להרגיע תינוק בזמן אזעקה ולהפחית ככל הניתן את ההשפעה של המצב עליו, היא משימה לא פשוטה להורה, במיוחד כאשר מדובר בתינוק בן שבועות או חודשים בודדים שעוד תלוי לגמרי בנו ההורים בזמן חירום. חשוב להבין שתינוקות לא מבינים את הסכנה או את איום הטילים, או את קיומו של אויב כלשהו. תינוקות לא מודעים כלל למה שקורה מחוץ לתחום המיידי שלהם. אם האזעקה חזקה, עצם הרעש שלה עלול להקפיץ אותם ולהבהיל, אבל אין להם מודעות או הבנה לסכנה שהאזעקה מסמלת.
כולנו כבר מכירים את זה. פתאום ללא כל הכנה מוקדמת באמצע הלילה, אזעקה. אנו ממהרים למיטה של התינוק, לוקחים אותו על הידיים ובריצה מהירה מגיעים לממ”ד עם דפיקות לב מואצות ותוך כדי לחץ אטומי, ואז התינוק מתעורר מתחיל לבכות, ולא מצליח להירדם חזרה גם אחרי שהכל נרגע. בימים לא פשוטים ומאתגרים כמו אלה, לכל אחד יש את הקשיים והאתגרים שאיתם הוא מתמודד. יש כאלו שמתמודדים עם האזעקות והפחד לבד, יש כאלו שצריכים בכל אזעקה לאסוף ארבעה ילדים וכלב למקום בטוח וחוששים האם יספיקו לעשות זאת בזמן.
תינוקות מרגישים לחץ ופניקה

להרגיע תינוק בזמן אזעקה
התינוק חש את את הסובבים אותו. תינוקות בכל הגילאים רגישים מאוד לתגובות האנשים המטפלים בהם, הם חשים כאשר אנחנו מודאגים, מתוחים או לחוצים. תינוקות מרגישים את האנרגיות וההתנהגויות שלנו, כאשר אנחנו שמחים, כאשר אנו עצובים, או כמו במקרה של אזעקה כאשר אנחנו מבוהלים. הוצאת תינוק מהמיטה שלו במהירות ובלחץ באמצע שינה, יכולה בהחלט להבהיל אותו ולהקשות עליו להירדם חזרה לאחר מכן. כמו כן, הורה שמחזיק תינוק על הידיים והוא עצמו מכווץ ומפוחד, הסטרס בגוף יעבור ישר לתינוק, הוא יחוש אותו ולכן עשוי להילחץ בעצמו.
איך להרגיע את תינוק בזמן אזעקה?
על מנת להרגיע את התינוק, יש ראשית לנסות ולהירגע בעצמנו. לפחד ולדאוג זה נורמאלי וטבעי לחלוטין, אבל חשוב לשים לב איך אנחנו מפגינים את הרגשות הללו כלפי חוץ ומה שפת הגוף שלנו אומרת לסביבה. רצוי להתרכז במסר שאנחנו מעבירים לתינוק שלנו הניזון מהתחושות שאנו מקרינים אליו. אם יש אזעקה בזמן שהתינוק ער, שימו לב להבעות הפנים שלכם ולעוצמת הקול שבה אתם מדברים. תינוקות בוחנים את הפנים שלכם ולומדים מהם הרבה על המצב. אם תינוק יבחין שאתה כועס או טרוד, הוא יביע את אותם סימפטומים בעצמו רק בצורה שהוא יודע והיא בכי או חוסר שקט.
אותו הדבר לגבי עוצמת הקול שלכם והטונים בהם אתם מדברים. טונים גבוהים וצורמים מביעים לחץ, ותינוק שחש לחץ יהיה לחוץ בעצמו. נסו לדבר איתו בטונים נמוכים ורגועים, במשפטים מונוטוניים ואפילו לשיר לו שיר. גם אם זה לא בא לכם בטבעיות, וגם אם זה דורש מכם העמדת פנים, זה יקל גם על התינוק וכפועל יוצא גם עליכם. אם יש אפשרות, מומלץ להרדים את התינוק במרחב המוגן, כך תמנע מהצורך להעיר אותו להעביר אותו בזמן אזעקה. אם אתה חוששים שלא תשמעו אותו אם יבכה או יתעורר, מוניטור הוא פתרון מעולה עבורכם.
אם אין לכם אפשרות להשכיב את התינוק בממ”ד או במרחב המוגן, ואם אתם בבית או בסיטואציה שאין ברירה ובזמן הזעקה צריך להעביר אותו למרחב המוגן, ישנם מספר פתרונות אפשריים:
עיטוף. תינוקות בני שבועות בודדים ניתן לעטוף בעיטוף הדוק לפני השינה. העיטוף עוזר לשינה טובה יותר ומקל במקרים של גזים ובמקרה של צורך להעביר במהירות את התינוק לחדר אחר, הסיכוי שהוא יתעורר קטן כאשר הוא עטוף בצורה טובה.
הרדמת התינוק בעריסה. אם יש אתכם יד נוספת של מבוגר בבית, השכיבו את התינוק לישון בעריסה במקום במיטת תינוק גדולה. כך בזמן אזעקה במקום להוציא את התינוק מהמיטה שלו, הרימו את העריסה בזהירות והעבירו אותה למרחב המוגן עם התינוק ישן בתוכה.
להזכיר לעצמנו לנשום. אם אין ברירה ואתם חייבים להרים את התינוק מהמיטה שלו בזמן אזעקה, שנייה לפני שאתם “חוטפים” את התינוק מהמיטה, עצרו ונשמו עמוק, הוציאו אוויר ורק אז הרימו את התינוק בעדינות צמוד לגוף עם כמה שפחות טלטולים. במצב כזה הזכירו לעצמכם להירגע כמה שניתן, לנשום עמוק ולשחרר את השרירים בכתפיים, בלסתות ובמצח. כך תשחררו את הגוף ותעבירו פחות מתח וחרדה הלאה לתינוק.
לנשום ולהרגע מהמתח
למרות שזו פעולה טבעית כל כך, בזמן חרדה ובהלה אנחנו נושמים נשימות קטנות ומהירות יותר ואם ניזום נשימה עמוקה ומודעת, נעזור לגוף שלנו להשתחרר מהמתח. אותו הדבר בנוגע לשחרור הלסת והמצח. בזמן לחץ וחרדה אנחנו בצורה לא מודעת, מכווצים את הלסתות ואת המצח ומרכזים באזורים אלו המון סטרס. שחרור מודע של האזורים הללו עוזר להרגעת הגוף ובמקרה שלנו, להעברת תחושה של רוגע ונינוחות לתינוק במקום החרדה והלחץ.
אם נצליח להרגיע את עצמנו, אפילו בצורה טכנית ורגעית, דפיקות הלב שלנו יתאזנו ויחזרו לקצב סדיר, והתינוק שאנחנו מחזיקים על הידיים צמוד לחזה, ישמע דפיקות לב רגועות וסדירות אשר יתנו לו תחושת ביטחון ויעזרו לו להישאר רגוע ושליו. חשוב להדגיש כי תינוקות לא נלחצים ונבהלים מהכניסה למרחב המוגן או מהאזעקות, הם נלחצים ונבהלים מהפחד והחרדה שלנו.
נכתב ע”י אדווה ויינטראוב מדריכת הכנה ללידה ומנחת הורים לאחר לידה.