חוקן

חוקן לפני הלידה

“האם לבצע חוקן או לא?” – כל אישה מכירה את ההתלבטות הזו לפני שהיא נכנסת לחדר הלידה ולפני שהצירים מתחילים להיות בלתי נסבלים והיא כאובה מדי. מטרת החוקן היא להחדיר חומר לגוף שיגרום ליולדת ללכת לשירותים ולהתרוקן מצואה, טרם הלידה. היתרון הוא די ברור, שכן ביצוע חוקן מנקה את הגוף, משאיר אותו מוכן רק ללחיצות של הלידה עצמה ומונע אפשרות שתצא צואה במהלך הלידה. למרות זאת, מדובר בתהליך פולשני ולא כל אחת מוכנה לבצע אותו, הוא גם לא חובה, כי בכל מקרה יש לא מעט הפרשות במהלך הלידה, כך שגם צואה זה משהו טבעי שקורה ואף אחד בחדר הלידה לא יתרגש מכך.

 

למה כדאי לבצע חוקן לפני הלידה?

בשלב השני של הלידה, כאשר היולדת נמצאת בלידה פעילה והיא לוחצת על מנת להוציא את התינוק החוצה, הלחיצות חזקות מאוד ועלולה לצאת איתן גם צואה. אם עשית חוקן לפני הלידה, הרי שלא תצא צואה ואת יכולה להתרכז רק בלחיצות עצמן. ישנן נשים אשר מתרכזות באם תצאנה הפרשות אחרות ולא מתרכזות בלחיצות, בעוד אחרות לגמרי נמצאות בשלב הלידה הפעילה ולא משנה להן אם תצאנה עוד הפרשות מסביב, העיקר שהתינוק יצא בריא ושלם לאוויר העולם.

סיבה נוספת לביצוע חוקן לפני הלידה היא, שרוב הרופאים טוענים שביצוע החוקן מקצר את השלב השני, כלומר את הלידה עצמה. לפי מחקרים רפואיים, נשים שעושות חוקן לפני הלידה מקלות על שלב הלחיצות, שהוא השלב הכי חשוב בלידה, ובכך מקטינות את הסיכוי לקרעים ולצורך בהתערבות מכשירנית או הגעה לניתוח קיסרי חירום.

 

החוקן הוא לא חובה

חוקן

חוקן

חוקן הוא לא חלק מהתהליך של הקבלה לחדר הלידה. הוא מוצע לכל יולדת לפני שהיא בשלב כאוב מדי או בשלב שהיא לא יכולה לבצע אותו, על מנת להקל עליה. אין סיבה רפואית ואין חובה לבצע חוקן, כך שהבחירה היא לגמרי בידי היולדת כאשר הצוות הרפואי ממליץ על כך. אם האישה יכולה לגשת לשירותים ללא חוקן ולהתרוקן, הפעולה היא אותה פעולה, אך לפני הלידה נשים רבות לא מצליחות להתרכז או לא מרגישות צורך ללכת לשירותים, לכן ביצוע חוקן עוזר להן בכך.

אין לחייב יולדת לעשות חוקן. גם אם המיילדת מציעה זאת, עליה להבהיר ליולדת את החשיבות ואת היתרונות ולא לגרום לה להרגיש שלא בנח. ישנן יולדות שתרצנה לעשות חוקן בעקבות לידות קודמות, המלצות של חברות, או המלצת המיילדת, וישנן יולדות שלא תרצנה בכך. חשוב להסביר ליולדת כיצד חוקן נעשה בדיוק ולהציע לה את האפשרות שהמיילדת תעשה לה או שהיא תעשה לבד, מה שיגרום לה להרגיש יותר בנח. כמו כן, חשוב לבצע את החוקן לפני שהיולדת עם צירים כואבים ואינה יכולה להתרכז בביצוע החוקן.

 

ביצוע חוקן בפועל

השלב הטוב ביותר לבצע את החוקן הוא כשהיולדת מגיעה לחדר הלידה עם פתיחה לא גדולה ואינה נמצאת עדיין בלידה פעילה, או אחרי ירידת מים והמים נקיים. כאשר ישנה פתיחה גדולה או לידה פעילה אסור לבצע חוקן, שכן הלידה יכולה להתרחש בזמן שהיולדת לוחצת בשירותים.

כאמור, היולדת יכולה לבחור לעשות בעצמה את החוקן או בעזרת בן הזוג או בעזרת המיילדת. אם מדובר בפעם הראשונה, וגם כאשר יש כבר צירים, כדאי להיעזר במיילדת. החוקן מתבצע על ידי החדרת צינורית דקה ומשומנת היטב ישירות לפי הטבעת ודרכה מוזרק חומר שומני. לאחר החדרת החומר על היולדת להתאפק מעט עד שהיא מרגישה צורך ללכת להתפנות. התהליך כרוך באי נעימות, איך אינו כואב ומלווה בתחושת שחרור. ביצוע חוקן בעיקר מפנה את הראש ללחיצות, ללא מחשבה על אם תצא או לא תצא צואה בחדר הלידה בזמן הלחיצות.

 

מתי אי אפשר לבצע חוקן?

ישנם מקרים בהם לא ניתן לבצע את פעולת החוקן:

  • אם היולדת צריכה להיות מחוברת למוניטור מההתחלה.
  • אם ישנם דימומים מסיבה לא ברורה.
  • במקרה ואין היולדת מרגישה את תנועות העובר.
  • כאשר היולדת מגיעה עם צירים ופתיחה מתקדמת.
  • אם ירדו מים ואינם נקיים (מים מקוניאליים).

כתיבת תגובה

נוני מתחדש ואתם מרוויחים!