להתגרד במהלך ההריון

הקלה על פריחת הריון – להתגרד פחות במהלך ההריון

מכירות את הרגע הזה שהבטן מתחילה להימתח, סימני המתיחה המעצבנים מתחילים להופיע, ואתן מתחילות להתגרד כאילו אין מחר? בטח מכירות. כמעט אין אישה בהריון, שלא עוברת בשלב כלשהו בזמן שהבטן שלה תופחת, את הימים המעצבנים האלה שהיא מגרת ללא הפסקה ומרגישה שהיא תכף תולשת את העור מעליה ושהבטן לא יכולה (והיא יכולה) להימתח יותר. מדובר אמנם בתופעה מאוד לא נעימה ומאוד לא נוחה, אבל היא גם לא מזיקה. הגרד הזה שמופיע לרוב בשליש האחרון להריון, בזמן שהבטן גדלה במיוחד (משבוע 25 והלאה), יכולה להימשך עד כשבועיים-שלושה לאחר הלידה ואז נפסקת כלעומת שבאה. לתופעה קוראים פאפפ (PUPP), ובעברית “פריחת הריון“, והיא נוצרת בגלל שדופן הבטן פוגע ברקמת החיבור וזה גורם לתגובה דלקתית. אבל שוב, תופעה זו אינה מסוכנת, רק מגרדת. מאוד מגרדת.

הסימנים הנפוצים ביותר של פריחת הריון

  1. עור גבשושי ואדום עם כתמים אדומים ומגרדים.
  2. גרד חזק שנמשך באינטנסיביות כשבוע. הפריחה ממשיכה גם לאחר שהפסיק הגרד.
  3. הפריחה לרוב מופיעה באיזורי סימני המתיחה – בבטן, בישבן, סביב הטבור וגם בירכיים ובחזה. אזורים אחרים בגוף לרוב לא מושפעים, לא מהגרד ולא מופיעה בהם פריחה.
להתגרד במהלך ההריון

להתגרד במהלך ההריון

מחקרים מראים שרוב הנשים שסובלות מהתופעה הן נשים שנושאות ברחמן תאומים או עובר זכר, אך כל אישה בכל הריון יכולה לסבול מהתופעה. את האבחון עושה רופא נשים או רופא עור, באמצעות בדיקה וויזואלית בלבד – מבט על הפריחה ובדיקת עור שטחית, ללא לקיחת דגימה או בדיקת דם. במצב שמופיעה גרדת קשה, בליטות, הרפס, או שהפריחה והגרד מלווים בקשיי נשימה, יש לבדוק את המקרה לעומק מחשש שישנה אפשרות שזו התחלה של רעלת הריון. אך לרוב מדובר במצב שאינו מסכן את ההריונית ולא את העובר. רק מגרד. נורא מגרד.

אכן מדובר בתופעה חולפת, וידוע שהיא יכולה להימשך גם אחרי הלידה. זו אחת התופעות היותר מציקות בהריון, ונשים רבות פונות לקבלת טיפול רפואי בעיקר להקלה על הגירוד העז, ומחשש להשאיר סימנים מהגירוד על גופן. לרוב ייתן הרופא משחה להקלה מקומית על הגרד, אך ניתן להקל גם בעזרת קומפרסים קרים, אמבטיות עם סודה לשתייה ומריחת קרמים המכילים אלוורה ושיבולת שועל, אשר ידועים כמקלים על הגירוד ומרגיעים את העור.

במקרים בהם הגרד חמור ביותר והפריחה חמורה, תינתן משחה המכילה סטרואידים או סטרואידים בכדורים לבליעה, על מנת להקל על הגרד ולמנוע את התפשטות הפריחה. מכיוון שבכל זאת מדובר בהריון וכדאי לקחת כמה שפחות תרופות, ברגע שישנה הקלה מומלץ להפסיק עם הטיפול התרופתי.

כאמור, לא מדובר במחלה או במצב רציני, אלא בתופעה מוכרת ממנה סובלות נשים רבות, והיא תעבור לאחר הלידה, ואינה מזיקה לאם או לעובר. אין סיכונים או סיבוכים ידועים שנגרמו עקב פריחת הריון, אך על ההריונית לעקוב אחר תופעות לוואי נוספות, חומרת הפריחה וההתפשטות שלה, חומרת הגרד. אם לא חל שיפור, או שיש חלילה החמרה, יש לפנות לטיפול רפואי. בנתיים השתדלו לא לגרד יותר מדי, פשוט לטפו את הבטן, רק קצת יותר חזק…

כתיבת תגובה

נוני מתחדש ואתם מרוויחים!