שינה משותפת של הורים וילדים

הסיכונים של לינה משותפת עם התינוק במיטת ההורים

לינה משותפת עם התינוק במיטת ההורים מהרגע שהוא נולד, היא משהו שכבר נהיה יותר נפוץ בשנים האחרונות, אבל הנושא עדיין שנוי במחלקת אצל הגורמים הרפואיים. נכון, יש חשיבות רבה למגע הפיזי הקרוב, לחיבוק האוהב ועידוד ההנקה, אך יש גם סיכון בהשכבת התינוק עם הוריו או אחיו הגדולים במיטה. לכן, אנו צריכים להיות מודעים לכל הגורמים לפני שנרדמים עם התינוק במיטה או משכיבים אותו באופן מודע לישון יחד איתנו.

בתור אמא לשני ילדים עם הפרש קטן מאוד ביניהם, אני זוכרת שכאשר הם היו תינוקות היה לי הכי נח לישון איתם במיטה. הייתי ישנה ביניהם, ומסדרת לי מראש את כל החיתולים והבקבוקים על המדף מולי לפעמים, כדי שהכל יהיה לי מוכן אם אצטרך לקום באמצע הלילה לטפל באחד מהם. אני זוכרת שקראתי, ואף שמעתי מיודעי דבר, שלאמא יש אינסטינקטים. אם היא באופן מודע נרדמת עם התינוק לידה, היא לא תסתובב עליו או תפגע בו במהלך השינה. לי זה היה נח והרגיש בטוח, אבל מעבר לנוחות ולכיף שלישון עם התינוק או להעביר אותו למיטת ההורים באמצע הלילה או לפנות בוקר כאשר עייפים, ולהניק במיטה, חייבים להקפיד על בטיחות.

 

לינה משותפת עם התינוק

ארגונים ישראליים לבטיחות ילדים ממליצים:

  1. להשכיב תינוק בלול או עריסה בטיחותיים, בעלי תו תקן.
  2. לרכוש עריסה שנצמדת למיטה, ומאפשרת שינה עם התינוק ביחד, אך לא באותה מיטה.

 

שינה משותפת של הורים וילדים

אזהרות חשובות:

  1. הורים שמעשנים, שותים אלכוהול או נוטלים תרופות המשפיעות על היערנות שלהם – יש להימנע מלישון עם התינוק באותה מיטה, ולדאוג שההורה השני כן מתעורר.
  2. אין להשכיב את התינוק לישון באותה מיטה עם אחים גדולים שנוטים לזוז יותר בלילה ועלולים לפגוע בו.
  3. אין להשכיב תינוק לישון במיטת מים, המזרן עלול לגרום לשקיעת ראשו של התינוק ולהזיק לעמוד השדרה העדין שלו.
  4. אם חלילה התינוק חולה או מוגבל שכלית או שתנועותיו מוגבלות, אין להשכיבו לישון עם ההורים באותה מיטה.

 

החשש העיקרי משינה משותפת עם תינוק באותה מיטה היא חנק, חנק יכול לקרות ממספר סיבות:

  1. אם אחד ההורים ישכב בטעות על התינוק (הסיכון לכך גדל כאשר המבוגר הישן אינו מודע לכך שישן לידו תינוק, ומשכיבים את התינוק לידו לאחר שנרדם ללא ידיעתו).
  2. אם ראשו של התינוק ידחס בין המזרן של ההורים לקיר, או לרהיט סמוך למיטה.

 

בשנה הראשונה ישנו גם הסיכון של מוות בעריסה, כאשר התינוק מפסיק לנשום בשנתו. הסיבות לכך הן לא חד משמעיות ואינן ודאיות, אבל כאשר הורה ישן עם תינוקו הוא לא תמיד מודע לנשימותיו, והתינוק עלול לסבול ממחסור באוויר או להידחס בין השמיכה והכריות ולהיחנק. חנק הוא אחד הגורמים העיקריים לתמותת תינוקות בשנה הראשונה לחייהם. לכן, תמיד מומלץ להשכיב את התינוק במיטה משלו עם מכשיר מוניטור, אשר עוקב אחר תנועותיו ונשימותיו, ומצפצף כאשר התינוק חדל לנשום או מפסיק לזוז. מכשיר ניטור כזה מעיר את ההורים, מה שלא קורה כאשר התינוק ישן ליד ההורה.

הורים שבכל זאת רוצים לישון עם תינוקם במיטה, עליהם להרחיק את המיטה מהקיר, להשכיב את התינוק במקום בטוח ורחוק מהכרית, ומכל מרהיט שעלול לחסום את נשימתו. כמו כן, שני ההורים צריכים ללכת לישון במודע שיש תינוק במיטה, ואין להשכיב תינוק ליד אדם ישן, אשר אינו מודע לכך. רצוי להשכיבו במיטה מתחברת למיטת ההורים, דבר המאפשר לינה מחד משותפת ובטיחות לתינוק מאידך.

כתיבת תגובה

נוני מתחדש ואתם מרוויחים!