בשני ההריונות שלי סבלתי מצירים מוקדמים משלב מוקדם יחסית של ההריון. בהריון הראשון, מחודש שביעי, ובהריון השני מחודש חמישי, ובשני ההריונות היה חשש ללידה מוקדמת, שלמזלי לא קרתה בסוף. עקב החשש והסיכוי שאכן אלד טרם הזמן והתינוק עוד לא מוכן ומסוגל לנשום בכוחות עצמו מחוץ לרחם, נתנו לי זריקת צליסטון. זריקת צליסטון הינה זריקה המורכבת מסטרואידים אשר גורמת להבשלה של ריאות העובר במידה והוא יצטרך להיוולד טרם הזמן, כלומר לפני שבוע 34. כאשר יש חשש או סיכון שהועבר יכול להיוולד טרם הזמן, תקבל ההריונית זריקה זו שמטרתה לאפשר לתינוק, שנולד מוקדם מן הצפוי, לנשום בכוחות עצמו בצאתו לאוויר העולם.
זריקת הצליסטון ניתנת בזמן אשפוז בבית החולים בשתי מנות, בהפרש של יומיים בין מנה למנה. השפעת הזריקה היא לכ-4 שבועות, כך שהרופאים לא ממהרים לתת אותה בכל מצב, אלא רק אם יש חשש ברור ללידה מוקדמת. לדוגמה, אם ישנם צירים מוקדמים, אך צוואר הרחם עוד ארוך ואף סגור (כמו שהיה בהריון הראשון שלי), הרופא ימתין עם מתן הזריקה עד לשינוי במצב צוואר הרחם, למשל עד פתיחת או התקצרות הצוואר. בנוסף על כך, הרופא יתזמן את הזריקה לזמן שקרוב ל-12 שעות לפחות לפני הלידה הצפויה, כך שהיא תשפיע באופן מירבי על התינוק והתפתחות ריאותיו.

זריקת צליסטון להבשלת ריאות העובר
זריקת הצליסטון משפרת באופן משמעותי את הסיכוי של התינוק שנולד לפני שבוע 34 לשרוד, וזאת על ידי כך שהיא גורמת לו לנשום בכוחות עצמו עם ריאות בשלות לכך, במקום שיהיה מונשם לזמן של ימים או אף שבועות לאחר הלידה, תלוי מתי נולד ובאיזה מצב. כ-10% מכלל ההריונות מסתיימים בלידה מוקדמת, שמתרחשת בין שבוע 24 לשבוע 37 להריון, ללא סיבה מסוימת. לידה מוקדמת היא לידה שמתרחשת כאשר העובר עוד לא מוכן לחיות ולתפקד מחוץ לרחם בכוחות עצמו, מכיוון שלא כל המערכות בגופו השלימו את ההתפתחות שלהן בצורה תקינה שיאפשרו לו זאת. יתר על כן, משבוע 34 לא ינסו הרופאים לעצור את הלידה ויאפשרו לאישה ללדת. לאחר לידה מוקדמת התינוק ישהה בפגיה, וימצא במעקב, כדי לוודא שלא יפתח מצוקה נשימתית או מצב פתולוגי אחר.
כאשר אישה נמצאת בסיכון ללידה מוקדמת הטיפול הוא מניעה בלבד, שכן אם וכאשר תתרחש לידה מוקדמת לא ניתן לעצור אותה, לא משנה כמה נרצה או כמה ננסה. לכן אותה אישה צריכה להיות במנוחה, בביתה או בבית החולים, לפי חומרת המצב והחלטת הרופא המטפל. טיפול נוסף, כאמור, הינו מתן זריקת צליסטון להבשלת הריאות, כאשר כבר ידוע שפנינו ללידה טרם הזמן. זריקה נוספת שהפכה לפופולרית בשנים האחרונות היא זריקת פרוגסטרון באופן קבוע שיכולה לעזור במניעת לידה מוקדמת. אך, כפי כבר הזכרנו, לא תמיד ניתן לדעת מדוע מתרחשת הלידה המוקדמת או למנוע אותה. למרות זאת, קיימת חשיבות מאוד גדולה לנסות למנוע אותה.
תופעות לוואי של זריקת צליסטון
למרות שמדובר בזריקה שמטרתה לעזור לתינוק לשרוד מחוץ לרחם, במידה ונולד טרם הזמן, יש לה מספר תופעות לוואי קצת פחות נעימות:
- בזמן קבלת הזריקה, וכ-24 שעות לאחריה, תורגש האטה משמעותית בתנועות העובר. אין סיבה לדאגה, לאחר מתן המנה השנייה של הזריקה, כיממה לאחר מכן, שוב תוכלי להרגיש את העובר כרגיל. עם זאת, יש לבצע ניטור כדי לוודא שהתינוק לא סובל ממצוקה כלשהי.
- שיבושים בערכים של הסוכר. הזריקה משבשת את הערך של הסוכרים בדם, והדבר חשוב במיוחד אם את סובלת מסוכרת הריונית. במידה ואת סובלת מסכרת במהלך ההריון יש לבצע ספירת דם לפני ואחרי הזריקה.
- גלי חום לאחר קבלת הזריקה.
- האצה בדופק של האם ושל התינוק.
כל התופעות המתוארות אינן תופעות לוואי מסוכנות, והן חולפות כיממה לאחר מתן המנה השנייה של הזריקה.