אז בדיקת ההיריון הראתה שני פסים חזקים וברורים וההתרגשות בשיאה. זו הולכת להיות תקופה בלתי נשכחת של חוויות שונות, מצבי רוח משתנים, תחושת שמחה מהולה בכאב, עצבים ובכי בלתי נשלט, וכל מיני תחושות בלתי מוסברות שתוקפות ללא סיבה או הודעה מוקדמת.
אתם, בני הזוג, כבר מדמיינים איך התינוק שעתיד להיוולד יראה, מנסים לחשוב מה יהיה השם של הרך הנולד, איזה בגדים לקנות ומחשבות רבות מתרוצצות לכם בראש… אך, עם כל ההתרגשות והמחשבות, אין מה לעשות וצריך לחזור למציאות – ככל שההיריון מתקדם כך גם התחושות מתחזקות, פתאום את מרגישה עייפה, הרגליים כבדות וניצנים של בצקות מראים את אותותיהם.
אמרנו מצבי רוח משתנים, זה נכון, אבל יש גם מצבים פיזיולוגיים שמזכירים לך שאת בהיריון – חם לך, לא נוח לך, ואת רק רוצה להגיע לרגע הזה של הלידה כבר. עם כל זה, איך מתמודדים עם כל התופעות הללו? מה אפשר לעשות על מנת להקל על תקופה כה מיוחדת ובלתי נשכחת שאת הולכת לעבור? ריכזנו כאן את התופעות, השאלות, הטיפים והתשובות עבורך.
גוף האישה במהלך היריון
מי שחוותה היריון במהלך חייה, או מי שנמצאת כעת בשלבי הריון, וודאי תזדהה עם תופעות הלוואי והשינויים הקיצוניים של גוף האישה במהלך ההריון ולאחר הלידה, או לפחות עם חלק מהם. הטרימסטר הראשון (השליש הראשון) של ההיריון מאופיין בתופעות לוואי מגוונות. כל אישה הרה חווה את התקופה הזו בצורה שונה, ולכן זה לא מחייב שכל התופעות הללו יופיעו למרות שמדובר על תופעות שכיחות בקרב נשים בהיריון. בתחילת ההריון העובר מתחיל מערכת העצבים של העובר מתחילה להיבנות, ותוך כדי כך העובר מחפש לעצמו “אזורי נוחות” ברחם האם, מה שמוביל לשינויים פיזיים, וגם נפשיים.
השינויים הפיזיים יכולים להתבטא בבחילות, הקאות, חוסר תיאבון, חולשה, עצירות, שלשולים, ורגישות לריחות וטעמים. רוב הנשים ההרות יעידו כי הטרימסטר הראשון הוא המעצבן ביותר מבין הטרימסטרים של ההריון, והן היו רוצות שהוא יחלוף מהר ככל שניתן. מה בכל זאת ניתן לעשות בתקופה הזו? כיצד אפשר לעבור בשלום את כל השינויים הפיזיים וההורמונליים כאחד? ראשית, חשוב מאד לשמור על תזונה בריאה.
נכון שלפעמים התקופה הראשונית של ההריון מלווה בהרבה בחילות והקאות, ולמרות זאת חשוב להקפיד להעביר מזון לעובר ברחם, לשתות הרבה מים, להשתדל להימנע משתיית אלכוהול (זה נכון לכל מהלך ההיריון) או משקאות מוגזים, להקפיד על מנוחה ולא להתאמץ יותר מידי מבחינה פיזית. יש לציין כי אחוז ההפלות הטבעיות בטרימסטר הראשון (עד 12 שבועות), הוא הגבוה ביותר מבין כל הטרימסטרים ועומד על כ-80%.
תופעת נוספת ושכיחה בזמן ההיריון ואף לאחר הלידה אצל המון נשים היא בצקות ברגליים. אם שאלת את עצמך “מדוע נוצרות בצקות ברגליים בזמן ההיריון ולאחריו?”, התשובה היא, שהגוף מייצר נוזלים ואין לו איך “לפנות” אותם באופן טבעי בייחוד לאור העליה בנפח הדם בגוף כתוצאה מההריון. מה אפשר לעשות כדי לטפל בבצקות? לנוח! בדיוק כך. אם יש לך בצקות ברגליים את צריכה לנוח כמה שיותר ולהרים את הרגליים כדי להזרים את הדם באזור. כן, זה ייקח זמן אבל בצקות לא נשארות לנצח.
גוף האישה לאחר לידה
כאשר את כבר חובקת תינוק בריא ומתוק, ואת חושבת שאת אחרי הכל, מגיעות השאלות: “למה הבטן לא יורדת, הרי התינוק כבר לא שם…?”, “האם הגוף חוזר לקדמותו לאחר הלידה?”, “האם הנרתיק יחזור לקדמותו?”. השאלות המרכזיות שעולות בקרב נשים לאחר לידה הן לגבי מצבו החיצוני של הגוף.
הבשורה המשמחת היא שאין מה לדאוג, הנרתיק יחזור לקדמותו תוך כחודשיים מהלידה. גם הגוף אמור לאט לאט לחזור לממדיו הקודמים, טרום ההריון. בימים הראשונים לאחר הלידה הכל כואב ונפוח ולא נוח, בשביל לעזור לגוף לחזור לעצמו חשוב מאד לשמור על היגיינה ולשטוף במים וסבון (של תינוקות) את אזור הנרתיק. אם ישנם תפרים באזור הנרתיק, יש לבצע את הפעולה הזו ביתר זהירות ובמקרה שהתפרים נפתחים, יש להגיע מיד אל רופא הנשים.
כדי לעזור לגוף לחזור לעצמו אחרי ההריון והלידה, ניתן (ואף מומלץ) לעשות ספורט המותאם לנשים לאחר לידה. כמובן שרק אחרי שעבר מספיק זמן והגוף כבר לא כואב ורק כשאת מרגישה שאת מסוגלת לכך. מומלץ לעשות תרגילים לחיזוק שריר רצפת האגן (דרך אגב, תרגילים לשריר רצפת האגן מומלץ לעשות גם במהלך ההיריון).
פעילות גופנית יכולה להקל על תופעות נוספות, כמו עצירות, אשר פוקדות נשים בהריון ולאחר לידה. עצירות יכולה להיות מתסכלת מאד, בעיקר כשמדובר על התקופה שלאחר הלידה. כדי להקל על תופעה מכאיבה זו, חשוב מאד להקפיד על מזונות מן הטבע, כלומר לאכול פרות וירקות טריים, להקפיד על שתייה מרובה, בין אם זה מיצים טבעיים או מים. ישנן נשים שממליצות על שתיית שמן זית כפתרון לבעיית העצירות.
ככל שיחלוף יותר זמן מהלידה, מערכת העיכול תתחיל להסתדר ולחזור לפעילותה הרגילה, כך גם התחושה האישית והפיזית שלך, שתהיה הרבה יותר נעימה. ברוב המקרים תופעת העצירות לאחר הלידה נעלמת מעצמה, אך כדי להקל על המצב מומלץ להיעזר באנשי מקצוע כמו תזונאים, מאמני כושר, רופאים או יועצות הנקה, אשר יוכלו לסייע לך לחזור לתפקוד מלא וליהנות מתקופה מלאת חוויות וריגושים ופחות תופעות מעיקות. לפני תחילת פעילות ספורטיבית, כדאי להתייעץ עם מאמן כושר שמתמחה בהתעמלות לנשים בהריון לאחר לידה.