משפחה חד הורית היא משפחה בה יש הורה אחד באותה משפחה. הסיבה להיווצרות סוג של תא משפחתי שכזה הוא פרידה וגירושין של ההורים והם כעת גרים בנפרד, או כאשר בן הזוג נפטר או שהילד הובא מראש ללא התערבות של בן או בת זוג, כלומר על ידי אימוץ, תרומת זרע או הליך פונדקאות. כאשר פונים אליי בתור אם חד הורית אני מיד מתקנת, כי אני לא. אני לא אם חד הורית, כי לילדים שלי יש אבא פעיל וזמין שאוהב ומבלה איתם כמה שיותר, והם חצי מהזמן אצלו. גם הוא לא אב חד הורי, בגלל אותה סיבה בדיוק. אך לפי ההגדרה המשפטית, כל אחת מאיתנו הוא הורה יחיד שמנהל משק בית נפרד.
כמשפחה חד הורית, כלומר כאישה שהיא הורה יחיד שמנהל משק בית מגיעות לי, ולכל אם במצבי, הנחות מהסיבה שגם ככה בימינו קשה לשרוד ולהתמודד כמשפחה עם שני הורים ושתי משכורות, אז אתם רק יכולים לדמיין מה קורה כשמדובר בהורה אחד ובמשכורת אחת. אין פה עניין של מסכנות או צדקה, אני מאוד רחוקה מכך, אך לא כל הנשים זכו כמוני לגרוש שמשתף פעולה והינו אבא נהדר. לעיתים נשים גרושות צריכות להילחם כל יום כדי לשרוד, לכן הרשויות השונות חוקקו חוקים הבאים לקראת אותן אימהות חד הוריות, או לפי ההגדרה הכי עכשווית – אמהות יחידניות, על מנת שלא רק תשרודנה אלא תתקיימנה בכבוד ותוכלנה לעבוד ולהתקיים כמו כל משפחה אחרת.
משפחה חד הורית לעומת הורה יחידני

משפחה חד הורית
בעבר הביטוי היה “אם חד הורית”, אך כפי שהסברתי קודם לכן, הוא אינו מתאים מכיוון שלילד יש שני הורים ולכן במקרים של הורים גרושים או פרודים מדובר בהורה יחידני או הורה עצמאי. “אם חד הורית” הינו ביטוי שתופס רק כאשר לא היה מלכתחילה אב בתמונה, או שהוא נפטר חלילה, או נעלם לגמרי והאישה מתפקדת כהורה יחיד לכל דבר ועניין. החשיבות מאוד גדולה בהבדל בין אם מדובר באם חד הורית, ובין אם מדובר בהורים שגרים בנפרד. כמו כן, במקרה של הורים גרושים, יבחין החוק והרשויות בין אב הלוקח חלק בחיי ילדיו לעומת ילדים שאינם בקשר עם אביהם לגמרי.
לפי חוק חזקת הגיל הרך, שעליו יש לא מעט ויכוחים וניסיונות רבית לשנות אותו, נקבע שהמקום הטוב ביותר עבור הילד הוא אצל אימו עד גיל שש. אך אבות רבים טוענים שלא כך הדבר ושברוב המקרים עדיף לילד חלוקה שווה אצל ההורים, או בשמה המשפטי “משמורת משותפת”, או אף בחלק מהמקרים שהאב יהיה המשמורן העיקרי ולא האם רק בגלל שהיא האמא של הילדים. הורה יחיד זכאי להנחות בהרשמה למעונות ובתשלום למעונות וצהרונים, זכאי לתשלום מביטוח לאומי כהשלמת הכנסה בעת הצורך, מקבל עזרה בבית הספר והנחה בתשלום מיסים. במקרים אלה, רק ההורה היחיד יקבל את ההנחה, לרוב זו האם.
משמורת משותפת
במקרים של משמורת משותפת, בהם שני ההורים הם הורים שווים המתחלקים באחריות ובזמן בטיפול בילדים, ההנחות הן שונות. אבל לפני ההנחות, מדובר במצב האידיאלי ביותר, עד כמה שאפשר כאשר מדובר בפרידה, עבור הילדים. הם זוכים לשני בתים, שני הורים פעילים. במצב כזה, ההורים מגיעים להחלטה משותפת יחד ולכן האווירה טובה יותר. ילד צריך את שני הוריו ולכן אם אפשרי, זו האופציה הטובה ביותר של משמורת שיכולה להיות עבור הילד.
במצב של משמורת משותפת, שני ההורים מקבלים הנחה במיסים כמו ארנונה וחשבונות שונים, הם יכולים להתחלק בהנחות של הלימודים ובכסף מביטוח לאומי. יצוין כי ביטוח לאומי ומס הכנסה עדיין אינם מכירים במשמורת משותפת ולכן ההנחה בנקודות זכות ניתנות רק לאם (לאב, עד הגעת הילד לגיל שלוש בלבד, ללא קשר לגירושין) וביטוח לאומי משלם את הקצבה אוטומטית לחשבון האם, בין אם היא אם יחידנית, גרושה או נשואה. ההמלצה שלי היא להתחלק בהנחות ובהוצאות שווה בשווה.