חשיבות שכיבה על הבטן

שכיבה על הבטן – להשכיב את התינוק על הבטן

כל ההורים מכירים את השלב הזה – אנחנו מניחים את התינוק על הבטן, נותנים לו להתאמץ קצת. בהתחלה הוא רגוע, מנסה להרים את הראש, מביט מסביב אבל תוך רגע הוא קולט את העניין ומתחיל להתלונן. יש תינוקות שברגע שמשכיבים אותם על הבטן הם ישר מתחילים לצרוח. שכיבה על הבטן היא שלב מאוד חשוב בהתפתחות התינוק ולכן אסור לוותר עליו. אבל איך מעודדים את התינוק להתאמץ קצת ולשכב על הבטן בלי לצרוח וללא בכי קורע לב? כל התשובות לפניכם.

 

למה חשוב להשכיב תינוקות על הבטן?

התנוחה של שכיבה על הבטן מאפשרת לתינוקות להתפתח בכמה מישורים. התנוחה מחייבת אותו לנסות להרים את הראש שלו ועל ידי כך בעצם לחזק את חגורת הכתפיים והשרירים של הצוואר. כמו כן, התינוק מפתח את היכולת להסתכל סביב ולחקור את העולם שלו, דברים שהוא לא רואה כאשר הוא שוכב על הגב ומסתכל בעיקר למעלה. שכיבה על הבטן מעודדת זחילה כאשר הוא מעוניין להתקרב לקראת חפץ שהוא מעוניין לתפוס. שכיבה על הבטן היא השלב הראשון של ההתפתחות לפני זחילה והתהפכות.

 

מתי משכיבים את התינוק על הבטן ולכמה זמן?

חשיבות שכיבה על הבטן

חשיבות שכיבה על הבטן

לפי הנחיית משרד הבריאות, אין להשכיב תינוקות לישון על הבטן ללא השגחת מבוגר, מהחשש למוות בעריסה. בכל זמן אחר מומלץ להשכיב את התינוק ולהרגיל אותו לשכב על הבטן, כבר מהיום הראשון. כך הוא יתנסה במצב זה ויגלה פחות התנגדות עם ההתפתחות שלו. אם לתינוק קשה להיות יותר מדי זמן על הבטן, מומלץ להשכיב אותו על הבטן לפחות פעם ביום למשך מספר דקות ולעודד אותו תוך כדי, רצוי בזמן שהוא ער. עם ההתפתחות והגדילה, ניתן להאריך את זמן השכיבה ולהוסיף צעצועים ופעילות שיעודדו אותו להמשיך לשכב על הבטן וגם לנסות להתקדם.

 

עידוד שכיבה על הבטן בצורה נכונה

כאמור, רוב התינוקות לא אוהבים את התנוחה של שכיב העל הבטן כי היא דורשת מהם מאמץ, לעומת השכיבה על הגב. אז איך מעודדים אותם וגורמים להם להתרגל לתנוחה זו?

  1. שכבו על הגב ושימו את התינוק עליכם, על הבטן, בטן אל בטן. דברו אליו, שירו אליו, וגרמו לו להביט אליכם ומסביב.
  2. שבו וישרו את הרגליים. הניחו את התינוק על הרגליים שלכם, בהתחלה לרוחב, לאחר מכן לאורך, והזיזו מעט את הרגליים. החזיקו אותו בזמן זה על מנת שירגיש בטוח ונח.
  3. השכיבו את התינוק על מזרן ושכבו מולו. כך תעודדו אותו להישאר בתנוחה זו כמה שיותר זמן. דברו איתו ושירו לו, הביאו לו צעצועים כדי שיביט בהם וינסה להגיע אליהם. ישנם ספרונים מבד שניתן לשים מסביב לתינוק, כך שיביט בהם ישר ולצדדים, מה שיעודד אותו להזיז את ראשו.
  4. הניחו את התינוק על כדור ים מנופח או כדור פיזיו גדול, החזיקו אותו היטב במותניו וסובבו את הכדור.

מגיל חודש וחצי ניתן להוסיף שמיכה או חיתול טטרה מגולגל מתחת לבית השחי והחזה של התינוק, שיעזור להרמת הגוף ויקל על התינוק לשלוח ידיים קדימה ובעתיד אף יעודד את הזחילה. התינוק מתחיל לבכות תוך כדי? אל תוותרו לו כל כך מהר. אם תוותרו, הוא לא יתאמץ ולא יפעיל את השרירים החשובים וגם לא יסכים בפעם הבאה לנסות שוב את אותה התנוחה. שבו או שכבו לידו, דברו איתו, הביאו לו צעצועים וגרו אותו להמשיך לשכב בתנוחה זו. קראו לו סיפור, הצביעו לו על חפצים מסביב, שיסתכל לצדדים, אפילו אפשרו לאח גדול לשבת ולשחק איתו, כל פעילות שתעודד אותו להישאר על הבטן כמה שיותר זמן היא מבורכת, פעילות זו תגרום לתינוק להפעיל את השרירים הרצויים.

כתיבת תגובה

נוני מתחדש ואתם מרוויחים!