לפני כשבוע פגשתי את הבת של השכנה. להפתעתי, הקטנה שלה, בת פחות משנה, מרכיבה משקפיים. קצת הופתעתי כי לא ידעתי שלכאלה קטנטנים כבר אפשר לאבחן ליקויי ראייה. מסתבר לא רק שאפשר, בנוסף לכך, אם מאבחנים ליקויי ראייה מטפלים בהם בו במקום, גם אם זה אומר להרכיב משקפיים כבר מגיל כמה חודשים. ההיגיון הוא פשוט, ילד שלא רואה טוב יתפתח יותר לאט, מבחינת מדידת המרחב, מה שישפיע כמובן על הזחילה, הליכה וכן הלאה. כך שמומלץ לאתר את הבעיה כמה שיותר מוקדם, וכמובן לטפל בה מיד.
ליקויי ראיה שיכולות להופיע אצל תינוקות, פעוטות וילדים
פזילה. פזילה היא כאשר קיימת סטייה של עין אחת, כלומר, עין אחת מסתכלת על מוקד מסויים והשנייה מסתכלת לכיוון אחר בו זמנית. פזילה שכזו, שהיא פזילה מולדת, מאובחנת לפני גיל חצי שנה אצל תינוקות. ישנן פזילות שמופיעות רק אחרי גיל שנתיים אצל ילדים, וגם כאלה שמופיעות בגיל מאוחר יותר, אצל מבוגרים. אצל תינוקות יהיה מאוד קל לאבחן פזילה בבדיקות העיניים הראשוניות, כאשר התינוק לא יגיב אותו הדבר עם שתי העיניים במעקב אחר אותו חפץ. אך, אם הפזילה לא בולטת לעין, אם התינוק/פעוט עוצם עין מסוימת בשמש או מטה את הראש, יש לעקוב. כמו כן, לאחר נפילה או חבלת ראש, עלולה להופיע פזילה. יש לבדוק זאת במידית אצל רופא עיניים.

אבחון ליקויי ראיה אצל ילדים
לחלק מהילדים יש גשר אף רחב ושטוח, דבר הגורם לעור האף לגלוש לכיוון שתי העיניים ולכסות חלק מהעין שצמוד לאף. כך נוצר מצב בו העין השמאלית קרובה יותר לאף, מאשר העין הימנית, ונראה כי יש פזילה, אך היא אינה קיימת באמת. את הדבר ניתן לאבחן בבדיקת ראייה. גן הפזילה הוא תורשתי, ולכן אצל ילדים אשר ידוע שיש להם את הגן, יש לבצע את הבדיקה לפני גיל חצי שנה ולטפל בהתאם, על מנת לשפר את הראייה. פזילה אינה חולפת מעצמה, אי לכך צריך לטפל בה כמה שיותר מוקדם.
עין עצלה. עין עצלה היא עין אשר חדות ואיכות הראייה בה ירודים, זאת עקב גירוי ראייה לקוי בגיל הרך, בתקופה שבה מתפתחת הראייה של התינוק (עד גיל שנה). פזילה, למשל, יכולה לגרום לעין עצלה. ישנם מקרים בהם מאבחנים פזילה ועין עצלה, ומטפלים בהם יחדיו. כמו כן, אם ישנן בעיות עיניים במשפחה, יש לבדוק את התינוק/פעוט בהקדם האפשרי.
לרוב לא ניתן לשים לב לעין עצלה במבט רגיל, ולכן על כל חשד או אי מיקוד בראייה של הילד, יש לקחת אותו לבדיקת עיניים. כאשר העין עצלה בעקבות פזילה, בהתחלה יצטרך הילד להרכיב משקפיים על מנת לשפר את הראייה. אם זה לא עוזר, מחייבים שימוש בעין העצלה על ידי חסימת העין הבריאה, באמצעות רטייה, לזמן מוגבל. כך הילד יהיה חייב להשתמש בעין העצלה ולחזק את הראייה בה.
קוצר ראייה. הילד יאובחן עם קוצר ראייה כאשר הוא מתלונן על אחד מהבאים:
- ראייה מטושטשת.
- תחושת עייפות כרונית.
- כאבי ראש חוזרים.
- אדמומיות בעיניים.
- חוסר יכולת ריכוז לאורך זמן.
אצל ילדים קטנים יותר קשה לאבחן את התסמינים הללו, ולכן על כל סימן כמו ילד שמשפשף את עיניו הרבה זמן, ילד שמטה את ראשו כשמביט במשהו לאורך זמן, ילד שמתקרב למסך יותר מדי, נתקל בחפצים, או לא ממקד את המבט, יש לקחת אותו בהקדם לאבחון ראייה.
אבחון ליקויי ראייה בגיל קטן
תינוקות יעברו את הבדיקה בבית החולים בימים הראשונים לאחר הלידה. תינוק שלא עבר בדיקת ראייה בבית החולים, על הוריו לקחת אותו לרופא עיניים, עד גיל חצי שנה.
עבור פעוטות וילדים, בגיל שלוש במסגרת טיפת חלב, מתבצעת בדיקת ראייה שגרתית. אם מתעוררת בעיה, מופנה הילד לרופא עיניים. מומלץ לקחת כל ילד לרופא עיניים מומחה עד גיל שלוש, על מנת לבצע בדיקת ראייה כללית. בכיתה א’ מתבצעת בדיקת ראייה כחלק מהבדיקות השגרתיות של בית הספר.
חשוב לציין שתינוקות וכן פעוטות לא יכולים להסביר לנו שאינם רואים טוב, וגם ילדים שיודעים לדבר לא תמיד יכולים להסביר לנו שהם לא מצליחים לראות כמו שצריך, או אפילו לא מבינים או יודעים שאינם רואים כמו שצריך. כך שמעבר לבדיקת עיניים שגרתית, חשוב לעקוב אחר ההתנהגות והסימנים. אם יש חשש לראות לקויה, יש לקחת את הילד להיבדק.