פרוגסטרון הוא אחד משני הורמוני המין החשובים ביותר בגוף האישה אשר משפיעים על מערכות המין, וביחד עם הורמון האסטרוגן, הם אחראים על הפעילות ההורמונלית והכנת הרחם של האישה להריון. הפרוגסטרון ידוע כהורמון העוזר לשמור על המשך ההריון, ובמקרים בהם ישנה ירידה בהורמון עלולה להתרחש לידה מוקדמת. בנוסף למניעת לידה מוקדמת יש חשיבות רבה להורמון הפרוגסטרון בפעילות אנטי דלקתית.
כידוע, לידה מוקדמת היא אחד המצבים הלא פתורים ברפואה, למרות ההתקדמות של הרפואה והטכנולוגיה – עדיין לא ניתן לאבחן בדיוק את הסיבות אשר מובילים ללידה מוקדמת, עם זאת ידועים גורמים מסכנים ונשים שיש להן סיכוי מוגבר ללדת לפני הזמן. לידה מוקדמת הינה סיכון משמעותי עבור האם ובעיקר עבור העובר אשר עתיד להיוולד כפג, דבר היכול להשפיע על התפתחותו התקינה בתור תינוק וגם בהמשך חייו הבוגרים. לכן, חשוב ביותר למנוע, או לפחות לנסות למנוע, לידה מוקדמת. והזרקת הורמון פרוגסטרון הוא אחד הדרכים לעשות זאת, דרך נוספת ומוכרת יותר היא באמצעות זריקת צליסטון.
פרוגסטרון הוא בעצם שם כללי למספר הורמונים זהים בתפקידים הביולוגיים ובהרכב הכימי שלהם. בזמן המחזור הוא גורם לרירית הרחם להתפתח ולגדול לצורך הדימום של הוסת, ולאחר הביוץ הרמה שלו עולה והוא הופך את רירית הרחם לדקה יותר לצורך קליטת הריון. תפקיד נוסף של הורמון הפרוגסטרון הוא הפיכת הריר בצוואר הרחם לסמיך יותר, בדיוק ההפך מפעולתו של הורמון האסטרוגן.
סיבות למתן זריקת פרוגסטרון

פרוגסטרון למניעת לידה מוקדמת
זריקות פרוגסטרון לא ניתנות לבד כטיפול מניעתי אלא כתוספת של טיפול, בהתאם למצבה של האישה. הרופא יבדוק את אורך צוואר הרחם, את שבוע ההריון ואת הסיכון ללידה מוקדמת ויחליט על הטיפול המומלץ לאותה אישה. את ההורמון ניתן לקבל בזריקה יומית, שבועית, ואף במתן נרות במינונים של 200 מ”ג. לא תינתן הזריקה לפני שבוע 16 להריון ולא לאחר שבוע הריון 34, שבו כאמור יכולה להתרחש כבר לידה, ולא יעשו מאמצים להפסיקה. אישה שמקבלת זריקת פרוגסטרון עקב החשש ללידה מוקדמת צריכה להיות במעקב רפואי צמוד ואף במנוחה בעת הצורך בהתאם להנחיית רופא. להורמון הפרוגסטרון מספר שימושים עיקריים:
- מניעת הריון. רמות גבוהות של ההורמון בגוף האישה, שניתנות על ידי זריקות שמחדירות את החומר לגוף בצורה חיצונית, עוזרות לדכא את הייצור של ההורמונים FSH ו-LH אשר גורמים לביוץ, ועל ידי כך למנוע התקיימות ביוץ. אם לא יתקיים ביוץ, לא תהיה אפשרות לאותה אישה להיקלט ולהיכנס להריון. הזרקת ההורמון גורם לשינויים במרקם של הריר בצוואר הרחם ויכול לשמש כאמצעי מניעה נגד כניסה לא רצויה להריון.
- מניעת לידה מוקדמת. לידות רבות מתחילות כאשר יש ירידה משמעותית בהורמון הפרוגסטרון, ולכן לנשים הנמצאות בקבוצת סיכון של לידה מוקדמת מומלץ לקבל את הזריקה באופן קבוע, כדי לשמור על המשכיות ההריון ולמנוע מצב בו יהיו שינויים הורמונליים בגופה. השינויים ההורמונליים שמונע הפרוגסטרון הם למשל ירידה בכמות של ההרומון בגוף, או היווצרות יחס לא שווה בין הורמון הפרוגסטרון להורמון האסטרוגן, אשר יכול להוביל לשיבושים במערכות ולגרום ללידה מוקדמת.
- טיפול אנטי דלקתי. נשים אשר סובלות מזיהומים או מצבים פתולוגיים אחרים לאחר טיפולי פוריות או שאובחנו עם נגעים ממאירים ברחם, תקבלנה זריקת פרוגסטרון אשר לה משפיע אנטי דלקתי שעוזר להתמודד עם אותם נגעים וזיהומים ולזרז את זמן ההחלמה.