דלקות אוזניים אצל תינוקות וילדים

דלקות אוזניים אצל תינוקות וילדים

אחת התופעות הכואבות והמציקות ביותר אצל תינוקות וילדים בשנים הראשונות הן דלקות האוזניים. לפעמים הן באות כחלק ממחלה, לעיתים הן תופעת לוואי של צמיחת שיניים, ויש הסובלים מהן ללא קשר ישיר למחלה או לבקיעת שיניים. כמובן שכל הורה חושב מה לעשות על מנת שהתינוק לא ימשיך לסבול מהתופעה, ואיך להקל על ילדו עד כמה שניתן. כך או כך, מדובר בכאבים חזקים במיוחד, עם חום או בלי, וההתלבטות העיקרית של רוב ההורים היא האם לתת אנטיביוטיקה לילד או לא.

דלקות אוזניים מאוד נפוצות בקרב תינוקות וילדים, כ-75% מהם יסבלו מהתופעה לפחות פעם אחת לפני שימלאו להם שלוש שנים. הדלקות מגיעות בעיקר בחורף כתוצאה מהצטננות ומופיעות יותר אצל בנים מאשר אצל בנות. רוב התינוקות יתחילו לסבול מהדלקות מגיל חצי שנה, ובגיל שנתיים השכיחות לדלקת באוזן יורדת משמעותית. אם התינוק החל לסבול מהדלקות לפני גיל חצי שנה, גדל הסיכוי שגם לאחר גיל שלוש יסבול ממנה.

 

חלוקת האוזן וסוגי דלקות אוזניים

דלקות אוזניים אצל תינוקות

דלקות אוזניים אצל תינוקות

האוזן מתחלקת לאוזן חיצונית, אוזן תיכונה ואוזן פנימית. כמו כן, ישנה תעלת ניקוז מאחוריה שמנקזת את הנוזלים ומשווה לחצים בין האוזן התיכונה לבין הלוע של האוזן. תינוקות וילדים עלולים לסבול משני סוגים של דלקות אוזניים: חריפה או כרונית. דלקת אוזניים חריפה נמשכת בדרך כלל כמה ימים, ודלקת כרונית תימשך מעבר לשבועיים שלמים. כמעט כל הדלקות קורות באוזן התיכונה, שזה בעצם החלל שנמצא מאחורי קרום התוף. שם גם נמצאות עצמות השמע.

הגורמים לדלקת באוזן התיכונה הם נגיף או חיידק, ולרוב זה קורה אחרי הצטננות. ההצטננות גורמת לכאב גרון, שגורם לדלקת בדרכי הנשימה העליונות, שמנפחת את בלוטות הלימפה בצוואר. אלה לוחצות על תעלת הניקוז מאחורי האוזן עד לסגירתו, וברגע שאין ניקוז של הנוזלים ואין השוואת לחצים, אז נוצר מקום לחיידקים להתרבות וכתוצאה מכך נוצרת דלקת. הטיפול בדלקת זו היא לרוב במתן אנטיביוטיקה דרך הפה. יש להבדיל בין דלקת באוזן התיכונה לדלקת בתעלת השמע, שנקראת דלקת אוזניים חיצונית. דלקת זו מלווה בחום, כאבים באוזן והפרשות, ולרוב נוצרת לאחר שחייה בבריכה או שהייה רבה במים. הטיפול בדלקת זו היא לרוב בטיפות אנטיביוטיות הישר למקום הנגוע.

 

אבחון כאבי אוזניים אצל תינוקות

אבחון דלקת אוזניים אצל תינוקות וילדים

אבחון דלקת אוזניים אצל תינוקות וילדים

מכיוון שהקטנטנים לא יכולים לדבר עדיין, לרוב הם ימשכו את האוזן וישפשפו אותה, ויבכו הרבה ללא סיבה נראית לעין. כאבי האוזניים מתגברים לקראת הלילה, ולכן התינוק יסבול בעיקר לקראת השינה. אם אין חום או מוגלה, שיכולים להעיד ישירות על דלקת במקום, יש לגעת בעדינות באוזן של התינוק מאחורי התנוך ולראות את התגובה שלו. אם אתם חוששים שיש לנוני שלכם דלקת אוזניים, יש לגשת מיידית לרופא, שכן מדובר באי נוחות מאוד גדולה ובכאב שיכול להיות נוראי עבורו. הרופא יבדוק את עור התוף ויחפש סימנים המעידים על דלקת.

 

הטיפול בדלקת אוזניים

ברוב המקרים תינוקות וילדים הסובלים מדלקת באוזן התיכונה יבריאו לבד ללא צורך בטיפול. כמו כן, יש חשש שהחיידקים הגורמים לדלקת יפתחו עמידות לאנטיביוטיקה ולכן לא ממהרים לתת אותה, במיוחד לא לקטנטנים בגיל חצי שנה. אם לאחר 72 שעות אין שיפור במצב הילד עם משככי הכאבים, יש לשקול את האופציה לתת לו טיפול אנטיביוטי נגד הדלקת.

ישנם מקרים בהם יהיה צורך לדיקור עור התוף, דיקור אשר נועד לנקז את המוגלה ולזרז את ההחלמה. כמו כן, כאשר מדובר בדלקת ארוכה במיוחד או דלקת חוזרת באותו מקום, עושים זאת על מנת לקחת דגימה מהנוזל המוגלתי לצורך בדיקות מעבדה. כך ניתן להתאים את הטיפול האנטיביוטי לדלקת בצורה מיטבית. והיה ואם תוך כדי מתן טיפול אנטיביוטי הדלקת ממשיכה או מתחילה מחדש ויש חשש שהחיידקים עמידים לטיפול ורואים שהילד לא מגיב לאנטיביוטיקה, יש לעשות דיקור בחלל האוזן התיכונה. דיקור זה יעשה גם לרך הסובל מדלקת מתחת לגיל חודשיים, על מנת לבדוק את המקור ולזרז את ההחלמה.

 

מי נמצא בקבוצת סיכון לדלקת אוזניים?

  1. תינוקות וילדים הסובלים מקשיי נשימה, נזלת אלרגית או אטופיק דרמטיטיס, וזאת עקב תפקוד לקוי של תעלות הניקוז באוזניים.
  2. תינוקות השותים מבקבוק במצב של שכיבה. מצב זה מגביר את הסיכון להכנסת חיידקים לחלל האוזן התיכונה, ולכן מומלץ לא להאכיל בשכיבה ולא להרדים עם בקבוק.
  3. גנטיקה משפחתית.

רוב הדלקות חולפות מעצמן ללא צורך במתן אנטיביוטיקה וכן אם לילד אין נטייה הוא לא יסבול מהן רבות. ניתן להקל עליו בעזרת משכך כאבים אוטידין מיוחד לאוזניים ומשככי כאבים אחרים להורדת חום והקלה על כאבים.

כתיבת תגובה

נוני מתחדש ואתם מרוויחים!