מבנה גוף האישה

גוף האישה – הסבר על האיברים החיוניים ללידה

את בהריון או שכבר עברת הריון, אפילו יותר מאחד, ילדת ואת אמא. אבל כמה את באמת יודעת על גוף האישה, על הגוף שלך ועל כל המערכת שקשורה ללידה? בטוח שמעת לא מעט מושגים כמו “הפקק הרירי” או “צוואר הרחם” לפני כן, אך על מנת להבין איך בדיוק מתפתח תינוק בתוך הרחם שלך ואיך התינוק יוצא אל אוויר העולם, כדאי שתדעי מהם המושגים הללו ומה תפקידו של כל איבר בגוף האישה.

 

איברי גוף האישה

רחם. הרחם הינו איבר שרירי בעל דפנות עבים, הוא חלק ממערכת הרבייה של האישה והעובר מתפתח בתוכו במהלך ההריון. הרחם בנוי בצורה של אגס חלול והוא מצופה מבפנים ברקמה רירית. אל חלקו העליון של הרחם מחוברות החצוצרות ובתוך השקע של הרחם נמצאת השחלה. חלקו התחתון של הרחם הוא צוואר הרחם. הרחם ממוקם באגן הירכיים. הרחם נוצר אצל העובר ממין נקבה על ידי התלכדות של צינורות מילר, אלו הצינוריות אשר מובילות את הביציות להפריה.

ישנן ארבע צורות נפוצות של מבנה הרחם:

  • רחם יחידי.
  • רחם דו קרני.
  • רחם כפול.
  • רחם מחיצתי.
מבנה גוף האישה

מבנה גוף האישה

חצוצרה. לכל אישה יש 2 חצוצרות. החצוצרות הן צינורות דקות אשר התפקיד שלהן הוא לחבר את השחלות אל הרחם. כל חצוצרה מחוברות לצד אחר בחלקו העליון של הרחם. הביצית מתפתחת בתוך השחלה, וכאשר ביצית מוכנה היא עוזבת את השחלה ונעה דרך החצוצרה אל הרחם. הביצית לרוב מופרית בחצוצרה ולאחר מכן משתרשת ברירית הרחם. כך בעצם נוצר ההריון. יש מקרים שבהם ביצית משתרשת בחצוצרה במקום ברחם עצמו וזה יוצר מצב של הריון חוץ רחמי.

נרתיק. נרתיק הוא צינור שרירי שהתפקיד שלו זה לחבר בין צוואר הרחם לפות. הנרתיק בעל דפנות גמישות, הוא מכיל הרבה כלי דם והמון תאים עצביים. בתהליך ההריון והלידה, הנרתיק משמש לקיום יחסי המין, ליציאת התינוק וכן ליציאת הפרשות ודימומים. הפתח של הנרתיק מורכב מטבעת גמישה שמתרחבת ומתכווצת בהתאם לצורך, כך גם מתרחבות ומתכווצות הדפנות של הנרתיק. במצב של ריגוש מיני הדפנות של הנרתיק מפרישות נוזל סיכה שמוריד את רמת החיכוך.

שחלה. לכל אישה יש במערכת הרבייה שלה 2 שחלות, שהתפקיד שלהן הוא לייצר ביציות להפריה. כמו שציינו כבר, הביצית עוברת מהשחלה אל הרחם, דרך החצוצרה.

צוואר הרחם. צוואר הרחם ממוקם בתחתית רחם האישה. צוואר הרחם מחבר בין הרחם לנרתיק. התפקיד העיקרי של צוואר הרחם הוא למשוך את הזרע מהנרתיק אל הרחם במהלך האורגזמה של האישה. צוואר הרחם זז מתרחב תוך כדי קיום יחסי המין על מנת שתתקיים הפריה. במהלך המחזור החודשי של האישה, צוואר הרחם מתרחב בצורה כזו שמאפשרת לרירית הרחם לצאת מחוץ לגופה בצורה של מה שידוע כ”מחזור חודשי”. במהלך הלידה, צוואר הרחם מתקצר ומתרכך, ובסופו של דבר מגיע לפתיחה של כ-10 סנטימטר (“פתיחה של 10 אצבעות”), פתיחה זו מאפשרת את יציאת התינוק דרך צוואר הרחם.

הפקק הרירי. מדובר בריר צמיגי שתפקידו לסגור את צוואר הרחם ועל ידי כך בעצם למנוע חדירה של זיהומים ודלקות שונות אל תוך הרחם. כאשר מתרחשת הפריה, הריר הופך לפחות צמיגי על מנת שנוזל הזרע יוכל להיכנס אליו ויוכל להגיע אל הרחם. כאשר אישה בהריון, צוואר הרחם סגור לחלוטין והפקק הרירי הוא זה שסוגר אותו. כאשר צוואר הרחם מתחיל להתרחב ולהתרכך לקראת הלידה, אותו פקק רירי ינשור החוצה בצורה של הפרשה צמיגית שמבשרת על כך שהלידה קרובה.

הפרייה. זהו תהליך ההתעברות, שבו זרע הגבר מפרה את ביצית האישה על מנת ליצור את פלא ההריון. תהליך ההפריה מתרחש בזמן קיום יחסי מין ויתקיים בגופה של האישה בחצוצרה. לאחר מכן, כאשר מדובר במצב תקין, תעבור הביצית המופרית להמשך הריון והתפתחות העובר ברחם של האישה.

השתרשות. לאחר שהזרע והביצית מופרים בחצוצרה, הביצית המופרית עוברת לרחם, שם היא משתרשת בדופן הרחם ובאותו הרגע מתחיל ההריון. השתרשות לעיתים כרוכה בהתכווצויות ודימומים קלים. אין מה לדאוג, מדובר במצב נורמלי ושכיח. במצב בו הביצית תשתרש בחצוצרה בדרכה אל הרחם, ייווצר הריון לא תקין – הריון מחוץ לרחם.

כתיבת תגובה

נוני מתחדש ואתם מרוויחים!