הפריה חוץ גופית

הפריה חוץ גופית

הפריה אצל בני האדם הוא תהליך התעברות שבו תאים זכריים (זרע) נפגשים עם תאים נקביים (ביצית) המפגש הזה יוצר התעברות, הריון, ובסופו של תהליך מגיח לאוויר העולם תינוק. ישנם שני סוגים של הפריות. הפריה טבעית, והפריה חוץ גופית.

הפריה טבעית כשמה כן היא, מתבצעת באופן טבעי, מבלי התערבות רפואית כזו או אחרת, ברגע שהביצית והזרע נפגשים באופן טבעי, הם מתחילים תהליך של הריון שבסופו נולד תינוק. לעומת ההפריה הטבעית, הפריה חוץ גופית היא הפריה שבה תהליך ההתעברות מחייב התערבות רפואית, לעיתים התערבות ממושכת שדורשת הרבה כח-רצון וסבלנות. כדי שהליך זה יצליח, חשוב לעקוב אחר הוראות הרופאים המומחים ולפעול באופן עקבי על מנת להביא להצלחת התהליך.

 

מדוע צריך הפריה חוץ גופית?

לרוב, זוגות הטרוסקסואלים שרוצים להביא לעולם ילדים מתחילים בהליך בהפריה טבעית. אך לעיתים מגיע שלב שבו צריך לשקול הפריה חוץ גופית בעקבות קשיים בכניסה להריון או כאשר מדובר בזוגות מאותו מין. הרופאים ממליצים לזוג הטרוסקסואלי שמנסה להיכנס להיריון מעל שנה ואינו מצליח, צריך לבדוק את נושא הפוריות הן מצד הגבר והן מצד האישה.

 

הליך הפריה חוץ גופית

הפריה חוץ גופית

הפריה חוץ גופית

כיום יש זוגות רבים אשר עוברים תהליכי הפריה חוץ גופית. בני הזוג הולכים למכון פוריות, אשר לרוב נמצא בבתי חולים (חשוב לברר היטב לפני שקובעים תור) ברחבי הארץ, ומתחילים בהליך הפוריות. תחילה מומחה בתחום הפוריות מביא בפניהם מסמך מפורט שבו מצוין כי האישה מקבלת זריקות הורמונליות על מנת לייצר כמות רבה של ביציות. האישה נכנסת אל חדר הניתוח ומשם עוברת תהליך של שאיבת ביציות שנלקחות אל מעבדה.

בתוך המעבדה מלקטים את הביצית שנשאבת מהאישה “ומנקים” אותה מנוזלים. במקביל לוקחים את הזרע ומכינים אותו להפריה. לאחר שהכל תקין ובוצעה הפריה, האישה חוזרת אל חדר הניתוח ולתוך רחמה מוחדרים העוברים שהופרו בתנאי מעבדה.

שבועיים לאחר מכן, האישה עוברת בדיקת דם שבה רואים האם ההיריון נקלט. ישנם מקרים בהם לא נקלט ההיריון וחוזרים שוב לבצע את התהליך מחדש. רוב הנשים מגיעות ל-4 או 5 מחזורי טיפול עד להצלחה המיוחלת.

כיום נושא טיפולי הפריה חוץ גופית הוא פופולרי מאוד, ורוב הטיפולים מצליחים ומעודדים ילודה. מכוני הפוריות עובדים בקצב מהיר וישראל היא אחת מהמדינות שמגיעות לשיא בהפריות מבחנות. המדיניות בישראל בנושא הפריית מבחנה מעודדת ילודה, והיא מסייעת לזוגות רבים לנהל הליך הפריה חוץ גופית. המדינה מממנת מספר טיפולי פוריות, עד שלכל משפחה יהיו שני ילדים ועד שהאישה מגיעה לגיל 45, במסגרת סל הבריאות.

עד לפני שלושה עשורים תחום ההפריה החוץ גופית לא היה ידוע לכל, אך עם השנים והטכנולוגיה שהתפתחה, כך גם התפתחה תחום הרפואה בכלל ותחום ההפריה החוץ-גופית בפרט. כיום אנו רואים בתוך בתי החולים השונים, ובמכונים המומחים לתחום, התקדמות הן מבחינת המכשור בתחום ההפריות והן מבחינת ידע ומומחיות של הרופאים המטפלים.

חשוב מאוד שכל זוג שנמצא לפני הליך של הפריה חוץ גופית ידע לבחון ולבחור היטב את הרופא המטפל. כדאי להגיע לאבחון מדויק ומעמיק לפני תחילת הטיפול ולבדוק היטב את שלבי תהליך ההפריה על מנת להבין את כל התרחישים האפשריים.

 

הפריה חוץ גופית – סיכונים והשלכות

נקדים ונאמר כי קרוב ל-90% מהילדים שנולדו מהפריה חוץ גופית נולדו כילדים בריאים לחלוטין, זוהי בשורה טובה ומעודדת לכל זוג באשר הוא הרוצה להביא ילדים לעולם וחווה קשיים בתהליך. בכל זאת מדובר בהליך רפואי ובמצבים כאלו (גם ניתוח פשוט ורגיל שאינו קשור להיריון יכול להוות סיכון ולו הקטן ביותר) חשוב מאד להיערך מבעוד מועד.

אחד הסיכונים הכרוכים בהפריה חוץ גופית הוא גירוי שחלתי שמאופיין בעיקר בהגדלה של השחלות. בעקבות גירוי שחלתי יכולים להיווצר נוזלים באזור הבטן שמקשים על הטיפול ולעיתים לא מביאים להצלחתו. בנוסף לכך, יש להבין שבמהלך טיפולי ההפריה שואבים את הביציות ולצורך כך מוחדרים לגוף מכשירים רפואיים. עקב דקירת השחלה וכתוצאה מהליך ההפריה עלול להיגרם זיהום ודימומים באזור.

סיכון נוסף של הפריה חוץ גופית הוא לידה מוקדמת. בתהליך של הפריה חוץ גופית קיים סיכוי שהלידה תגיע מוקדם מהצפוי. הסיבה לכך יכולה להיות נעוצה במגוון גורמים, בין אם זה כתוצאה מריבוי עוברים ברחם, תינוק במשקל נמוך מידי או כל שינוי הורמונלי שנגרם לגוף האישה במהלך ההפריה. לכן, חשוב להיות במעקב בכל משך הטיפול.

 

אם פונדקאית כאלטרנטיבה לטיפולי פוריות

אחוזי ההצלחה של טיפולי פוריות עלתה עם השנים, זוגות רבים מנסים ומצליחים (לאחר תקופה מסוימת) להרות ולהביא ילד לעולם. יחד עם זאת, ישנם זוגות שחווים בעיות פוריות ומחפשים אלטרנטיבה אחרת או נוספת לחבוק תינוק, בייחוד כאשר מדובר בזוגות חד מיניים שמשתוקקים להיות הורים.

אחת האלטרנטיבות המוכרות ביותר להפריה טבעית היא למצוא אם פונדקאית, שתסייע בהגשמת חלום ההורות. אופציה זו בהחלט מוכרת ולגיטימית בקרב נשים שאין ביכולתן ליצר ביציות פוריות.

כאשר פונים לפונדקאות, יש למצוא אם פונדקאית שתהיה מחויבת לכל התהליך ותדע לקראת מה היא הולכת. העניין הוא שזה לא כל כך פשוט למצוא אישה שתסכים לסחוב הריון במשך 9 חודשים שבסופם תעניק את התינוק שגידלה להוריו. הקטע הרגשי משחק תפקיד חזק בנושא הפונדקאות, אך ברגע שמוצאים אם פונדקאית, התהליך הופך למרגש ומותח כאחד.

החיים חזקים מאיתנו ואין לדעת מה יכול להתרחש בכל רגע נתון, כל אישה חולמת להחזיק ולחבק את התינוק שלה ולהפוך לאם ומוכנה לעבור תהליכים מרחיקי לכת מבלי להתייאש. טיפולי פוריות, סיוע באם פונדקאית כל אלו בהחלט יכולים לעודד ילודה ולהגשים את החלום של כל זוג, יחד עם זאת הטבע הוא בלתי נשלט ולעיתים רק צריך לעזור לו.

נוני מתחדש ואתם מרוויחים!