כשהילדים שלי היו בערך בגיל שנה וחצי, אחד הדברים שאני הכי זוכרת שהייתי עושה המון זה לזחול על הרצפה במהלך כל ארוחה ואחריה, ולאסוף את האוכל שנפל להם וגם זה שנזרק על ידם. לצערי, בגיל הזה ילדים פשוט משליכים את האוכל לרצפה באופן מודע, וכמה שהם נהנים לראות אותנו ההורים מרימים את הכל אחריהם. לפעמים כעסתי, לפעמים ניקיתי בלי להגיב, ולפעמים זה אפילו היה ממש מצחיק, אבל זה בעיקר היה מתסכל.
מדוע הילד משליך את האוכל במהלך הארוחה?
להלן מספר עובדות שכדאי שתדעו לגבי התופעה הזו של זריקת אוכל אצל פעוטות:
- מדובר בתופעה שכיחה אצל פעוטות בין הגילאים שנה לשנתיים. זה לא משהו שרק הילד שלכם עושה, אולי צרת רבים חצי נחמה…
- אין קשר בין טיב האוכל לכך שהילד זורק אותו. זה ממש לא אומר שהאוכל לא טעים לו. הוא יכול גם לזרוק אוכל שהוא מאוד אוהב.
ילדים זורקים אוכל מכמה סיבות עיקריות:
- עצם העובדה שההורה מרים שוב ושוב את האוכל יכולה לגרום לו להנאה ולהצחיק אותו.
- הוא רוצה לקבל תשומת לב והוא יודע שכך יקבל אותה. בגיל הזה הם עוד לא יודעים להבדיל בין תשומת לב חיובית לשלילית, ולכן עצם קבלת תשומת הלב הופכת אותם למאושרים.
- כאשר הוא סיים לאכול ורוצה לקום מהשולחן. לרוב, כאשר סיים לאכול מבחינתו, הילד יזרוק את האוכל כסימן של “לא באלי יותר, קחו את הצלחת!”.
פתרון להשלכת מזון מצד הילד

מדוע ילדים זורקים אוכל לרצפה?
חוץ מלהיות בהיכון ולזחול על הרצפה במהלך כל הארוחה, אפשר להבין שהמצב הוא שלב התפתחותי ויעבור כלא היה בעוד זמן מה. עד אז ניתן להקל על עצמך באמצעות הצעדים הבאים:
- על מנת להקל על הניקיון, הניחו ניילון או סמרטוט רחב מתחת לילד, וכך כל דבר שייפול או ייזרק תוכלו לנקות בקלות. אל תנקו במהלך הארוחה עצמה, אלא רק בסופה, כשהילד כבר לא יושב ואתם לא משמשים לו כהופעה.
- דברו איתו והסבירו לו. אם תכעסו שוב ושוב הוא יקבל את תשומת הלב שהוא רוצה, אבל לאו דווקא את תשומת הלב הנכונה. בדרך כלל ילד שזורק את האוכל מחפש תשומת לב. אל תתעסקו בדברים אחרים בזמן הארוחה, שבו איתו גם אם אתם לא אוכלים באותו זמן, והתייחסו אליו. החמיאו לו על איך שהוא אוכל, תוודאו שטעים לו ותשאלו אם רוצה תוספת.
- שמרו על אווירה נעימה בזמן האוכל. תהיו פנויים אליו, חייכו אליו ודברו איתו. אל תצעקו, כי זה לא יעזור ויגרום לאווירה לא נעימה בזמן האוכל לכלל הסועדים בשולחן.
- הקטינו את כמויות האוכל בצלחת. אל תעמיסו לו אוכל, שימו לו קצת מכל דבר, ועודדו אותו לטעום ולאכול. כאשר הילד מסיים מהצלחת, הציעו לו עוד. ככה הוא לא ירצה להיפטר מכמויות האוכל שעל גבי הצלחת שלו.
- תהיו ברורים איתו. כאשר הוא זורק את האוכל, הביטו בו ואמרו לו חד משמעית “אנחנו לא זורקים אוכל על הרצפה”. אל תצעקו או תכעסו, כי זה לא יעזור. אתם יכולים גם לקחת את הכפית או להרחיקו מהשולחן בכל פעם שהוא זורק את האוכל, כך יבין שזו תגובה ישירה להתנהגות שלו והוא לא ימשיך בכך.
- תנו לו דוגמה אישית. שבו איתו עם צלחת והראו לו איך אתם אוכלים. הסבירו שאם נופל בטעות זה בסדר, אבל שלא זורקים אוכל ואוכלים כמו שצריך.
- כאשר הוא סיים לאכול, אל תשאירו אותו בכיסא עם האוכל כאשר אתם מנקים סביבו. את הניקיונות תשאירו לאחר כך. קודם כל חשוב לציין בפניו שהארוחה הסתיימה, להוריד אותו מהכיסא, לשטוף לו את הפנים והידיים ולהמשיך לטפל בו. לאחר מכן התפנו לנקות מסביב. הראו לו שזה בסדר שהתלכלך קצת מסביב לשולחן בזמן האוכל, כל עוד האוכל לא נזרק במכוון.
כמו כל תהליך חינוכי ולימודי, גם התהליך הזה עתיד לקחת זמן, אז התאזרו בסבלנות. הוא לאט לאט יבין כיצד ראוי וצריך לשבת לאכול, ויחקה אתכם ואת אחיו הגדולים. לכן, חשוב להנחיל, כבר משלב מאוד מוקדם, הרגלי ישיבה סביב השולחן והרגלי אכילה נכונים ומנומסים.