אבחון אוטיזם אצל ילדים

אבחון וזיהוי אוטיזם בילדים

אוטיזם, לפי ההגדרה הרפואית היא הפרעה התפתחותית בכל הממדים ההתפתחותיים של הילד. מדובר בטווח רחב של הפרעות תקשורת, והספקטרום הוא גדול מאוד. ההפרעה כוללת עיכובים התפתחותיים, קושי בכישורי שפה ופיתוח כישורים חברתיים, וכן הפרעות ביכולות הקוגניטיביות, המוטוריות והתחושתיות. כמו כן, לילד הסובל מאוטיזם יהיו קשיים בהבעת רגשות, התנהגות חברתית הולמת, או השתלבות בחברה.

כיום כבר ידוע לכל שאין הגדרה חד משמעית, ולא ניתן לסווג את הילד כ’אוטיסט’ באופן אבסולוטי. מדובר במגוון הפרעות ואי יכולת לתפקד בצורה כזו או אחרת, שממקמת את הילד על הספקטרום האוטיסטי. אז מה זה בעצם אומר? איך נדע שהילד שלנו ממוקם היכן שהוא על הספקטרום האוטיסטי?

זיהוי ואבחון אוטיזם

אם ילדך סובל מאחד מהבאים, או שניכרת בו אחת מהתופעות הרשומות מטה, ייתכן שהוא נמצא על הספקטרום האוטיסטי:

  • אם יש לילד יכולת קוגניטיבית ומוטורית נמוכה בהרבה מהמקובל לגילו ולשלב ההתפתחותי שלו.
  • אם הילד סובל מחוסר יכולת, או יכולת חלקית, לפתח יחסים חברתיים או להגיב לסביבה.
  • אם קיימת אצלו חוסר יכולת או יכולת חלקית לשימוש בשפה ותקשורת עם אנשים.
  • הילד בעל תחומי עניין מצומצמים ביותר, ומביע חוסר רצון מובהק להתעניין בדברים אחרים.
  • לילד דפוסי התנהגות החוזרים על עצמם באופן מאוד ברור ובולט.

כל אלו סממנים ראשונים בלבד. כמובן שהספקטרום הוא רחב ביותר ומשתנה בין ילד לילד, ולא תמיד התנהגות כזו אצל ילד אחד תהיה זהה אצל ילד אחר. לכן, יש לעקוב אחר כל התופעות המוזכרות מעלה, ולבדוק את הדרך בה הן באות לידי ביטוי אצל אותו הילד.

 

כיצד מאבחנים אוטיזם?

אבחון אוטיזם אצל ילדים

אבחון אוטיזם אצל ילדים

ברגע שיש חשד כלשהו להתפתחות איטית או לאוטיזם, יעבור הילד, כבר בשנותיו הראשונות, תצפיות והערכות על ידי אנשי מקצוע. אותם אנשי מקצוע ינסו לאבחן את דפוסי ההתנהגות שלו ואת ההרגלים שלו כהפרעה, או לשלול הפרעות אחרות. ישנם מכונים מתקדמים בארץ המתמחים בתחום אבחון אוטיזם בילדים.

 

מה עושים כאשר הילד אובחן כסובל מהפרעה שנמצאת על הספקטרום האוטיסטי?

ילד שאובחן כסובל מאוטיזם, בדרגה כזו או אחרת, צריך לקבל טיפול של ליווי צמוד ומענה לצרכיו המיוחדים. בין אם זו גננת צמודה, או מטפלת צמודה, או גננת מקשרת שעוזרת לו להסתגל ולהסתדר בגן רגיל. אותו ילד יקבל גם טיפול מאנשי מקצוע רלוונטיים, אשר יעזרו להקנות לו הרגלים להתמודדות עם סיטואציות חברתיות, התגברות על קשיים, וכן ילמדו אותו על התנהגות הולמת בחברה.

העבודה עם הילד אינה מעטה, וגם לא זולה. נדרשות בין 15-40 שעות שבועיות של טיפול אינטנסיבי וצמוד עם ילד אוטיסט, על מנת להביא אותו למצב בו הוא מסוגל להתמודד עם מצבי היום יום, מבלי עזרה ותמיכה חיצונית. כמובן, מאוד חשובה דרגת האוטיזם וישנם ילדים אשר יזדקקו לעזרה ותמיכה לאורך כל שנות חייהם, ולא יתפקדו לבד. מה שכן, גם עם ילדים המוגדרים אוטיסטים בדרגה גבוהה, חשוב להקפיד בטיפולים, מכיוון שקיימות לא מעט דרכי טיפול שיכולות לשפר את איכות חייו של הילד ושל משפחתו. בין אם מדובר בטיפול באמצעים תזונתיים, פסיכולוגיים, תרופתיים, כל אחד בנפרד או כולם במקביל.

לרוב, הורים טריים נלחצים מאוד כאשר התינוק שלהם לא מגיב או מתפתח מאוחר. מספיקה גם רק הערה אחת של אחות טיפת חלב על חוסר תקשורת עם הסביבה, וההורים כבר רצים לאבחן. עצרו, קודם כל צריך להירגע. לא כל תינוק אשר אינו מגיב בזמן הנכון או מתפתח בדיוק לפי העקומות הנורמטיביות הוא ילד עם הפרעה כלשהי. אך עם זאת, חשוב מאוד להיות עם אצבע על הדופק, ואם התינוק או הילד לא מגיב, או לא מתפתח בהתאם, ויש עיכוב יחסית גדול אז יש לקחת אותו לאיבחונים הרצויים על מנת לוודא לשלול הפרעה כלשהי או אוטיזם.

כתיבת תגובה

נוני מתחדש ואתם מרוויחים!