אבחון דלקת קרום המוח

דלקת קרום המוח

ישנם 2 סוגים של דלקת קרום המוח, האחת דלקת נגיפית שחולפת מעצמה ולא דורשת יחס מיוחד, והשנייה דלקת חיידקית, שהיא קטלנית ומסכנת חיים, ודורשת התערבות רפואית ללא דיחוי. דלקת קרום המוח (הידועה גם כ”מנינגיטיס” או דלקת עוצבה), היא מחלה דלקתית שפוגעת בקרומים הרכים שעוטפים את המוח ואת חוט השדרה.

 

תסמיני דלקת קרום המח

דלקת קרום המוח עלולה להיות מסוכנת ובעלת השפעות נירולוגיות, ולכן חשוב לאבחן אותה במהרה. כאמור, דלקת קרום המוח יכולה להיות חיידקית או נגיפית, והיא גורמת לתסמינים כגון: חום גבוה, עורף קשה, כאבי ראש, ואבדן הכרה.

 

הגורמים לדלקת

דלקת קרום המוח עלולה להיגרם מחדירה של מזהמים אל המוח, הגורמים להתפתחות של דלקת באזור. הדלקת מתפתחת מחיידקים ונגיפים אשר מגיעים אל הקרום העוטף את המוח, והם עלולים לחדור אל המוח בדרכים שונות, כאשר דרך אחת היא דרך זרימת הדם. הדרך השנייה עלולה להתרחש מחדירה ישירה של חיידק אל המוח, כמו למשל חדירה דרך דלקת אוזניים, דלקת בסינוסים, או כתוצאה משבר בגולגולת.

 

סוגים שונים של דלקת קרום המוח

לדלקת קרום המוח קיימים שני סוגים – דלקת קרום המוח חיידקית, ודלקת קרום המוח נגיפית.
דלקת חיידקית – הדלקת שנחשבת למסוכנת יותר מבין שתי הדלקות, אך היא פחות נפוצה מבין שתיהן. דלקת חיידקית של קרום המוח, היא דלקת שיכולה להיגרם ממספר חיידקים, הנפוצים שביניהם:

  • נאומוקוק – חיידק הגורם לדלקת אוזניים הנפוץ בכל הגילים.
  • מנינגוקוק – חיידק שעלול לגרום למגיפה ומחסנים נגדו אוכלוסיות רבות הנחשבות אוכלוסיות בסיכון.
  • ליסטריה – חיידק הפוגע בדרך כלל במבוגרים, אך גם עלול לפגוע בנשים הרות, תינוקות וילדים, והוא נמצא בגבינות וסוגים ספציפיים של בשר.
  • המופילוס אינפלואנזה – חיידק נדיר, שמוגר באמצעות חיסון והוא כיום פחות נפוץ. חיידק זה היה הגורם השכיח לדלקת קרום המוח בילדים בתחילת שנות ה-90, עד שיוצר החיסון נגדו.

 

דלקת נגיפית – הדלקת הפחות מסוכנת

אבחון דלקת קרום המוח

אבחון דלקת קרום המוח

דלק קרום המוח הנגיפית הינה נפוצה יותר, אך היא נחשבת לקלה יותר מדלקת חיידקית. כיום מי שלוקה בדלקת מסוג זה מחלים בקלות, ומחלה זאת אינה גוררת עמה סיבוכים מיותרים. דלקת מסוג זה מלווה בתסמינים של חום גבוה, התקשות העורף (מצב בו הצוואר קשה) מיגרנות שמלוות בהקאות, רגישות לאור, בלבול, ירידה במצב ההכרה, ובמצבים קיצוניים אף פרכוסים.

 

כיצד מטפלים בדלקת קרום המוח?

אם אתם סובלים מתסמינים שנראים כמו דלקת קרום המוח, חשוב להגיע לרופא על מנת לקבל הפניה לאבחון של דלקת קרום המוח, בין אם מדובר במבוגרים או בילדים. אבחון זה מתבצע על פי התסמינים האופייניים לדלקת, ומתבסס על תוצאות של בדיקות דם.

כדי לאבחון האם מדובר בדלקת חיידקית או שמא בדלקת נגיפית, מבצעים בדיקת בשם “ניקור מותני”, כאשר בבדיקה זו נלקח נוזל מעמוד השדרה אשר נבדק במעבדה. בבדיקה ניתן לראות בבירור האם ישנה דלקה בקרום המוח והאם אותה דלקת היא נגיפית או חיידקית.

בדיקת הניקור אינה בדיקה נעימה במיוחד, אבל היא הכרחית לצורך האבחון. חשוב לדעת כי הבדיקה היא בדיקה בטוחה, שאין בה כל סיבוכים.

לאחר מכן, במידה והתגלתה דלקת קרום המוח, מטפלים בדלקת בטיפול אנטיביוטי שמותאם לה, על מנת למגר את החיידק, בתוספת מנוחה רבה ותרופות נגד כאבים. באם מדובר בדלקת חיידקית, המסוכנת יותר מבין שני סוגי הדלקות, המטופל יופנה בדרך כלל לאשפוז מיידי ויקבל בטיפול תרופתי מתאים.

 

כיצד מטפלים בדלקת קרום המוח בתינוקות?

דלקת קרום המוח היא דלקת נפוצה בילדים ותינוקות. לכן, הורים רבים דואגים שרואים תסמיני דלקת קרום המוח אצל התינוק חוששים הוא סובל מדלקת זו. אם התסמינים לדלקת מופיעים, חשוב לגשת לבצע אבחון כמה שיותר מהר, על מנת לשלול את קיומה. עיכוב באבחון והעדר טיפול עלול להוביל לנזקים נירולוגים, זו הסיבה שאין להקל ראש בכך.

חשוב לדעת שמלבד התסמינים שמנינו לעיל, אצל תינוקות התסמינים של דלקת קרום המוח מעט שונים. מלבד חום גבוה ועורף קשה, לתסמיני הדלקת בתינוקות יתלווה גם בכי שאינו נפסק, חוסר שקט, נטייה לישנוניות והעדר תיאבון. בנוסף, בקרב תינוקות עלולה להופיע בליטה במרפס הקדמי, בנקודת המפגש של עצם המצח ועצמות הקודקוד, בתפר המצח, מה שעלול להעיד על בצקת מוחית. בכל מקרה של חשד, יש לפנות מיד לאבחון דלקת קרום המוח ולבצע את כלל הבדיקות המתאימות כדי לקבל טיפול מידי במידת הצורך.

 

אין על הנאמר לעיל להחליף כל עצה רפואית.

נוני מתחדש ואתם מרוויחים!