בדיקת אקו לב עובר הינה בדיקה המתבצעת על ידי אולטרא סאונד בין השבוע ה-18 לשבוע ה-22 להריון ומטרתה לבדוק את מבנה לב העובר, לוודא שהוא מתפקד באופן תקין. הבדיקה סוקרת ובודקת את חדרי הלב, זרימת הדם בחללי הלב ואת כל כלי הדם היוצאים ונכנסים אל הלב ואת תקינות קצב הלב. על ידי ביצוע בדיקה זו ניתן לגלות מומים מולדים, ואם יש צורך בכך ניתן, לסיים את ההריון או אף לנתח את העובר בעודו ברחם או מיד לאחר הלידה.
חשוב מאוד לבצע את בדיקת “אקו לב עובר” בין שבועות 18 ל-22 להריון, מכיוון שלב העובר נראה היטב כבר בשבוע 16 ועד שבוע 23 להריון הוא נחשב עובר שאינו בר חיות. לכן, אם מתגלים מומים קשים שלא ניתנים לטיפול, יהיה צורך לסיים את ההריון וחשוב לעשות זאת בשבוע מוקדם ככל הניתן.
המקרים בהם ימליץ הרופא על ביצוע בדיקת אקו לב עובר
-
בדיקת אקו לב עובר
כאשר יש מום בלב במשפחה. אם לאחד מההורים, האחים ואף קרובי משפחה מדרגה שניה כמו דודים וסבים יש מום בלב.
- כאשר בבדיקת מי שפיר ישנה תוצאה כרומוזומלית לא תקינה.
- לנשים הסובלות מסכרת או ממחלות אוטו אימוניות.
- כאשר סקירת המערכות מעלה חשד למום בלב העובר, או הפרעה בקצב הלב.
- כאשר בבדיקת אולטרא סאונד התגלו מומים אחרים אצל העובר, יש לוודא שאין מום בלב בנוסף.
- בהריון תאומים.
- בהריון שהוא תוצאה של טיפולי הפריה חוץ גופית.
את הבדיקה מבצע קרדיולוג ילדים מומחה, לרוב משבוע 21 והלאה איך ניתן לבצעה כבר משבוע 18 בעת הצורך.
מה ניתן לזהות בבדיקת אקו לב עובר?
בעזרת הבדיקה ניתן לזהות מומים מאוד קטנים, כמו חורים במחיצות ואפילו סתימות קטנות למדי בכלי הדם. היווצרות אבי העורקים היורד הוא המום היחיד שלא ניתן לזהות בבדיקה, בגלל ריבוי כלי הדם העובריים ולכן ניתן לגלות את המום, במידה והוא קיים, רק לאחר הלידה.
טיפול במומים בלב אצל העובר
כאשר מדובר במומים קטנים יחסית, ההורים מקבלים את כל האינפורמציה, אך אין סיבה להפסיק את ההריון. כל עוד העובר מתפתח בצורה תקנית והוא מקבל את החמצן בצורה סדירה מאימו, תפקוד הלב ברחם לא יפגע. למרות זאת, ישנם תיקונים וניתוחים שניתן לעשות לעובר עוד כאשר הוא נמצא ברחם, וזאת יחליט הרופא בהתחשב ביתרונות ובסכנות שיש לכל הליך. ישנן הפרעות, כמו הפרעת קצב הלב, בהן ניתן לטפל על ידי כך שהאם תיטול תרופות שיעברו אל התינוק ישירות, דרך השיליה.
כאשר מדובר במום חמור למדי, שלא ניתן לטפל בו כאשר העובר עוד ברחם האם, יש לטפל במום בצורה מיידית לאחר הלידה, ולעיתים לבצע ניתוח בתינוק שעות מעטות לאחר הלידה. כאשר מדובר במום קטן, יש לבצע מעקב אחר היילוד ולוודא שההתפתחות תקינה ושאותו מום לא מחמיר. בחלק מהמקרים טיפול תרופתי יספיק ולא יהיה צורך בהתערבות כירורגית כלשהי.
אקו לב הינה בדיקה פשוטה ללא סיכונים. כאשר יש חשש כלשהו או לחילופין רצון של ההריונית לבצע את הבדיקה על מנת להיות שקטה, ניתן לבצע אותה גם אם אותה אישה לא שייכת לקבוצות הסיכון שצוינה לעיל אשר מחייבות את ביצוע הבדיקה.