ט"ו בשבט, חג חינוכי לילדים

ט”ו בשבט – חג חינוכי לילדים

מתחילת השנה ועד סופה אנחנו חוגגים חגים וחוזר חלילה כל שנה ושנה. בתחילת שנת הלימודים, איך שנגמר החופש הגדול והילדים חזרו למסגרות, והנה ראש השנה… מספר ימי לימודים ולאחריהם מגיע חג הסוכות… כך, חג ועוד חג, חופש ועוד חופש. באמצע השנה מגיע לו ט”ו בשבט, חג לאילנות.

ט"ו בשבט, חג חינוכי לילדים

ט”ו בשבט, חג חינוכי לילדים

בעיקרון זהו חג לכל דבר. אך לעומת כל החגים, הוא לא מקבל את כל מה שמגיע לו. לעיתים אף שוכחים אותו רגע אחרי שעוברים מהגן לבית הספר, וזוכרים אותו רק בתור נקודת ציון לקבלת תעודות. אבל בראש השנה לאילנות, ט”ו בשבט, יש הרבה יותר מרק פירות יבשים ונטיעות. דוקא החג הזה, שנראה כל כך פשוט ונמשך רק יום אחד קצרצר, מלא בכל טוב, ואפשר לנצל אותו ללמד את הילדים כל כך הרבה.

להפוך את ט”ו בשבט לחג חינוכי עבור הילדים

בחג ט”ו בשבט, אפשר ללמד את הילדים מספר נושאים מהותיים:

  1. סבלנות. קצת לפני החג, הילדים מתבקשים להביא זרעים של פירות וירקות לגן. ככה הם לומדים על סוגי הפירות והירקות, וזורעים אותם יחד באדמה. הילדים צריכים להבין שמחר לא יצמח העץ קלמנטינה או עץ התפוחים, וצריך להמתין ולחכות בסבלנות ובאיפוק.
  2. התמדה. מהרגע שהילדים זורעים את הזרעים, הם מטפחים את הגינה שלהם ומטפלים בה. הם לומדים שאם לא ישקו את הזרעים, יוציאו עשבים ויטפלו בגינה, הזרעים שלהם לא יצמחו ולא יתפתחו. רק לאחר השקעת זמן והתמדה, תגיע העת לקצור את הפירות.
  3. נתינה וקבלה. הילדים לומדים שמה שהם זורעים גודל וצומח. הם אוכלים את הפירות וזורעים מחדש, וכך האדמה מתחדשת וכן הפרי והעץ. הילדים לומדים את כל שלבי הצמיחה והפריחה של הצמח, הפרח והפרי, ומבינים שהם יכולים לעזור לטבע להתחדש. לתת לו אהבה ולקבל ממנו בחזרה.
  4. אחריות ויצירה. בעזרת הטיפול בזרעים העדינים בשתילים, תוך יצירת גינת ירק משלהם, חווים הילדים מה זה ליצור משהו חדש משלהם. הם מטפלים ואחראים לגינת הירק שלהם ומבינים שאם לא ישקו לא יצמח שום דבר. אם יחליטו להרוס את הצמחים, אינם יתפתחו. לכל מעשה שלהם בגינה יהיו השלכות על התפתחות הגינה, בדיוק כמו בחיים – כל דבר שיעשו ישפיע הלאה.
  5. תזונה. בחג ט”ו בשבט לומדים הילדים גם על מזון ועל תזונה. הם לומדים על מה שהאדמה מעניקה לנו, ומה שאפשר לאכול מהאדמה, על סוגי הפירות היבשים ומקורם. יש הורים שמגדילים לעשות ואף מגבילים את הילדים באכילת פירות יבשים, כמו שעושים כאשר מדובר בממתקים, שכן פירות יבשים מכילים סוכרים רבים.
נטיעות בט"ו בשבט

נטיעות בט”ו בשבט

לא כל משפחה חוגגת סדר ט”ו בשבט כהלכתו, ואף רוב האוכלוסייה אינה עורכת ארוחה גדולה בערב החג. אך הנטיעות של השתילים, הן מסורת שחשוב לשמר אצל הילדים. יש ללמד אותם לאהוב את האדמה, לטפל בה במסירות ובאהבה, להעניק לה על מנת שתעניק לנו חזרה. לא מעט ספרי ילדים נכתבו על אדמה שלא קיבלה מים, או יחס טוב, ולכן לא פרחו בה פרחים, ולא צמחו בה פירות. כאשר האדם הבין את טעותו, טיפל במסירות באדמה, החלה האדמה להעניק לו בחזרה בהתאם. כל יום הוא יום ללמד את הילד שלכם על הטבע מסביב וכמה הוא חשוב. אך, כמו בכל דבר, לא בכל יום יש לנו זמן להאט ולהביט סביב. אז אם כבר יש לנו חג כמו ט”ו בשבט, נצלו את ההזדמנות ולמדו את ילדכם את היופי והטוב שבחג ובטבע.

כתיבת תגובה

נוני מתחדש ואתם מרוויחים!