אחד מהאתגרים הגדולים ביותר בגידול תינוק חדש הוא השינה. יותר נכון, חוסר השינה של התינוק. כאן נכנסת לתמונה הדרכת שינה ראשונית. למרות שבטח קראתם את כל ספרי ההיריון ואפילו הייתם החניכים המצטיינים בקורס הכנה ללידה, דבר לא יוכל להכין אתכם לרגע שאחרי, ולא ליום שבו תיקחו את התינוק הקטן הביתה. אז, בדיוק אז, המסע המופלא שנקרא הורות יתחיל.
פתאום שש שעות שינה מטכ”ליות בצבא, נראות כמו חלום מתוק, לעומת יקיצה ממש לא טבעית כל חצי שעה / שעה לבכי של תינוק. על מנת להקל עליכם, ההורים הטריים והעייפים, ריכזתי כמה עובדות על תינוקות, שחשוב שתדעו בדיוק ברגע זה. העובדות הבאות יועילו לכם בהתמודדות עם הקניית הרגלי שינה נכונים לתינוק והבנת מקור חוסר השינה של הנוני הקטן:
- עד גיל שנה תינוקות מתפתחים במעגלים קבועים של אכילה-אינטראקציה-שינה.
- מחזור השינה של התינוק הוא 45 דקות, זה תקף מגיל חודש ועד גיל שנה. בין כל שתי ארוחות התינוק זקוק לשינה של מינימום שני מחזורי שינה, והעדיפות היא לשינה במחזורים רצופים.
- בתקופה הראשונה לחייהם, רוב התינוקות אינם מסוגלים להירדם באופן עצמאי. מלבד מעטים, יחידי סגולה, והם גם בדרך כלל התינוק של השכנה ממול. למעשה עד גיל 5 חודשים, הורמון המלטונין הנקרא גם “הורמון החושך” שתפקידו להעביר מסרים למוח לגבי היום והלילה, אינו מופרש אצל התינוקות. לכן, אין להם את היכולת להבחין בין היום ללילה, ומכאן נובע גם הקושי שלהם להירדם בכוחות עצמם. אי לכך, אנו ההורים צריכים ליזום שינה במהלך היום, ולעזור להם בתהליך ההרדמות גם במהלך היום ולפני הלילה.
- תינוק שישן טוב במהלך היום, ישן טוב גם בלילה. שכן, בשונה מאצלנו המבוגרים, אצל תינוקות שינה גוררת שינה ועייפות גוררת עייפות.
- עבור תינוקות, שינה היא סוג של פרידה מהעולם וכמובן מההורים. מכאן נובע הקושי שלהם בהירדמות עצמאית.
- תינוקות משמיעים קולות במהלך השינה, לעתים אף קולות של בכי. אין הדבר אומר שהם מתעוררים, ולכן אין צורך “לקפוץ” ולגשת אליהם מיד עם השמע קול או תזוזה. להפך, יכול מאוד להיות שנעיר אותם אם נעשה זאת. לכן תנו לתינוק לישון, וגשו אליו רק אם הוא מתעורר לגמרי.
- בימים הראשונים לחייו ועד גיל חודש/חודש וחצי, כל האמצעים כשרים כדי להרדים את תינוקכם. בין אם זה על הידיים, באמצעות נדנוד בעגלה, מנשא, או תוך קפיצה על כדור פיזיו.
כללים חשובים להרדמת תינוקות בימים הראשונים

הדרכת שינה ראשונית
בין אם התינוק יונק או אוכל מבקבוק, ברגע שהוא נרדם, צריך להוציא את הפטמה מהפה על מנת לא ליצור תלות בפטמה או בבקבוק. כמו כן, יש להעביר אותו למשטח ולא להשאירו לישון על הידיים. הטיפ הכי חשוב שאני יכולה לתת לכם הוא לנהל יומן שינה למשך של 4 ימים לפחות. ביומן שינה זה תתעדו באופן הכי מדויק שתוכלו את כל הפעולות של התינוק החדש:
- מתי התינוק ישן ולמשך כמה זמן.
- מה עשיתם לפני כל פרק שינה ואיך הרדמתם אותו.
- מה היו סימני העייפות שהראה, ואיך התנהג לפני שנרדם.
המטרה של שימוש ביומן שינה והתיעוד של הדברים ביומן, היא למצוא את דפוסי שינה של התינוק שלך ולגלות מהם סימני העייפות שלו. כך, אם התינוק לא ישן בהתאם, יהיה יותר קל לזהות מדוע. אגב, באמצעות יומן שינה זה תוכלו לתעד גם את זמני האכלה, ולראות לאחר מכן אם יש קשר בין שניהם. שימוש בתיעוד באמצעות יומן נח גם לאם המניקה, שיכולה לנהל מעקב אחר שעות ההנקה בצורה פשוטה ויעילה.
נכתב בשיתוף ריקי דרוקר, תומכת לאחר לידה, ליווי אישי והדרכות שינה.