השפעת הסביבה על התפתחות התינוק

השפעת הסביבה על התפתחות התינוק

השפעת הסביבה על התפתחות התינוק מורגשת בכל שלבי ההתפתחות שלו, החל מהרמת ראש ושכיבה על הבטן ועד זחילה והליכה. הלמידה של התינוק קשורה באופן ישיר למה שקורה סביבו. במידה וסביבת הלמידה שלו משובשת, מסיבה כלשהי, כך תיפגע גם ההתפתחות שלו. תינוק מתחיל את ההתפתחות שלו מהרגע שהוא נוצר ברחם, עוד לפני שיצא לאוויר העולם.

כבר ברחם, מתפתחות אצלו מערכות שונות, כמו מערכת החושים, רפלקסים, מערכת שיווי המשקל ועוד מערכות שהוא יצטרך ללמוד להפעיל כאשר ייוולד. מצבה של האם משפיע על ההתפתחות של התינוק, שכן כל המערכות צריכות לקבל מספיק גירוי ולהתפתח באופן תקין. לאחר הלידה, התינוק מפתח מערכת יחסים עם הסביבה ובאמצעות אינטראקציה שונה, הוא מגלה לומד ומתפתח בהתאם.

לסביבה יש השפעה גדולה וחשובה במיוחד על התפתחות התינוק, מהרגע שיצא לאוויר העולם. לדוגמה, כאשר תינוק אינו נחשף מספיק למרקמים, קולות, צבעים וכדומה, הוא לא יוכל לתפעל מספיק את כל החושים. כאשר סביבת הלמידה של התינוק אינה מותאמת עבורו, הוא יתפתח בצורה לא נכונה והדבר יגרום ללמידה מוטעית.

 

כיצד ניתן לדעת אם סביבת ההתפתחות מתאימה עבור התינוק?

חשוב לדעת שישנו חלון הזדמנויות בכל גיל ושלב התפתחותי שאם עוברים אותו יהיה קשה לשחזר את היכולות שהתינוק טרם פיתח, או לתקן את מה שלמד לא נכון עד אותה נקודה. לכן חשוב מאוד לדאוג לסביבה התפתחותית מתאימה ונכונה עבור התינוק.

השפעת הסביבה על התפתחות התינוק

השפעת הסביבה על התפתחות התינוק

בגילאי 0 עד 4 חודשים, חשוב מאוד לתפעל את מערכת הרפלקסים, את מערכת שיווי המשקל ולאפשר גמישות. אם לא נאפשר לתינוק תנועה מספקת במרחב או נשכיב אותו על הגב לאורך זמן ללא אפשרות לשכיבה על הבטן ומאמץ מצידו, אנחנו בעצם נמנע את התפתחותה התקינה של מערכת שיווי המשקל ונייצר ונפתח נוקשות וזקיפות יתר בגב, במקום גמישות בבית החזה. בנוסף, בגילאים אלה צריך לגרות את קשר יד-עין. התנוחה המומלצת ביותר עבור התינוק בגיל זה היא ערסול. במידה ולא נעזור לו לפתח את הקשר הזה בין היד והעין, ולא נעודד אותו, לאחר ארבעה חודשים התינוק יחווה קושי לעשות זאת.

בגילאי 4 עד 6 חודשים, לתינוקות קשה לשכב על הבטן. אך אם לא נחייב את התינוק ונקפיד על כך, הוא לא ילמד להרים את הראש ולהחזיק את עצמו בצורה נכונה ולחזק את חגורת הכתפיים שלו. הורים שממהרים להקל על ילד שבוכה כאשר הוא על הבטן, בעצם מעכבים את ההתפתחות התקינה שלו במקום לנסות לעודד אותה.

בסביבות גיל חצי שנה רוב התינוקות מתחילים לזחול. אם התינוק כבר התחיל לשבת ואף ניסה לעמוד – רוב הסיכויים שלא ינסה לזחול. אם הוא הגיע לגיל 9 חודשים, הוא ילמד לעבור מישיבה לעמידה ולא ינסה לזחול, כך יוותר וידלג על שלב התפתחותי מאוד חשוב. חשוב לגרות את התינוק לזחול ולא לדלג על אף שלב התפתחותי, במקביל לא לעודד התפתחות מהירה. במידה ולא היה לו את הגירוי הנכון לזחילה הוא לא ינסה להתקדם ופשוט ידלג על השלב.

כאשר התינוק מתחיל ללכת, בסביבות גיל שנה, או כשהוא מראה סימנים לכך, הורים רבים מעודדים את ההליכה עם עזרים כמו הליכון או מכונית המכונה “בינבה”, מה שיוצר למידה שגוייה של הליכה, כי מערכת שיווי המשקל לא מיוצבת בצורה נכונה כאשר הולכים עם או בלי עזרים.

 

חשיפה לילדים ואנשים נוספים

גם ילדים שהם לא בגן או שגדלים עם מטפלת צריכים להיחשף לילדים אחרים ולפתח מערכות יחסים. כך הם לומדים שהם לא לבד בעולם ומגיבים לסיטואציות חברתיות שונות. ילד שלא ייחשף לסיטואציות חברתיות אחרות ולעוד ילדים, עלול לפתח מיומנויות חברתיות לקויות, או שהן תהיינה חסרות לו באופן משמעותי בגילאים מאוחרים יותר.

גם אם התינוק גדל והתפתח בסביבה שלא סיפקה לו את כל הדרכים להתפתח בצורה נכונה, או שסיפקה לו חלקית את הכלים הדרושים להתפתחות תקינה, התינוק יפצה על כך בצורות לא נכונות והתנהלות שגוייה של המערכות השונות. דבר שיפתח עבור הילד בעיות ויסות חושי או בעיות בקואורדינציה.

 

נכתב ע”י רונית מידן, מדריכה בכירה להתפתחות תינוקות וילדים במרכז ‘פעימות’ בנחל עוז.

כתיבת תגובה

נוני מתחדש ואתם מרוויחים!