אני תמיד אומרת שנשים בהריון לא מלטפות את הבטן בחיבה, הן בעצם מגרדות אותה באלגנטיות. לדעתי, גרד בהריון הוא אחת מתופעות הלוואי המעצבנות יותר והפחות נעימות שיש עבור האישה ההרה. ככה אני הרגשתי לפחות. הייתי קמה בבוקר עם הצורך העז למצוא עץ להתחכך בו, הרגשתי כמו דב שרק התעורר משנת החורף שלו. לחילופין, הייתי בשמחה מצטרפת לחתולים שמתחככים על השטיח. הייתי עושה הכל, באמת הכל, רק כדי שיפסיק לגרד לי! אם עדיין לא הבנת זאת בעצמך, הולך לגרד לך במהלך ההריון.
העניין הוא שהגרד מתחלק לשלושה סוגים, הוא לא רק תופעת לוואי מעצבנת ונסבלת, כמו למשל בחילה או צרבת. הגרד באמת יכול להגיע למצבים שיסכנו את האישה ואת העובר ואפילו להעיד על רעלת הריון. אז איך יודעים מתי מדובר בגרד “רגיל”, במצב נורמלי והגיוני לשלב ההריון שאת נמצאת בו, ואיך יודעים מתי מדובר במשהו שמחייב בדיקת רופא? קודם כל צאי מנקודת הנחה שכל דבר שנראה לך חריג או שונה ממה שאת רגילה או כל דבר חדש שלא חווית עד עכשיו במהלך ההריון ומרגיש לך אחרת, גשי לרופא. המקסימום שיקרה זה שהוא יגיד לך שהכל תקין אצלך.
סיבות נפוצות לגרד במהלך ההריון

גרד בהריון
הסיבה הראשונה לגרד במהלך ההריון היא הימתחות העור. העור, שאינו גמיש מספיק, נמתח מהר מדי ויותר מדי, הרבה מעבר למה שהוא רגיל. ככה נוצרת תחושת גרד מעקצצת וגם סימני המתיחה שכולנו מכירות היטב. מה עלייך לעשות? להקפיד להזין את העור בלחות, להשתמש בסבונים לא מייבשים, קרמים ושמנים עם אקסטרה לחות ומוצרים מיוחדים שעוזרים למנוע סימני מתיחה ויכולים להקל על תחושת הגרד. הגרד הראשוני הזה יתחיל כבר עם יציאת הרחם מהאגן ותפיחת הבטן, ועלול לבוא בהפתעה כאשר הבטן פתאום גדלה והעור נמתח במהירות.
הסיבה השנייה לגרד במהלך ההריון היא תגובות אלרגיות והורמונליות להריון עצמו כדוגמת פריחת הריון. כן, הגוף בשליש השלישי מגיב ככה והרבה נשים קמות עם פריחה בגוף או בידיים ומאוד מודאגות מכך. מדובר בפריחה שעוברת מהר, אין מה לדאוג, זו אי נוחות זמנית של תגובה אלרגית פשוטה והיא חולפת. כמו כן, הגוף הרבה יותר רגיש בתקופה זו של ההריון, יש סיכוי שתפתחי אפילו אלרגיות לא קשורות לכלום, כמו לאבקת כביסה או למאכל מסוים, שאולי היית מפתחת גם ללא ההריון ואולי בגלל השינויים ההורמונליים זה קרה דווקא עכשיו. מכיוון שלא ניתן לקחת אנטי היסטמינים במהלך ההריון הקלי על התחושה באמבטיה פושרת עם סודה לשתייה. אמבטיה בסודה לשתייה גם מקלה על תחושת הגרד וגם מחטאה. בנוסף, מרחי שמנים וקרמים שיעזרו בהקלה על הגרד.
עד כאן מדובר בסיבות לא נעימות אבל לא מזיקות לא לאם ולא לעובר. אז את קצת מתגרדת, תופעת לוואי נוספת לרשימה שגם היא עוברת… אבל יש גרד שנוצר וקורה במהלך ההריון, בשלישי השלישי בעיקר. כשהוא מופיע מדובר על סכנה ממשית למהלך ההריון, גרד זה מסכן את חיי העובר ודורש בדיקת רופא והתערבות רפואית. גירודים אלו אמנם לא מגיעים עם פריחה אבל תחושת הגרד הרבה יותר חזקה ולא חולפת. הסיבה היא זרימה איטית של מלחי המרה אל הכבד. הגורם לכך יכול להיות גנטי או הורמונלי. במצב כזה, המלחים של המרה לא עוברים למעיים והם נספגים בדם ושוקעים אל מתחת לעור. ההצטברות של אותם מלחים גורמת לתחושת גרד חזקה ביותר ועלולים לפגוע בתפקודי הכבד של האישה, בנוסף על כך עלולים לגרום להאטה בקצב הגדילה של העובר.
טיפול בגרד במהלך ההריון
- קודם כל עדכני את הרופא שלך. יכול להיות שהוא ירצה שתבצעי בדיקות דם על מנת לוודא שהכל תקין. ייתכן שגם בבדיקה פיזית פשוטה, הרופא יוכל לראות אם מדובר בפריחה מסוכנת, או תגובה אלרגית הורמונלית רגילה להריון.
- העשירי את עורך בלחות. השתמשי בשמנים וקרמים מיוחדים שיקלו על תחושת הגרד וגם ימנעו סימני מתיחה לאחר מכן. בדקי שמדובר בחומר שמותר ורצוי למרוח על העור במהלך הריון.
- וודאי שהסבון ושאר מוצרי הטיפוח שאת משתמשת בהם באופן קבוע מועשרים בלחות ואינם מייבשים את העור, מה שיכול להוסיף לתחושת הגרד.
- במקרים קיצוניים ובאישור רופא בלבד יינתן טיפול תרופתי.
כפי שציינתי בהתחלה, אם מגרד לך בצורה יוצאת דופן, קמת עם פריחה או שמשהו נראה לך לא תקין – לכי לרופא להיבדק. בעיקר אל תדאגי יותר מידי, תופעת הגרד חולפת מעצמה כמה ימים לאחר הלידה.