גלולות למניעת הריון בלתי רצוי

גלולות למניעת הריון לנשים מניקות ולאחר לידה

גלולות למניעת הריון הן אמצי המניעה ההורמונליים הבטוחים ביותר כיום בשוק. החומרים הפעילים בכל גלולה הם שני הורמוני המין הנשיים – הורמון האסטרוגן והורמון הפרוגסטרון, כאשר הורמון הפרוגסטרון משפיע על רירית הרחם ומבצע בה פעילות הורמונלית שמונעת ביוץ, וכן משפיע על המח במניעת הפרשת גונטרופינים על מנת למנוע ביוץ. הורמון האסטרוגן עוזר לפעילות הורמון הפרוגסטרון.

ישנם שני סוגים של גלולות. סוג אחד שמכיל את הורמוני האסטרוגן והפרוגסטרון והסוג השני אשר מכיל רק את הורמון הפרוגסטרון. בנוסף למניעת הריון, משמשת הגלולה לטיפול במצב של פצעי בגרות חמורים ואף בצמיחת שיער מוגברת (שיעור יתר) אצל נשים על ידי הוספת הורמונים נשיים לגופן ע”י שימוש בגלולה.

בטרם אשה הולכת לבחור בסוג מסוים של גלולה נגד הריון, חשוב להתייעץ עם רופא אשר יכול להציע אפשרויות ולהפנות לבדיקות נדרשות. בנוסף, יש להבין שישנן עשרות גלולות נגד הריון זמינות בשוק, כל אחת עם רכיבים פעילים שונים והשפעות שונות על הגוף. יחד עם זאת, כל גוף אישה הוא שונה ויש להתאים את הגלולה לאישה ספציפית. כדי לבחור בצורה מושכלת, יש להתייעץ עם רופא ולדבר על האפשרויות ותופעות הלוואי שיתכנו משימוש בגלולות ספציפיות למניעת הריון. ישנן גלולות שדורשות צריכה יומית, וישנן גם כאלה שניתן לצרוך רק פעם בחודש. ההרגשה פיזית, נפשית, ותחושת יעילות  הגלולות משתנות מאדם לאדם, ולכן חשוב שכל אחת תבחר באפשרות שתתאים בצורה אופטימלית לה, ורק לה.

כיצד נוטלים גלולות למניעת הריון?

גלולות למניעת הריון בלתי רצוי

גלולות למניעת הריון בלתי רצוי

את הגלולה יש להתחיל ליטול ביום הראשון של המחזור החודשי ולהמשיך ליטול גלולה אחת בכל יום, בשעה קבועה, במשך שלושה שבועות ברציפות. שינוי השעה או החמצת גלולה תפגע ביעילותן של הגלולות, וייתכן שהן לא יגנו ביעילות על האישה מפני הריון לא רצוי. לאחר שלושה שבועות רצופים של נטילת הגלולה יש לעשות הפסקה של שבוע, בזמן הפסקה זו מן נטילת הגלולות תקבל האישה את המחזור החודשי. לאחר שעבר שבוע, על האישה להמשיך ליטול את הגלולה ביום בו הפסיקה. ישנם סוגי גלולות חדשות בשוק שניתנות לנשים מניקות ויעילותן היא הגבוה ביותר מבין הגלולות (יעילות של 98%) ואותן ניתן ליטול חודש רצוף ללא הפסקה.

 

נטילת גלולות למניעת הריון – כל מה שחשוב לדעת:

  1. אישה שהתחילה ליטול גלולות צריכה להשתמש בחודש הראשון באמצעי מניעה נוסף למניעת הריון.
  2. אישה ששכחה יותר מגלולה אחת ברציפות, עליה להשתמש באמצעי מניעה נוספים באותם ימים. צריך לקחת בחשבון שכאשר שכחת גלולה, היעילות של הגלולות יורדת.
  3. גלולה מונעת הריון אך לא מונעת מחלות מין.
  4. במידה והאישה נוטלת תרופות, מעשנת, או שותה, עליה להיוועץ עם הרופא המטפל טרם נטילת גלולות למניעת הריון.
  5. יש לקחת בחשבון שהקאות חוזרות או שלשולים פוגעים בספיגת הגלולה ופוגעים ביעילות שלה.

 

תופעות לוואי של גלולות למניעת הריון

אמנם מדובר באמצעי המניעה הבטוח ביותר, שנמצא בשימוש כבר עשרות שנים אצל מאות אלפי נשים ברחבי העולם, אך מדובר בכל זאת באמצעי מניעה הורמונלי ולכן יתכנו תופעות לוואי כאלה ואחרות, בייחוד בתחילת התקופה של נטילת הגלולות. כמו כן, נשים שונות יגיבו אחרת לאותה גלולה ולכן אם תופעות הלוואי אינן נסבלות יש לבדוק עם הרופא את האפשרות של החלפת סוג הגלולות. תופעות הלוואי השכיחות ביותר לנטילת גלולות:

  • ירידה בחשק המיני. לרוב מדובר רק בחודשים הראשונים של נטילת הגלולות, וזה עובר לחלוטין כאשר מפסיקים את נטילתן.
  • רגישות בחזה.
  • בחילה קלה.
  • סחרחורת.
  • צבירה של נוזלים ואף עלייה במשקל.
  • יובש בנרתיק.

בנוסף על כך, גלולות למניעת הריון עלולות לגרום לקרישיות בדם. לכן, נשים הסובלות מקרישיות יתר בדם או לחץ גם גבוה ונוטלות גלולות, יאלצו לעבור בדיקות דם לאורך כל תקופת נטילת הגלולה. כמו כן, אם האישה מעשנת, ייתכן שהיא תאלץ לוותר כלל על השימוש בגלולות, שכן העישון פוגע ביעילותן.

כאמור, רוב הגלולות הן גלולות משולבות המכילות את שני ההורמונים פרוגסטרון ואסטרוגן ויעילותן במניעת הריון עומדת על 99%. הגלולות החדשות בשוק המכונות “מיני גלולה”, הן גלולות המכילות אך ורק פרוגסטרון ויעילותן היא כ-98%, אך הן מתאימות בעיקר לנשים מניקות לאחר לידה. כמו כן, חשוב לעשות הפסקה בנטילת הגלולה לצורך קבלת המחזור, נטילה רצופה אמנם תמנע את המחזור (במידה והנך מעוניינת בכך), אך תגרום לשינויים בגוף וייתכנו דימומים קלים. לפני נטילת כל סוג של גלולה, יש להיוועץ עם הרופא וכן לקרוא את עלון המידע המצורף וכמובן לעקוב אחר תופעות הלוואי.

מצד אחד נשים שרצו להיקלט להריון דיווחו על קושי לאחר נטילה ממושכת של גלולות למניעת הריון, מן הצד השני אין בשימוש בגלולות כדי להבטיח מניעה לחלוטין מהריון בלתי רצוי. על מנת להיכנס להריון, יש להפסיק את השימוש בגלולות, לחכות למחזור החודשי ולקיים יחסי מין כרגיל.

כתיבת תגובה

נוני מתחדש ואתם מרוויחים!