מושא ההערצה של עדשת המצלמה, מרגע שהוא נולד, הוא התינוק שלנו. אנחנו מצלמים אותו בכל זווית אפשרית, בכל מצב רוח וכמה שיותר, העיקר שיהיה לנו זיכרונות מהתקופה הזו לאחר כך. צילום ותיעוד זיכרונות ילדות בעידן הדיגיטלי הרבה יותר זמין בימינו כאשר יש לכל אחד מכשיר סלולרי חכם ומתקדם או מכשיר טאבלט בהישג יד, בהם ניתן לצלם בלי הרף וללא כל מגבלה.

עידן הסלפי. זיכרונות ילדות בעידן הדיגיטלי
צילום תיעודי או דיוקן?
כשמצלמים תינוקות, רובנו נוטים אוטומטית לעשות תמונות תקריב (Close-Up) של הפרצוף. למרות שאם נודה בזה, רוב הילדים בתמונות תקריב של השבוע-שבועיים הראשונים לחייהם נראים פחות או יותר אותו דבר. מה שכן, זה בדיוק הזמן שבו הם עושים המון המון דברים בפעם הראשונה, פעם הראשונה שרואים את סבתא, פעם הראשונה שמתקלחים, פעם ראשונה שנשקלים, פעם ראשונה שמחייכים… לכן, עדיף לצלם יותר את הרגעים המיוחדים מאשר תמונות תקריב באופן כללי. המשמעות מבחינת הצילום היא שדווקא צריך להרחיק טיפה את הזום כדי לתפוס את כל מה שעוד קורה באותו הרגע.
למצוא את הזווית הנכונה
אחד האתגרים הגדולים בצילום תינוקות הוא למצוא את הזווית הנכונה. רוב התמונות מצולמות כאשר הם שוכבים על הגב או בעגלה, ומזווית גבוהה שמתאימה לגובה של הצלם. החוכמה היא דווקא למצוא את הזוויות והתנוחות המעניינות יותר, מה שיוצר תמונות שונות ומיוחדות. נסה לצלם את תינוקך כשהוא שוכב על המיטה או הרצפה, כשאתה מניח את המצלמה בגובה שלו, גם אם זה מצריך ממך לשכב על הרצפה. או לחילופין, צלם אותו כשמישהו אחר מחזיק אותו גבוה מולך. ובאופן כללי העדף טיפה להתרחק פיזית ולצלם תקריב באמצעות הזום מאשר לקרב את המצלמה עצמה יותר מידי לפרצוף התינוק.
חשיבות הפוקוס כאשר מצלמים ילדים ופעוטות
חובבי הצילום בינינו, המחזיקים בבעלותם מצלמות מקצועיות, וודאי מכירים את העדשות והאופציות המאפשרת לבצע פוקוס על חלק מגוף התינוק לדוגמה הראש או היד, ולטשטש לחלוטין את כל הרקע. צילומים אלה מדגישים מאוד את הילד ואת הפרטים הקטנים והחמודים שבו, ומתקבלות תמונות מרגשות ביותר. בטלפונים המתקדמים, סמארטפונים למיניהם, ניתן גם כן לעשות זום או לצלם תוך כדי תנועה, ואף לתפוס לא מעט תמונות עם רקע מטושטש ומיקוד של התינוק עצמו. שחק עם האפשרויות והתנסה תוך כדי צילום.
תעד את החיוך
ככה באמצע היום, הכי כיף לראות התינוק שלנו מחייך חיוך ספונטני השווה זהב. רוב הזמן יש לתינוק את המבט הכללי, הסקרני שלא ממש מבין מה קורה סביבו. לכן, תמיד מומלץ להשאיר מצלמה בהיכון. היום בעידן הסמארטפונים המשימה הזו הפכה לקלה הרבה יותר, כיוון שהסמארטפון שלנו הפך להיות היד השלישית שלנו. הכן את הסמארטפון לפעולה, ונסה למצוא את הזמנים בהם יש לך סיכוי טוב לתפוס איזה חיוכון. אם זה בזמן מקלחת, או מיד אחרי האוכל, כהורה, אתה כבר תדע מתי הזמן המתאים לנסות לקבל חיוך מהתינוק שלך.
שמור על רצף בתדירות הצילומים
תינוקות משתנים כל יום ובכל רגע. הם גדלים, מתפתחים ומתעצבים. כדי לתעד את הגדילה וההתפתחות, נסה לשמור על תדירות קבועה של צילומים ולא להגיע למצב שאתה מצלם מאות תמונות בשבוע הראשון, ואחר כך שוב רק בעוד חודש.
אפשר גם בלי צבע
במכשירים הסלולאריים המתקדמים של היום יש לא מעט אפשרויות של צילום בצבעים וגוונים שונים. התנסו בהם. לא כל תמונה חייבת להיות תמונה עם הצבעים ה”רגילים”, לפעמים דווקא אלה שנראות מיושנות או בשחור לבן, יצאו יותר משמעותיות ומרגשות.
מה עושים עם כל התמונות?
עכשיו שיש לך מלא תמונות ממש יפות של הילדים שלך, השאלה היא היכן כדאי לשמור אותן כדי שתוכל להיזכר ולהזכיר לעצמך כמה יפות הן, ואילו רגעים מקסימים התמונות מנציחות. מומלץ לפתוח תיקייה בטלפון הנייד, ולשלוח בהודעות לכל מי שרק תרצו, קיימות אפליקציות נהדרות לשמירת התמונות, עריכתן ושיתופן עם המשפחה והחברים. כדאי לבצע גיבוי של התמונות למחשב, את חלקן אולי תרצו אף לפתח, למסגר ולתלות בבית, ממש כמו פעם.
נכתב ע”י רז ודורון, מפתחי האפליקצייה ‘רמיני’.