מזל טוב, חזרתם מבית החולים בידיים מלאות, המשפחה גדלה ותינוק חדש הגיע איתכם הביתה. מה עושים עכשיו? אה, אז זהו – קודם כל דואגים לבטיחות של התינוק החדש. צריך לזכור ולדעת שתינוקות חוקרים את העולם החדש אליו הגיעו כל הזמן, הם סקרנים ורוצים להתנסות ולללמוד. ההתפתחות התקינה של התינוק תלויה בהתנסות ולמידה באמצעות כל החושים שלו. כדי להמנע מתאונות ואסונות בבית, קודם כל יש לוודא שהסביבה של התינוק בטיחותית ואינה מסכנת אותו או אתכם ההורים.
להשגיח על התינוק כל הזמן
זה ידוע לכל שכשיוצאים מהבית עם הילדים, חשוב לפקוח אלף עיניים ולהשגיח עליהם כל הזמן, צריך לשים לב שלא יקפצו לכביש, שלא יכניסו לפה חפצים, שלא יטפסו על גדרות ומעקות ובאופן כללי למנוע מהם לסכן את עצמם. אך בבית, איפה שהכי בטוח כביכול עבור התינוק, אנחנו צריכים לדאוג לבטיחות של הילדים שלנו. הבית מרגיש לנו כמקום הכי בטוח עבורנו ועבור הילדים שלנו בעולם, אבל הסכנות שאורבות לנו בבית לא פחות קריטיות מהסכנות שאורבות לתינוקות שלנו מחוצה לו. האחריות שלנו, ההורים, ללמד את הילדים שלנו ממה להיזהר, איך להמנע מדברים מסוכנים ולשמור אותם מכל פגע.
סטטיסטית, יותר מ-60% מאשפוזים של תינוקות וילדים הם כתוצאה מפגיעה בשעות הפנאי כשהם בבית.
איך נמנע מחשיפת הילדים לסכנות מיותרות? ריכזנו כאן עצות ואמצעים פשוטים להפיכת הבית למקום בטוח יותר עבור התינוקות והילדים שלכם, כולל קישורים לרכישה במחירי עלות.
רהיטים – שולחנות, ארונות וספות
בדרך כלל תינוקות מתחילים לעמוד נאחזים במזנון או שולחן כדי לפלס את דרכם ברחבי הסלון. הפינות של השולחן והמזנון בסלון מאוד מסוכנות ולצערי, המון תינוקות מקבלים מכה מפינה של שולחן או ארון בסלון. כדי למנוע זאת, אפשר לרכוש כיסוי סיליקון שנדבק לפינות השולחן, אם מדובר בשולחן עגול, ניתן לקנות גומי רך ולהדביק מסביב לשולחן. כך שאם התינוק יקבל מכה מפינת השולחן הגומי הרך או הסיליקון יגנו על ראשו העדין.
פעוטות ותינוקות מאוד נמשכים למגירות, הם רוצים לפתוח את המגירות כדי לראות מה יש בפנים. כשתינוקות מתחילים לזחול, מהרו והתקינו סוגרים מיוחדים המונעים את הפתיחה של המגירות בקלות, או מעצורים מיוחדים למגירות שימנעו מהמגירות להסגר להם על האצבעות. בנוסף, כדאי לקנות ספוגים מונעי טריקה לדלתות הבית, פשוט מלבישים את הספוגים על הדלת ומונעים את טריקתה, כך הדלתות לא יוכלו להיסגר על אצבעות התינוק במידה והוא יתחיל לשחק איתן. מומלץ לשים ספוג דומה גם בצד הפנימי של החיבור של הדלת לקיר, שגם לשם לפעמים ילדים אוהבים להכניס את האצבעות…
מידי חודש מת לפחות ילד אחד בארצות-הברית מהתהפכות של מקלט טלוויזיה. כל רהיט שניתן לקבע לקיר – קבעו ומנעו סכנות חיים. אם ניתן, קבעו את שידת ההחתלה ואת הארונות בחדרים לקירות והקטינו את הסיכון לשלום תינוקכם.
במטבח, ארונות מטבח יש לדאוג שישארו סגורים שלא תהיה לילדים גישה לכלי מטבח מסוכנים, כמו פומפיה, בלנדר או כל כלי עם להבים. דאגו שהתנור לא ישאר פתוח, סירים חמים או תבניות לאחר אפיה אין להשאיר במקום שהילדים יכולים לגשת אליו. כששותים משקה חם, קפה או תה, שימו לב שאתם לא עושים זאת מעל לתינוק, או כאשר מחזיקים את התינוק. כוויות הן הרסניות בכל גיל וכאשר מדובר בתינוקות זו סכנת חיים.
אמבטיה לתינוקות – לעשות מקלחת לתינוק באופן בטיחותי
החוק הראשון בגידול תינוקות שאמור להיות ברור לכל הוא שלא משנה מה קורה – לא עוזבים תינוק לבד, אפילו לא לשבריר שניה, לא על שידת החתלה ובטח שלא באמבטיה, גם אם יש דפני וגם אם המים מגיעים לו רק לזרת של הרגל.להשאיר תינוק לבד באמבטיה, אפילו למאית השניה זו סכנה מיידית לחיי התינוק! לא משאירים תינוק לבד. נקודה. עכשיו, אחרי שהדגשנו את זה, כאשר עושים אמבטיה לתינוק יש להחזיק אותו לאורך כל הזמן, לפחות יד אחת מחזיקה את התינוק ומונעת כל החלקה אפשרית. אם אתם מתקשים גם להחזיק את התינוק וגם לקלח אותו, העזרו באדם נוסף – בן/ת זוג, אמא, אבא, חבר/ה.
כשמדובר בתינוקות רכים, מהלידה עד גיל 3 חודשים – לא חייב לקלח כל יום. התינוקות לא מזיעים יותר מדי, ולא יקרה כלום אם בחודש הראשון תקלחו את התינוק פעם בשלושה ימים. אחרי החודש הראשון, כשתהיו יותר מנוסים אפשר לקלח פעם ביומיים עד לגיל שלושה חודשים, כאשר התינוק יותר משתף פעולה ויותר נוח להחזיק אותו ולתמוך בו בזמן האמבטיה.
לגבי טמפרטורת המים באמבטיה של התינוק, המים אמורים להיות חמימים, לא חמים ולא קרים, חמימים. על מנת להבין אם הטמפרטורה נעימה לתינוק – הכניסו את המרפק למים, ותרגישו את הטמפרטורה. לא צריך מדחומים למינהם כדי להבין מתי מדובר במים נעימים וחמימים. אם המים חמים, הוסיפו מים קרים עד לקבלת תחושה של מים נעימים וחמימים כאשר אתם מכניסים את המרפק למים.
תינוקות בני יומם לא צריך לקחל עם סבון, אלא עם שמן בלינאום, שמן שעוזר לעור המתקלף והרך של עור התינוק. השמנים שיש כיום בבתי המרקחת מצוינים. שימו לב להוראות ולכמויות שצריך לשים באמבטיה.
יש לדאוג שיש אמצעי למניעת החלקות באמבטיה. תושבת לתינוק, המוכרת בשם “דפני”, מונעת החלקה ויכולה לסייע מאוד ולהקל את החזקתו על התינוק בצורה נוחה יותר בזמן האמבטיה. כאשר התינוק גדל ניתן להוסיף משטח מונע החלקה, ישנם מדבקות מצוינות ושטיחים מעולים במגוון צורות וצבעים. וכאשר עוברים לאמבטיה הרגילה, צריך לרכוש משטח נגד החלקה מתאים לפנים האמבטיה ולחדר האמבטיה עצמו, כדי למנוע החלקות של הילדים לפני ואחרי המקלחת. ניתן גם להוסיף ידית לאמבטיה שבה ניתן לאחוז בזמן האמבטיה ולאחריה.
כאשר רוכשים רהיטים לתינוק ובכלל זה גם מיטת תינוק,רצוי לוודא שיש למיטה תו תקן ממכון התקנים. את המיטה של התינוק יש להרכיב כך שגובה המזרון הוא הכי נמוך שניתן, כדי שהתינוק לא יתהפך ויפול מהמיטה שלו ברגע שהוא ילמד לעמוד. כדי להקטין את הסיכוי למוות בעריסה, ממליצים כיום בבתי החולים להשכיב את התינוק על הגב בלבד. כדאי להיועץ עם אחות לגבי טיפים להקטנת הסיכוי למוות בעריסה.
יש להמנע מלתלות מעל שידת ההחתלה ומעל מיטת התינוק תמונות או מדפים שעלולים ליפול על ראש התינוק.
מניעת התחשמלות ושריפות
שעקי חשמל משום מה מושכים ילדים. בכל חנויות ה”עשה זאת בעצמך” למיניהן תוכלו למצוא כיסויי שקעים פשוטים שיעשו את העבודה וימנעו התחשמלות מילדיכם. דאגו לכסות את כל חוטי החשמל ולהצמידם לקיר, כך שלא ניתן יהיה למשוך אותם החוצה. כל מכשיר חשמלי שמחובר בחדר הילדים חייב לעמוד בתקנים הישראליים והאירופאים. חימום החדר של הילדים יעשה רק באמצעות מזגן או רדיאטור הבטוחים לשימוש. מפזרי חום ותנורי ספירלות מאוד מסוכנים ועלולים לגרום להתלקחות בשניות. בכל מקרה, כאשר מחממים את חדר התינוק, צריך לדאוג לפתח איוורור כדי למנוע התייבשות. מומלץ מאוד לדאוג לגלאי עשן בכל חדרי הבית ובייחוד בחדרי הילדים (תחזקו את גלאי-העשן ובדקו את תקינותם אחת לתקופה). בעונות החמות, כדי להעזר במזגן או מאוורר לקירור חדר התינוק. הטמפרטורה המומלצת בחדר התינוק היא כ-23 מעלות. אין צורך למדוד את הטמפרטורה בחדר בכל הזדמנות ולהיכנס להיסטריה – אם לכם נעים בחדר, אם גם לתינוק נעים. אגב, כלל האצבע לגבי לבוש תינוק שרק נולד הוא שתינוק רך צריך ללבוש שכבה אחת יותר מאדם מבוגר.
שידת החתלה – לא להשאיר את התינוק לבד לשבריר שניה!
נכון, דיברנו כבר על ריהוט באופן כללי, אך מידי יום לצערינו אנחנו שומעים על תינוק שהגיע למיון כי נפל משידת החתלה. אל תחשבו שאם תלכו “רק לרגע” לא יקרה אסון. ברגע אחד, התינוק יכול להחליט שהוא למד להתגלגל או לזוז טיפה והופ תמצאו את עצמכם במיון עם הילד. הכינו מראש כל מה שאתם צריכים להחתלה, אם שכחתם משהו, שימו חזרה את התינוק בלול או בעגלה, הביאו את מה שחסר והחזירו את התינוק למשטח ההחתלה כאשר אתם איתו כל הזמן. אל תקחו את הסיכון הזה. תינוק, גם בן יום, שעדיין לא יודע לזוז, יכול לדחוף את עצמו עם הרגליים וחלילה לפול. הפנימו וזכרו – לא משאירים על שידת החתלה וגם לא לשבריר של שניה!
חומרים רעילים וחפצים קטנים
עד גיל 3 ילדים בודקים מרקמים באמצעות הפה. כל דבר בנמצא בסביבתם יוכנס לפה, כך הם למדים מה המרקם של כל חפץ. נכון, זה חלק חשוב בהתפתחות התינוק, אך כדי שלא יקרה אסון יש להמנע מלשים חפצים מסוכנים בקרבת הילד. מורי ניקוי יש לאחסן בארון נעול, שהתינוק לא יוכל לפתוח. חפצים חדים וכלי עבודה יש לאחסן במקומות גבוהים שתינוקות לא יכולים להגיע אליהם. כל חפץ זעיר, הקטן מגודל של המוצץ של התינוק,התינוק בקלות יכול לבלוע ולהיחנק ממנו. לכן, אין להשאיר מפוזר בבית. אם יש בבית צעצועים (של אחים) או חפצים קטנים. דאגו להרחיק מילדים תרופות, סיגריות, ויטמינים, אלכוהול, מוצרים קוסמטיים (בשמים, איפור, קרמים), וכל רעל באשר הוא.
חלונות ומרפסות
לא מעט מקרים נגמרו באסון כאשר ילד נפל מחלון בית או החליק מהמרפסת. דאגו שבחלונות חדר הילדים יהיו סורגים מקובעים בעלי תו תקו ישראלי. כאמור ילדים ותינוקות אוהבים לטפס על ריהוט, דאגו להתקין סורגים כדי שהטיפוס לא יסתיים בנפילה חלילה מהחלון. במקרה של מרפסת שמש, השגיחו על הילדים בשבע עיניים, שימו לב שהם לא מנסים לטפס על המעקה, באמצעות כסא או רהיט הנמצא בהישג ידם. השגיחו על הילדים כל העת בשהות שלהם במרפסת. מספיק כסא אחד קרוב למעקה, כדי שהילד יטפס עליו ויקפח את חיו. אם בימי הקיף החמים שמתם להם “בריכה” מפלסטיק במרפסת, זכרו שההשגחה שלכם היא בגדר חובה. תינוק יכול לטבוע גם ב-2 ס”מ של מים!
אנחנו ממליצים לכל הורה חדש לעבור קורס עזרה ראשונה לתינוקות. קופות החולים מסבסדות את הקורסים הללו, והם מומלצים ביותר לכל הורה ובייחוד להורים חדשים. העלות היא סימלית, בקופת חולים כללית היא עומדת כיום על 20 שקלים להורה, המידע שתקבלו בקורס יכול להציל את חיי התינוק שלכם ברגעים הקריטים. יש לכם טיפים נוספים שיכולים להציל חיי תינוקות אחרים? שתפו אותנו כאן בתגובות.