כאשר איננו מתכננות הריון, או בין הריון אחד לשני, אנו מעוניינות למנוע הריון. על מנת לעשות זאת, מבלי להימנע מקיום יחסי מין מלאים, ישנם אמצעי מניעה פיזיים כמו קונדום ואמצעי מניעה הורמונליים כדוגמת גלולות. כביכול, מדובר בהחלטה אישית, שכל אישה ובן זוגה עושים כאשר הם רוצים להימנע מהריון, אך התאמת אמצעי המניעה, בעיקר כשמדובר באמצעי מניעה הורמונלי, הינו חשוב ביותר ונעשה בהתייעצות עם רופא נשים.
שימוש לא נכון באמצעי מניעה, נטילת תרופות במקביל או שימוש באמצעי מניעה שאינו מתאים לך מבחינה רפואית או אחרת, עלול להביא לתוצאה של הריון לא רצוי. לכן, הכרת האמצעים העומדים לרשותך למניעת הריון והתייעצות עם רופא נשים, מאוד חשובה לפני השימוש.
הדבר הראשון והחשוב ביותר בנטילת כל אמצעי מניעה הוא לוודא שמדובר באמצעי מניעה המאושר רפואית על ידי משרד הבריאות:
- אמצעי מניעת הריון אשר היעילות שלו נבדקה והוכחה רפואית.
- אמצעי מניעת הריון אשר הומלץ לשימוש על ידי רופא נשים מוסמך.
לאחר שנשים החלו ליטול ולהשתמש באמצעי מניעה איכות החיים של נשים ברחבי העולם השתפרו פלאים, עד כדי כך שהגלולה למניעת הריון נחשבה לאחת המהפכות הגדולות בתולדות האנושות. השימוש באמצעי מניעה מונע הריון לא-מתוכנן עבור נשים לא נשואות, או כאלה שאינן מעוניינות בילד כעת, וכן מאפשר ניהול ותכנון הקמת בית ומשפחה בצורה נכונה לפי השיקולים של בני הזוג.
בעת בחירת אמצעי מניעה יש להתחשב במספר גורמים:
- גיל.
- מצב משפחתי.
- היסטוריה רפואית.
- מערכת היחסים בה נמצאת האישה.
- המחזור החודשי.
רופא הנשים מתחשב בכל הגורמים הללו ובוחר עבור האישה את האמצעי המתאים לה ביותר.
אמצעי מניעה פופולריים
גלולות

אמצעי מניעת הריון בלתי רצוי לאישה
גלולות הן בעלי היעילות הגבוהה ביותר במניעת הריון. החומר הפעיל בגלולות הם הורמוני מין נשיים שמונעים ביוץ. כמו כן, הגלולה מונעת מרירית הרחם לבצע את השינויים שדרושים על מנת שביצית מופרית תיקלט ברחם. גלולות משמשות גם להסדרת המחזור החודשי אצל נשים ואצל נערות מתבגרות, כמו כן גם לטיפול בפצעי בגרות ושיעור יתר בגוף. את הגלולות נוטלים כל יום, רצוי בשעה קבועה, למשך שלושה שבועות ואז עושים הפסקה לקבלת המחזור וממשיכים לאחר שבוע באותו יום.
התקן תוך רחמי
ישנם שני סוגים עיקריים של התקן תוך רחמי. הראשון הוא התקן שמשחרר הורמונים (מירנה) שיעיל לכחמש שנים, והשני הוא טבעת נחושת שמוחדרת לנרתיק, אשר יעילה לכעשר שנים. שני ההתקנים פועלים באותו אופן – הם “מפריעים” בתהליך ההפריה, על ידי מניעת הגעה של זירעונים לחצוצרה לצורך הפרייתם. את שני סוגי ההתקנים רופא נשים מחדיר דרך צוואר הרחם של האישה, אל תוך חלל הרחם ומשאיר חוט, שבאמצעותו ניתן לשלוף את ההתקן בעת הצורך. את ההתקן רופא יוציא בלבד במידה ויהיה צורך בכך. אישה בעלת התקן תוך רחמי לא צריכה כלל לקחת אמצעים אחרים או לבדוק את ההתקן, אלא רק לאחר חמש שנים מהתקנתו.
טבעת ואגינלית
טבעת הנו בהרינג הפכה פופולרית מאוד בשנים האחרונות, שכן מדובר באמצעי נח לשימוש שכל אישה יכולה להחדיר בעצמה, אין צורך בתזכורת ליטול גלולה או לבצע פעולה כלשהי על בסיס יומי. מדובר בטבעת שקופה וגמישה אשר מכילה הורמונים שמונעים ביוץ. את הטבעת מחדירה האישה בעצמה לנרתיק והיא נשארת שם למשך שלושה שבועות. לאחר שלושה שבועות שולפת האישה את הטבעת החוצה בעזרת האצבע ואז מקבלת את המחזור החודשי. לאחר שבוע יש להחדיר טבעת חדשה אל הנרתיק.
מדבקה
מדבקת האוורה הינה אמצעי מניעת הריון נוסף שנכנס לשימוש בשנים האחרונות. מדובר במדבקה שמשחררת הורמונים במינון נמוך. היא נראת כמו פלסטר וניתן להדביק אותה על הבטן התחתונה, החלק העליון של הזרוע, הישבן, או על הגב, אך בשום פנים ואופן לא על החזה. המדבקה לא מורגשת ולא מפריעה לתפקוד היום-יומי, לא צריך להסיר אותה ברחצה ולא בביקור בים או בבריכה. כל שבוע יש להחליף מדבקה, כאשר לאחר שלושה שבועות מורידים אותה לחלוטין על מנת לקבל מחזור.