אם את בהריון או מתכננת להיכנס להריון בקרוב, כדאי שתהי מודעת למספר חוקים שנוסחו במיוחד לטובת העסקת נשים בהריון. חוקים אלו מגנים עלייך בזמן ההריון וגם לאחר הלידה וכדאי שתהיי מודעת להם מראש.
חוקי העסקת נשים בהריון
קודם כל, חשוב שתדעי שאת לא חייבת לספר למנהל שלך שאת בהריון, וגם אסור לו לשאול על כך. מבחינת החוק, אסור לשאול גם בראיון עבודה אם את מתכננת להיכנס להריון ומתי. עם זאת, רצוי שתהיי הוגנת והגיונית ולא תתחילי לעבוד במקום עבודה חדש כאשר את בהריון, וגם מומלץ שתודיעי כמובן למנהל שלך בשלב של ההריון שבו הוא יוכל לחפש לך מחליפה לזמן שאת תהי חופשת הלידה שלך.
עוד חשוב שתדעי שלפי החוק, החל מחודש חמישי להריון אסור להעסיק אותך בשעות נוספות ואסור לחייב אותך לעבוד עם חומרים מסוכנים או בתנאים שיכולים להרע לך. כך או כך, אסור בשום פנים ואופן להרע את תנאייך בזמן ההריון.
עוד קובע החוק שלא ניתן לפטר עובדת שנמצאת במקום העבודה מעל חצי שנה, אשר הודיעה על היותה בהריון, ללא היתר מיוחד ממשרד התעשייה המסחר והתעסוקה. במידה ולא צברת חצי שנה במקום העבודה, המעסיק יכול לפטר אותך, אך לא בגלל שאת בהריון אלא בגלל סיבות כדוגמת חוסר התאמה לתפקיד או כל סיבה הגיונית אחרת. למרות שיהיה למעסיק מאוד קשה להוכיח פיטורין של אישה בהריון גם אם עבדה פחות משישה חודשים, ברוב המקרים, נשים מעדיפות להיות בעלות ותק של חצי שנה לפחות במקום העבודה לפני שהן נכנסות להריון.
בחוק אף מצוין כי אסור לא לקבל אישה לעבודה כי היא אמא או מתכננת להיות אמא או מסרבת לעבוד בשעות לילה מאוחרות בעקבות סיבות משפחתיות.
חופשת הלידה

אסור לפטר לפי חוק העסקת נשים בהריון
לאחר שילדת את זכאית ל-3 חודשים של חופשת לידה בתשלום מהמדינה (מביטוח לאומי). לאחר מכן את יכולה להאריך את חופשת הלידה לעוד 3 חודשים נוספים, אך ללא קבלת תשלום עבור חודשים אלו. לאחר החזרה לעבודה, את יכולה לחזור לאותו היקף שעות ואותם תנאים בהם הועסקת טרם הלידה, אך אין חובה על המעסיק להחזירך בדיוק לאותה המשרה. אין להרע את תנאייך, אך קחי בחשבון שעל פי חוק\ לא כל מקום עבודה מחויב במשרת אם – כלומר, לא בכל מקום עבודה מתחייבים לשעות נוחות עבור אימהות שעובדות. מה שכן, למעסיק שלך אין את האפשרות לפטר אותך במשך 60 ימים מהרגע שחזרת לעבוד לאחר חופשת הלידה, כמו כן לזה יש להוסיף את תקופת ההודעה המוקדמת בהתאם לזמן שאת עובדת במקום.
אישה שרוצה להתפטר לאחר חופשת הלידה לצורך טיפול בילד או לצורך מעבר לעבודה קרובה יותר לביתה, שמאפשרת לה תנאי טיפול טובים יותר בתינוק, יכולה לעשות זאת עד 9 חודשים לאחר הלידה עצמה, והדבר ייחשב לה כפיטורין לכל דבר ועניין, כך שהמעסיק יהיה חייב לשלם לה פיצויי פיטורין כחוק.
משרת אם
כאשר אומרים “משרת אם” מתכוונים למשרה חלקית עם שעות עבודה נוחות, בהן אימהות יכולות לעבוד ועדיין להספיק להוציא את הילד מהגן או בית הספר בזמן. כמו כן, ישנן משרות-אם שבהן האימהות עובדות מהבית ומטפלות בילד במקביל. החוק לא מחייב את כל מקומות העבודה במשרת אם, וישנם ארגונים שקמו במיוחד על מנת לעזור לאימהות לחזור למעגל העבודה לאחר הלידה. ארגונים גדולים בדרך כלל כן מאפשרים לאימהות להמשיך לעבוד במקביל לגידול הילדים, להשלים שעות עבודה שהחסירו בימים מסוימים או בעבודה מהבית, ולהמשיך לפתח את הקריירה ולהתקדם וגם להיות אימהות.
ימי מחלה של הילד
במידה ואת אם לילד שגילו פחות מגיל 16, כאשר הוא חולה את זכאית לימי מחלה. זאת מתאפשר רק במידה ובן זוגך לא לוקח גם הוא יום מחלה בגלל אותה הסיבה, או שבן זוגך עצמאי ולכן את יכולה לנצל את יום המחלה. ימי מחלה של אימהות מצטברים לשמונה ימים במהלך השנה, מה שידוע כלא מספיק בעיקר בשנה הראשונה, כאשר הילד לרוב חולה יותר. במידה ומדובר באם חד-הורית, היא זכאית ל-16 ימי מחלה בשנה לצורך טיפול בילד חולה.
חשוב לבדוק את כל החוקים ואת כל הזכאויות שלך בתור אישה בהריון ובתור אמא, אך גם חשוב להיות הוגנת וכנה כלפי המעסיק שלך בתקופת ההריון ולאחריו, על מנת ששני הצדדים לא יפגעו.