יש לא מעט אמצעי מניעה בעולם המודרני שלנו היום, כל מיני סוגים של גלולות למניעת הריון, מדבקות, התקנים וטבעות ואגינליות. אך כאשר אישה הגיעה למצב בו היא רוצה סופית למנוע הריון ולא להביא יותר ילדים לעולם, השיטה הבטוחה והטבעית ביותר היא קשירת חצוצרות. החצוצרות הן המקום בו נפגשים הזרע והביצית ומתקיימת ההפריה. לכן, אם חוסמים את החלל הזה בעצם מונעים מהזרע לפגוש את הביצית ובכך מונעים הפריה והריון.
מתי מחליטים על קשירת חצוצרות?
- כאשר שני בני הזוג החליטו שאינם רוצים להביא עוד ילדים לעולם.
- כאשר הריון נוסף עלול לסכן את האישה.
- כאשר האישה הגיעה לגיל מבוגר ורוצה להימנע מהריון לא רצוי.
- כאשר האישה חולה במחלה העלולה לסכן אותה ואת העובר במידה ותיכנס להריון.
היעילות של קשירת חצוצרות עומדת על תשעים ותשעה אחוזים כאשר רק עשרה אחוזים מתוך הנשים אשר ביצעו את התהליך נמצאות בסיכון של הריון מחוץ לרחם. אך לרוב מדובר בשיטה הכי בטוחה, יעילה ולא פחות חשוב, הכי טבעית למניעת הריון.
כיצד מתבצעת קשירת חצוצרות?

ניתוח לקשירת חצוצרות
קשירת חצוצרות נעשית על ידי לפרוסקופיה, שהיא החדרת מכשיר לתוך חלל הבטן של האישה על ידי חתכים קטנים בדופן הבטן. הרופא המנתח ינתק את החצוצרות ויקשור אותן, ועל ידי כך ימנע מעבר של ביציות אל הרחם. רצוי לבצע את הניתוח כאשר האישה כבר בלידה או במהלך ניתוח קיסרי, על מנת לנצל את העובדה שהאישה נמצאת בהרדמה מלאה ממילא. ניתן לבצע הליך לקשירת חצוצרות גם ללא קשר ללידה או לניתוח קיסרי, אך תמיד עדיף כבר לנצל את המצב בו האישה בבית החולים, במקום לבצע ניתוח נוסף.
כל השיטות לקשירת חצוצרות
קיימות שיטות לא מעטות לביצוע קשירת חצוצרות:
- קשירה בשיטת פומרוי. קישרת החצוצרות על ידי חוט וחיתוך החוט מעל הקשר. לרוב מבוצעת מיד לאחר הלידה.
- קשירה בשיטת אירווינג. קישרת החצוצרות במהלך ניתוח קיסרי.
- צריבת החצוצרות על ידי זרם חשמלי. קשירה בשיטה זו נעשית על ידי צריבה באמצעות מלקחיים דו קוטביות.
- שיטת הולקה. חסימת החצוצרות על ידי קפיץ מפלסטיק או מזהב על גבי החצוצרה.
- שיטת בנדס. חסימת החצוצרה על ידי טבעת או סרט עשוי מסיליקון או פלסטיק. חסימה זו תגרום לניוון הדרגתי של החצוצרות.
- שיטת אשור. חסימת החצוצרות על ידי חיבורן לחלל הרחם, אך מניעת כניסת ביציות אליהן.
מה קורה אם האישה מתחרטת לאחר קשירת החצוצרות?
בהליך לקשירת חצוצרות חותכים את החצוצרות וקושרים בקצוות. במקרה והאישה לא בטוחה במאת האחוזים שלא תרצה עוד ילדים בעתיד ניתן לכרות חלק מהחצוצרה או רק להדק אותה זמנית, על ידי לולאה מגומי. כך ניתן להתחרט ולהפוך את הקשירה במידת הצורך. קיימת גם האפשרות של שחזור חצוצרות, אך היא נדירה ומסובכת. במקרה בו לא יהיה ניתן לשחזר את החצוצרות, תוכל האישה לעשות הפריה חוץ גופית, בה הביצית מופרית על ידי זרע מחוץ לגוף האישה וההריון מוחדר לתוך הרחם שלה חזרה.