עלייה במשקל בהריון

חישוב מדויק של עלייה במשקל במהלך ההריון

בהריון הראשון שלי, בעיקר בתחילתו, הרגשתי שאני כמו בור ללא תחתית. כל הזמן הייתי רעבה! אכלתי בלי הגבלה, מכל הבא ליד, וכמובן שזה גרר עלייה במשקל במהלך ההריון. בכל רגע נתון, שלא היתה לי בחילה איומה, עמדתי מול המקרר ובלסתי. בכל פעם שהתחשק לי מאכל מוזר כזה או אחר, פשוט אכלתי אותו. לא עשיתי חשבון לכלום. היו רגעים שאנשים היו מביטים בי ולא מבינים מה עובר עליי, ואיפה אני מכניסה את כל האוכל. אני בטבעיות הייתי עונה: “אני אוכלת בשביל שניים”. אז זהו, שזה לא מדויק. זה נחמד להגיד את זה במהלך ההריון כשאנחנו אוכלות, אבל אנחנו לא באמת אוכלות בשביל שני אנשים, בטח לא בהתחלה כאשר מדובר בעובר בגודל של אפונה.

חשוב מאוד לשמור על תזונה בריאה ומאוזנת במהלך ההריון. כזו שגם תאפשר לעובר לקבל את כל מה שהוא צריך לצורך התפתחות תקינה, וכזו שתאפשר לנו להעביר את ההריון בצורה תקינה ובריאה, וכמובן לא להישאר עם יותר מדי קילוגרמים עודפים לאחריו. אין משקל קבוע וברור שאישה צריכה לעלות במהלך ההריון. העליה במשקל תלויה רבות במשקל ההתחלתי של האישה, במספר העוברים שלה, וגם בערך ה-BMI (מדד מסת הגוף – Body Mass Index) שנמדד לפני ההריון, ולפיו ניתן להחליט כמה קילוגרמים אותה אישה צריכה לעלות בממוצע במהלך ההריון.

ערך BMI הוא מדד המסה של הגוף, כלומר היחס בין הגובה למשקל. ערך זה עוזר לקבוע אם האישה לפני ההריון נמצאת במצב של משקל תקין, תת משקל או מצב של עודף משקל. נוסחת חישוב מדד מסת הגוף פשוטה, לוקחים את המשקל שלך בקילוגרמים ומחלקים בריבוע הגובה שלך במטרים.

                     משקל הגוף בק”ג 
BMI =  ———————————–
           [גובה במטרים X גובה במטרים]

אישה שערך ה-BMI שלה נמוך מ-18.5, מומלץ לה לעלות בהריון 12.5-18 ק”ג.

אישה שערך ה-BMI שלה תקין, ונמצא בין הערכים 18.5-24.9, מומלץ לה לעלות בהריון 11.5-16 ק”ג.

אישה שערך ה-BMI שלה גבוה, ונמצאת בעודף משקל בין הערכים 25-29.9, מומלץ לה לעלות 7-15 ק”ג.

אישה שערך ה-BMI שלה גדול מ-30, מומלץ לה לעלות בין 5-9 ק”ג במהלך ההריון.

עלייה במשקל בהריון

עלייה במשקל בהריון

לפי הנתונים לעיל, ניתן להבין בבירור שלא כדאי להפריז או להגזים באכילה, ובטח שלא לאכול בשביל שניים. מעבר לעובדה שלא יהיה נח וקל לעבור את ההריון עם תוספת משקל גדולה כל כך, וכמו כן לא יהיה קל להוריד את הקילוגרמים העודפים לאחר מכן. אם לא די בכך, השמנת יתר בהריון ועלייה גדולה מדי במשקל, יכולה להיות גם מסוכנת לבריאותך. בזמן ההריון מתרחשים לא מעט שינויים פיזיים בגוף האישה, ואחד הבולטים בהם הוא העלייה במשקל, וללא קשר לאכילה יש את משקל העובר, משקל השיליה וכן משקלם של מי השפיר. בנוסף על כן, הרחם גדל ונפח הדם בגוף עולה משמעותית, כך שבממוצע אישה יכולה לעלות בהריון כ-9 ק”ג רק מהגורמים הללו, ללא קשר לאכילה.

בנוסף לגורמים הנ”ל, ישנה רקמת שומן אימהות שמצטברת באגן התחתון ויכולה להוסיף עוד כ-2 ק”ג נוספים. לרקמת שומן זו תפקיד חשוב בשליש האחרון של ההריון כאשר העובר דורש יותר אנרגיה, ותפקיד חשוב גם כן בהנקה. נשים שעולות במהלך ההריון פחות מ-6.5 ק”ג מאבדות מרקמה זו, ונשים שעולות יותר מ-12.5 ק”ג במהלך ההריון צוברות ברקמה זו יותר נוזלים ושומן. הסיכון העיקרי שקשור למשקל הוא אצל נשים בעלות ערך BMI הנמוך מ-18.5 ונשים בעלות ערך BMI גבוה יותר מ-30. אצל נשים אלה יש סיכוי גדול יותר לסיבוכים במהלך ההריון והלידה.

 

הקשר בין עלייה במשקל בהריון לבין מחלות אצל האם והתינוק

מחקרים שפורסמו לאחרונה הראו קשר ישיר בין השמנת יתר בהריון לבין התסמינים והמחלות הבאות:

  1. סכרת הריונית. נשים בעלות עודף משקל הן בעלות סיכון גבוה יותר לפתח סכרת הריונית, שכן העליה במשקל מעבר להמלצה, משפיעה על כמות הפחמימות בגוף.
  2. לחץ דם גבוה. גם כאן, נשים בעלות עודף משקל הן בעלות סיכון גבוה יותר לפתח לחץ דם גבוה, ובעקבות כך לפתח רעלת הריון.
  3. ציון אפגר נמוך אצל התינוק לאחר הלידה, מומים אצל העובר, ותמותה של עוברים אצל נשים בעלות משקל עודף רב.
  4. לידה קיסרית. הסיכון ללדת בלידה קיסרית גבוה פי 3 אצל נשים בעלות עודף משקל מאשר אצל נשים בעלות משקל תקין. כמו כן, קיים סיכון לסיבוכים לאחר הניתוח אצל נשים בעלות משקל עודף.

אז נכון, זה קשה להיות רעבה כל כך בהריון, ולפעמים את מרגישה שהעובר שבתוכך אמנם קטן אבל דורש לא מעט אוכל. אך כשחושבים על הסיכונים, הסיבוכים והבריאות, כדאי מאוד להכין תפריט מסודר ואף להיעזר בדיאטנית שתכין לך תפריט שמותאם להריון. כך שתוכלי לאכול כמות גדולה יותר מהרגיל של מזון, אבל בצורה בריאה ומאוזנת ולא לעלות יותר מדי במשקל במהלך ההריון.

כתיבת תגובה

נוני מתחדש ואתם מרוויחים!