ידוע שכבר מהשליש האחרון של ההריון, העובר יכול לשמוע ברחם של האם. כאשר התינוק נולד, מבצעים בימים הראשונים לחייו בדיקות, על מנת לוודא שאכן יכולת השמיעה שלו תקינה. תינוק הסובל מקשיי שמיעה, או אף חירשות, יסבול מהמצב עוד מהלידה. אך לעיתים, גם מחלות מדבקות או דלקות אוזניים, שלא טופלו כראוי, עלולות לגרום לנזק שמיעתי. תינוקות וילדים הם בעלי יכולת שמיעה טובה ותקינה כמו של מבוגרים, אך ירידה בשמיעה יכולה להיות הדרגתית במידה והתינוק לא נולד עם הליקוי.

בעיות שמיעה אצל תינוקות וילדים
מעבר לצורך החיוני והברור מאליו של שמיעה תקינה ותגובה לסביבה, תינוק הסובל מליקוי בשמיעה יכול להתפתח באיחור, בעיקר בתחום השפתיים מכיון ששמיעה לקויה תעכב את התפתחות השפה, ותגרום לדיבור משובש. לכן, חשוב מאוד לגלות מוקדם ככל האפשר את יכולת השמיעה או ליקוי השמיעה של התינוק. אמנם כל תינוק וכל ילד מתפתח בצורה ובקצב שונה, אבל ישנם אבני דרך שיש לוודא שהתינוק עובר בחודשים הראשונים לחייו, ואם משהו מעורר את החשד והחשש אצל ההורים יש לפנות לבדיקת שמיעה מקצועית.
התגובות המצופות לשמיעה של תינוקות וילדים:
בגילאי 0-3 חודשים – יגיב בפתאומיות ובהלה לצלילים חזקים ולא צפויים.
בגילאי 3-6 חודשים – יחפש אחר מקור הקול שהוא שומע באמצעות עיניו. כתוצאה משמיעת הקול, התינוק מתחיל להשמיע קולות והברות בקול.
בגילאי 6-10 חודשים – יפנה התינוק את ראשו לכיוון מקור הקול שהוא שומע. בגיל זה הוא כבר מבין מילים פשוטות כמו ‘לא’, ‘שלום’ ומנסה לחקות קולות ומילים שהוא שומע.
בגילאי 10-18 חודשים – התינוק כבר יגיב לקולות של שירה ולצלילים של מוסיקה. הוא מבין בגיל זה הוראות פשוטות של ‘תביא לי’ או ‘בוא לפה’, ומתחיל להשמיע מילים ראשונות בעלות משמעות של ממש.
מעל גיל 18 חודשים – מבין משפטים, יוצר משפטים שלמים, עם אוצר מילים שגדל ומתפתח בהתאם להתפתחות שלו.
זיהוי לקות שמיעה אצל תינוקות
חשוב מאוד לאבחן את יכולת השמיעה אצל תינוקות ולעשות זאת עד גיל חצי שנה, על מנת שהילד יתפתח בהתאם, ולא יפגר מאחור רק בגלל שאינו שומע כראוי. את יכולת השמיעה ניתן לבחון כבר בימים הראשונים לאחר הלידה. ברוב בתי החולים מתבצעות כיום בדיקות סינון שמיעה לתינוק שנולד, כבר ביום הראשון לחייו. תינוק שנולד בסיכון לליקוי שמיעתי, יופנה לאחר הלידה, בגיל חודש לבדיקה נוספת במכון אודיולוגי לצורך בירור מצב השמיעה שלו. הבדיקות מבוססות על תגובות של התינוק לגירויים שמיעתיים, לפי גילו וקצב ההתפתחות שלו. הבדיקה נעשית על ידי קלינאית תקשורת, בחדר אטום לרעשים חיצוניים, בעזרת השמעת צלילים ברמקולים בחדר או באוזניות, וזאת בהתאם לגיל התינוק או הילד.
גורמי הסיכון לליקויי שמיעה ואף חירשות
-
מבחן שמיעה לתינוקות וילדים
פגם מולד במבנה האוזן.
- ציון אפגר נמוך בלידה (מתחת 4).
- תינוק שנולד פג ומתחת למשקל של קילו וחצי.
- מחלה תורשתית שפוגעת ביכולת השמיעה.
- כאשר האם חלתה במחלה בהריון כמו CMV או אדמת.
- פגיעה חיצונית באוזן הפנימית או עצב השמע.
- חשיפה ממושכת לרעשים חזקים.
- דלקות אוזניים חוזרות וחריפות.
- תינוקות הסובלים מנוזלים באוזניים.
יש לעקוב אחר ההתפתחות התקינה של כל תינוק וילד, לשים לב תגובות היומיומיות, שהן בעצם מעידות הכי טוב על יכולת השמיעה. ככל שנקדים לשים לב שיש ליקוי, ונקדים לטפל בו, כך הילד לא יסבול מעיכוב התפתחותי. יש לציין שניתן להתאים היום מכשירי שמיעה לתינוקות, כבר מגיל שלושה חודשים.