“עשר אצבעות לי יש…” – כך מתחיל השיר המפורסם, אך מסתבר שבאחת מכל 4000 לידות נולד תינוק עם אצבע שישית, בדרך כלל בכף הרגל. אצל רוב התינוקות שנולדים עם אצבע נוספת תהיה זו זרת או בוהן ובמקרים נדירים אחת האצבעות האמצעיות. כמו כן, מדובר בפגם גנטי אשר אנשים שסבלו ממנו יכולים להעבירו הלאה בכ-50% שכיחות.
הסיבות לגדילה של אצבע שישית
בדרך כלל מדובר בפגם גנטי, כאשר נולד תינוק למשפחה שבדורות קודמים התופעה היתה מוכרת אצלם. לעיתים מדובר בתסמונת כללית ולכן כאשר הדבר מתגלה בעת בדיקת הריון יש צורך לברר אם מדובר בתסמונת של מים בכליות, חוסר עצם בשוק, או לשלול כל אפשרות לתסמונת אחרת אצל העובר.
האם אצבע נוספת מחייבת הפסקת הריון?
במידה ובבדיקת אולטרא סאונד מתגלה אצבע שישית יש צורך לבצע בדיקות נוספות על מנת לשלול פגמים אחרים אצל העובר או לקות בתסמונת כלשהי. אם כל הבדיקות יוצאות תקינות אין צורך להפסיק את ההריון. את הניתוח להסרת האצבע הנוספת, שהינו קוסמטי בלבד, ניתן לבצע לאחר גיל שנה.
האם חובה לנתח?

אצבע שישית – אילוסטרציה
ברוב המקרים מדובר בפגם שהוא קוסמטי בלבד ואינו משליך על התפתחות התינוק, אך לעיתים האצבע הנוספת יכולה להפריע פיזית. מעבר לכך מדובר במום שעלול להפריע נפשית עם הגדילה וההתבגרות של הילד וכרוך באי נוחות. למשל, נעלי ילדים ונעליים בכלל, מובנות לכף רגל עם חמש אצבעות ולכן נעילת נעליים על כף רגל עם שש אצבעות תהיה כרוכה באי נוחות.
לאחר לידת התינוק הוא עובר בדיקה רפואית, בה בין היתר יבדוק הרופא את האצבע השישית הנוספת ויוודא שאין בעיות ופגמים נוספים ושניתן להסירה בקלות. אם המצב כזה, הוא ייתן להורים יעוץ לגבי ניתוח להסרת האצבע הנוספת. ככל שהניתוח מתבצע מוקדם יותר, כך התוצאה תהיה טובה יותר, עם פחות סימנים, שלב ההחלמה יהיה מהיר יותר ולא תישארנה צלקות. עם זאת, אין מבצעים את הניתוח לפני גיל שנה. אצל חלק מהתינוקות שנולדו עם אצבע נוספת מתגלות בבדיקות הראשוניות לאחר הלידה מומים נוספים, אשר יהיה צורך לטפל בהם באופן תרופתי או כירורגי וגם על אלה ייעץ הרופא להורים כיצד לפעול ולטפל בהמשך.
ניתוח להסרת אצבע שישית
הניתוח מתבצע בבית חולים בחדר ניתוח תחת הרדמה מלאה. את הניתוח מבצע מנתח פלסטי, כאשר במהלך הניתוח הילד מפוקח ומנוטר על ידי מוניטורים שונים לבדיקת הלב, מערכת הנשימה ושאר המערכות החיוניות של גופו.
הניתוח כולל הסרת האצבע המיותרת והפרדת הקרומים המחברים בין האצבעות האחרות לאצבע שהוסרה. כאמור, ברוב הפעמים, האצבעות הנוספות הן אגודל או זרת ולרוב הן מופיעות בכף הרגל וניתן להסירן ולהפרידן משאר האצבעות יחסית בקלות. אך כאשר ישנה אצבע שישית שממוקמת בין האצבעות, או כאשר ישנה עצם משותפת בין האצבע השישית לזו שלידה, ישנו קושי לנתח. כאשר מדובר באצבע אמצעית, לרוב יצליח הרופא להסירה בניתוח, אך אם ישנה אצבע משותפת לא יהיה ניתן להסירה על ידי ניתוח והתינוק יאלץ להישאר עם אותה אצבע נוספת. ההחלמה מהניתוח היא מהירה, כאשר התינוק נשאר להשגחה בבית החולים למספר ימים לאחר הניתוח ומשוחרר לביתו ללא תופעות לוואי או סיבוכים.