ושוב הגיע הקיץ ושוב נשלחו ההזמנות למסיבות הסיום, והנה מגיע הרגע הכי סיוטי במהלך שנת הלימודים – קייטנות. בתור ילדים זה היה השלב הכי כייפי בשבילנו, כי זו היתה חוויה נהדרת ופעילות קיץ כייפית עם המון בריכה, ארטיקים, שוקו ולחמנייה עם שוקולד. ובעיקר לא היינו צריכים לעשות שיעורים וללכת לגן או לבית הספר, שמחנו לשם שינוי לקום מוקדם בבוקר.
קייטנה היא עדיין מסגרת עם שעות וילדים צריכים מסגרת. למרות שכאשר גדלים יותר מחכים לחופש הגדול כמו אוויר לנשימה, אבל גם אם ילדים לא יודו בכך, בשלב כלשהו מתחיל להיות משעמם לא לעשות כלום חוץ מלישון ולראות טלוויזיה. גם אם נפגשים עם חברים זה לא אותו הדבר, לכן כשיש פעילות מסודרת ותחומה במקום ובזמן, כמו בקייטנה, אז כולם נהנים. בעיקר כשמדובר בילדים קטנים שזקוקים למשמעת ולסדר והחופש גדול עלול להוציא אותם מאיפוס ומאיזון. כך אם הם מבלים עם רוב החברים שלהם במהלך חופשת הקיץ, פחות קשה להם להסתגל חזרה לגן בתחילת השנה.
קייטנות – יתרונות מול חסרונות

קייטנות בחופש הגדול
אז אם בשביל הילדים קייטנות הן ברובן רעיון טוב וכייפי, למה זה כל כך סיוט בשביל ההורים? יש לא מעט סיבות לכך:
- זה יקר. הקייטנות מכסות לנו רק חלק מהזמן של החופש ולא את כולו. כפי שאנחנו מרגישים את זה היטב במהלך כל השנה, החופשות של הילדים לא מסונכרנות לימי החופש (אם יש לנו בכלל) של העבודה שלנו ההורים. כך שעל כל ימי החופש שאנו לוקחים במהלך ימי העבודה, אנחנו צריכים לשלם והרבה. בקיץ זה יוצא לנו גם יותר יקר וגם פחות משתלם. השעות של הקייטנות מצומצמות, המחירים בשמיים והן לא מכסות לנו את כל ימי החופש הגדול. ואם לא נשארנו עם כיסים מרוקנים אחרי מחזור אחד של קייטנה, סביר להניח שנשלם על עוד מחזור, כך שבכלל לא יישאר לנו חצי גרוש בכיסים לאחר החופש הגדול. וזה רק כשמדובר בילד אחד.
- לרובנו יש יותר מילד אחד. מה שאומר שצריך לחסוך במהלך כל השנה לשתי קייטנות, או יותר. לא תמיד הקייטנה תתאים לשניהם, לא תמיד הם ירצו להיות בכלל ביחד ואז צריך למצוא לכל אחד את המסגרת המתאימה לו, לתמרן בין השעות והמקומות ולדאוג שאנחנו שמים אותה בקייטנת קליעת צמות ובישול כמו שהיא אוהבת ואותו בקייטנת כדורגל או קייטנת גלשנים ולא להפך. או שכן להפך…
- קייטנות מסתיימות מוקדם. רוב הקייטנות אמנם מתחילות מוקדם בבוקר, כמו בגן בסביבות 7:30, אבל מסתיימות בצהריים או לקראת הצהריים ואין צהרון, ההשלכות לכך הן שצריך למצוא סידור לילדים לזמן שאחרי הקייטנה או לצאת מהעבודה מוקדם כדי לאסוף אותם. כמו כן, הן הקייטנות קצרות במחזור. אם חופשת הקיץ מתחילה בתאריך ה-1 ביולי, רוב הקייטנות הן באורך של כשלושה שבועות, מה שאומר שהן מסתיימות בתאריך ה-21 ביולי ואפילו לא סוגרות לנו ההורים חודש שלם. אם נצטרך, לדעתי רובינו נצטרך, נרשום את הילדים למחוזר נוסף של קייטנה, שזה כאמור עוד כסף אבל באותם תנאים כמו של המחזור הראשון.
- מסגרת חדשה לילדים. הילד או הילדה שלנו רגילים לגן ומכירים את הצוות החינוכי, את הגננת, הסייעת ואת החברים שלהם. יש להם סדר יום קבוע ופעילויות והכל מוכר להם. בתקופת הקייטנה לוקחים אותם לפרק זמן קצר, שאצל חלקם זהו פרק הזמן שלקח להם להסתגל לגן בתחילת השנה, ושמים אותם במסגרת חדשה עם אנשי צוות חדשים, פעילויות לא מוכרות וילדים אחרים. לחלק מהילדים זו תהייה חוויה יותר שלילית מחיובית.
האמת היא שלא הכל רע בקייטנות. לא רק בגלל שאין ברירה ואנחנו צריכים לעבוד וזקוקים לאיזו מסגרת עבור הילדים בפרק הזמן הזה נשלח אותם לקייטנה. ישנן יתרונות לא מועטים לקייטנות ולעיתים אף חלק מהחסרונות של קייטנות הופכים ליתרונות:
- הילדים נשארים במסגרת. הם לא יחפשו מה לעשות עם עצמם, ישתעממו כל היום, יטפסו על הקירות וישגעו אותנו ההורים. מצידנו, אנחנו לא נצטרך לחפש מה לעשות איתם ואיך להפעיל אותם כל יום כל היום.
- אמנם הקייטנה יקרה יחסית לגן ובכלל לעומת זמן הפעילות שלה, אך אם היינו נשארים עם הילדים בבית בזמן הזה, היינו בוודאי מוציאים הרבה יותר כספים על פעילויות איתם והוצאות נוספות לא מתוכננות בנסיעות וחופשות על מנת למלא את הלו”ז ולהעביר את הזמן.
- יש לילדים עניין ופעילות. במהלך הקייטנה הילדים צוברים חוויות חדשות, מכירים אנשים חדשים וחברים חדשים. הכל מעניין, כייפי וגם שונה מהמסגרת הרגילה.
בסופו של יום, ממגוון קייטנות המוצעות לנו, נבחר את הקייטנה הטובה ביותר עבור הילדים שלנו, הקרובה, היקרה פחות, עם הפעילות הנחמדה ביותר וזו שגם החברים שלהם מהגן הולכים אליה. נקווה שהילדים יחזרו עם חיוך כל יום והמון חוויות חדשות ושהקיץ רק יעבור בשלום.