אין אישה שלא שמעה כל מיני מיתוסים בנושא הנקה. כשאת מניקה מה שאת אוכלת ושותה עובר לתינוק, כמעט כמו כאשר הוא היה ברחם. מכיוון שמדובר במזון היחיד ממנו ניזון התינוק, את צריכה לבדוק אם מאכלים מסוימים טובים לו פחות או יותר, ולעקוב אחר התגובות שלו. עם זאת, אין הנחיות גורפות לגבי מה מותר ומה אסור לאכול או לשתות בתקופה בה אישה מניקה, ומה שמשפיע על אישה מניקה והתינוק שלה לא בטוח ישפיע אותו הדבר על אישה אחרת.
מיתוסים בנושא הנקה
החלטנו לעשות לך סדר בים של מיתוסים בנושא הנקה ולברר אחת ולתמיד מה נכון ומה לא:
-
מיתוסים על הנקה
יש מאכלים קבועים שגורמים לגזים אצל התינוק – לא נכון! אין הסבר מדעי מדויק מדוע נגרמים גזים אצל תינוקות, ולמה יש כאלה הסובלים יותר וכאלה הסובלים פחות. כמו כן, אין מאכל אחד שניתן לומר עליו בוודאות שיגרום לתינוק לסבול מגזים במידה והאם תאכל אותו ואז תניק. חשוב כן לשים לב אם יש מאכל כזה שאת אוכלת ולאחר ההנקה התינוק פחות נינוח, את אותם מאכלים לא כדאי לצרוך. בכל מקרה אל תאסרי על עצמך מאכלים אוטומטית מתוך רשימה של מישהי אחרת או מתוך המלצה כלשהי. כל אישה היא שונה, וכל תינוק הוא שונה. הרבה פעמים הגזים יכולים להיות בגלל תנוחת הנקה לא נכונה שגורמת לתינוק לבלוע אוויר בזמן ההנקה, ולכן מומלץ להיוועץ עם יועצת הנקה מוסמכת לפני שמתחילים להוריד מאכלים מהתפריט. כמו כן, חשוב להבחין בין מאכלים שגורמים לאם לגזים לבין כאלה שיגרמו לתינוק לגזים. אם מאכל מסוים גורם לאם לאי נוחות, הוא לאו דווקא ישפיע על התינוק באותה צורה, אך כדאי לך לאכול ממנו פחות בשביל הנוחות שלך.
- יש להקפיד על מזון בריא בלבד על מנת לספק לתינוק את כל הויטמינים שהוא צריך – לא נכון! על אישה לאחר לידה לצרוך מזון בריא ומבושל ולאכול בצורה מאוזנת קודם כל בשביל עצמה, על מנת להתחזק ולחזור יותר מהר לגזרה שלפני ההריון. עם זאת, אם האישה תאכל מדי פעם חטיפים או מתוקים או לא תאכל כמו שצריך מספר ימים ברצף, הדבר לא יגרום לירידה באיכות של החלב או לפגיעה בקבלת הויטמינים של התינוק. חלב אם מכיל את כל הויטמינים שהתינוק צריך. אם האם לא אוכלת מסודר ובריא לאורך תקופה, אכן הדבר ישפיע עליה ועל התינוק בהתאם, אך מדובר בתקופה ארוכה ובחוסר גדול של ויטמינים, לכן יש להשקיע בתזונה בריאה ומאוזנת, הן בזמן ההנקה והן בכל זמן אחר.
- אסור לשתות קפה – לא נכון! כמו בהריון עצמו, אפשרי לשתות קפה, אבל במידה. לא כדאי להפריז בכמות הקפאין שצורכים בזמן ההנקה וזאת בגלל שעד גיל 4 חודשים לתינוק קשה לפרק את הקפאין, מה שגורם לו להישאר בדם למשך זמן ממושך ולהשאיר את התינוק ערני וחסר שקט. את עדיין יכולה לשתות קפה בבוקר ולהתפנק לאחר ההנקה, שזה הזמן הטוב ביותר לשתות קפה על מנת שרמת הקפאין בדם של האם תרד עד לזמן ההנקה הבאה.
- אסור לצרוך משקאות מוגזים – לא נכון! משקאות מוגזים לא יגרמו לגזים אצל התינוק ולכן ניתן לשתות אותם בזמן ההנקה, אך מומלץ, כמו כל דבר אחר, לעשות זאת במידה. כמו כן, ישנה השערה לא מבוססת האומרת שבירה שחורה למשל מגבירה את ייצור החלב, מה שעד כה לא הוכח ועדיין בגדר השערה בלבד.
- אסור לאכול מאכלים מתובלים וחריפים – לא נכון! אומנם כל מזון שהאם תאכל ישנה את טעם החלב בהתאם, אך אין זה אומר מיידית שהתינוק יסרב לינוק. גם אם האם אכלה אוכל חריף או מתובל מאוד והחלב שינה את טעמו ואת ריחו, התינוק יכול להמשיך לינוק בשקט ללא תגובות מצידו, לכן כמו לגבי שאר המאכלים, מדובר בעיקר בהתנסויות ולמידה.
- אם את צמחונית או טבעונית לא כדאי שתניקי כי התינוק יסבול ממחסור – לא נכון! נכון שלנשים טבעוניות או צמחוניות עלול להיות חוסר בויטמים מסויימים כמו B12 למשל, שאותו ניתן לקבל רק ממזונות מן החי, אך אין זה אומר שעליהן לא להניק. הן פשוט צריכות לאכול תפריט מאוזן ומלא שכולל את כל הרכיבים התזונתיים ובמידת הצורך ליטול תוספי תזונה המאושרים לצריכה בתקופה בה הן מניקות.
חשוב מאוד לדעת שהנקה היא סוג של מאמץ ולכן עלייך לדאוג גם לעצמך ולא רק לתינוק. מטבע הדברים, אישה לאחר לידה חלשה יותר וסביר להניח שיש לה מחסורים תזונתיים בגוף, לכן היא צריכה להקפיד על תזונה מאוזנת, נכונה ובריאה, עבורה קודם כל בשביל להתחזק ולחזור לעצמה ולהשלים את החוסרים, וכמובן גם עבור התינוק כדי שתוכל להניק אותו בצורה הטובה ביותר.