, לעתים בן הזוג לא יודע איך בדיוק לגעת, היכן ללחוץ ואיך לעסות את היולדת, והדולה מראה לו בדיוק מה לעשות בזמן אמת.

לפעמים היולדת באמת מעדיפה שהדולה היא זאת שתעסה אותה בזמן הצירים ותנחה אותה, אך לבן הזוג יש עדיין תפקיד חשוב מאוד בעידוד היולדת, במגע אינטימי, ובכלל. הוא משרה עליה בטחון בכך שהוא נמצא איתה בחדר. יולדת צריכה להרגיש אהובה ומוגנת כדי ללדת בתנאים אופטימליים, וזהו התפקיד, בראש ובראשונה, של בן הזוג.

 

התאמת דולה לצורכי היולדת

כדאי ליצור קשר עם דולה לקראת שבוע 25 עד 28, ולשריין אותה ללידה שלכם. יש נשים שמרגישות צורך בליווי גם בשלבים מוקדמים יותר בהריון, וזה בסדר גמור. התהליך מאוד גמיש והדולה רוצה לענות על צרכי האישה בצורה מקסימלית, ולכן תתאים את עצמה ליולדת!

הדבר הכי חשוב בבחירת הדולה הוא להקשיב לבטן שלכם ולחוש האם יש כימיה ביניכם לבין הדולה. בדקו האם אתם מסוגלים לסמוך עליה והאם הנוכחות שלה מרגיעה אתכם. מומלץ לשוחח בטלפון עם מספר דולות ולהיפגש עם אחת-שתיים, שהכי מצאו חן בעינייך. כמו כן, כדאי לברר באילו כלים משתמשת הדולה, ומה בדיוק תהליך הליווי שלה כולל. זה משתנה בין דולה אחת לאחרת.

לרוב נפגשים עם דולה פעמיים-שלוש לפני הלידה. יש דולות שהן גם מטפלות ברפלקסולוגיה, שיאצו ועיסוי. במקרה כזה, התהליך מותנה בהתאם. קשר טלפוני עם הדולה יהיה רציף, ובייחוד לקראת הלידה, חשוב לעדכן על התפתחויות ולהתייעץ. במקרה ויש צורך בגיבוי, הדולה עובדת עם דולה מגבה. לרוב, הזוגות לא נפגשים עם הדולה המגבה, אלא אם מראש ידוע על תאריכים בעייתיים סביב תאריך הלידה המשוער של היולדת. במקרים אלו, ניתן לשוחח בטלפון עם המגבה. התשלום לא משתנה כאשר המגיעה דולה מגבה. יש לשים לב שעניין הגיבוי מצוין בזיכרון דברים או חוזה ביניכם לבין הדולה. מקרים של ביטול גם צריכים להיות מפורטים בחוזה ההתקשרות ביניכם לבין הדולה. לרוב, אם הליווי התבטל מראש, לא יהיה תשלום על הלידה אלא רק על מפגשי ההכנה ללידה.

דולה מנוסה במגוון לידות ומתאימה את עצמה לצרכים שלך וללידה שלך. דולה לא אמורה לקבוע עבורך מה לעשות אלא לתת לך מגוון אפשרויות ולהיות שם עבורך בסוג הלידה שתבחרי. בחרי מישהי שמתאימה לך, שאת מרגישה איתה בנוח ואל תתפשרי. חשוב מאוד שגם בן זוגך יתחבר אליה, אבל בסופו של דבר מי שעוברת את החוויה זו את, ולכן שניכם צריכים להיות בטוחים שזו האישה שאתם רוצים אתכם ברגע האינטימי הזה.

 

נכתב על ידי רויטל גפני, דולה, תומכת ומלווה בהריון, לידה והורות ראשונית.

כתיבת תגובה

נוני מתחדש ואתם מרוויחים!