תינוקות, לא רק שהם לא באים עם הוראות הפעלה, בשבועות הראשונים יש להם כל מיני תופעות מוזרות שאנחנו לא בטוחים אם הן בסדר וטבעיות, או שיש מקום לדאגה. במהלך טיפול ראשוני בתינוק שרק נולד, תגלו שלל תופעות כמו הפרשות מהעיניים, קליפה בקרקפת, נזלת שאינה נגמרת ועוד ועוד… איך נדע מתי זה בסדר ורגיל, ומתי אנחנו צריכים להתחיל לדאוג ולקחת את התינוק לבדיקת רופא? לפניכם התופעות הנורמליות והרגילות שכל תינוק חווה בשבועות הראשונים לחייו, מתי הן נורמליות וטבעיות והכל בסדר, ומתי יש משהו חריג שיש לבדוק.
הפרשות מהעיניים – לרוב התינוקות יש הפרשה צהובה מהעיניים. הסיבה העיקרית היא חסימה של צינור הדמעות ומדובר בתופעה שעוברת לאחר מספר שבועות או חודשים. קחו בחשבון שזו לא דלקת, כך שזה לא כואב או מציק להם. רק דאגו לנקות להם את ההפרשות בעדינות עם צמר גפן לח. אם ההפרשות נמשכות לאורך כל היום או שמא הן מתגברות, או אם העיניים אדומות בנוסף להפרשות הללו, אז יכול להיות שמדובר בחסימה שדורשת טיפול או דלקת בעין ויש לקחת לרופא לבדיקה.
נזלת באף – תעלות האף הקטנות מתמלאות במהירות בנזלת, דבר המקשה על הקטנטנים לנשום. בעבר היה מומלץ לשחרר את האף בעזרת שואב נזלת, אך לאחרונה נאמר שהוא יכול להזיק כי הוא יכול לפגוע בנימים העדינים באף של התינוק. דאגו לנקות את האף של ה”נוני” שלכם. אם יש לכן חלב אם, מרחו סביב הנחירים, השתמשו במגבונים מיוחדים המתאימים לאף שלהם ושימו להם ליד המיטה שמנים מיוחדים שיעזרו לדרכי הנשימה שלהם להיפתח. אם לתינוק יש קשיי נשימה בגלל ריבוי נזלת, כדאי להיוועץ עם רופא.
פצעונים בפנים – ממש כמו בגיל ההתבגרות, בשבועות הראשונים לחייהם, תינוקות מתמלאים בפצעונים בפנים. מדובר בתופעה הורמונלית רגילה והיא עוברת עם הזמן. שמרו על היגיינה באופן קבוע, אך אל תמרחו אף קרם או משחה מיוחדת ללא צורך. הפצעים יעברו כלעומת שבאו. אם הפצעים מוגלתיים או מייבשים את העור באופן חריג, בקשו מהרופא משחה או קרם מיוחדים.

טיפול בתינוק שרק נולד
קליפה על הקרקפת – ממש כמו אפרוח שבקע מהביצה, על גבי הקרקפת של התינוק מופיעות כמו מן שאריות של קליפה, שנשארות גם כאשר השיער צומח. קליפות בראש התינוק היא תופעה שמפריעה לכם בעין בלבד ולא מזיקה או מציקה לתינוק. אתם יכולים לסרק בעדינות עם מברשת מיוחדת לתינוקות כנגד כיוון השיער, עם מעט שמן לאחר חפיפה עם סבון, אבל אין לכם מה לדאוג זה יעבור במהירות. אם מופיעה אדמומיות סביב או מתחת לקילופים, או שיש ריח לא טוב מהקרקפת, יכול להיות שמתפתחת שם פטרייה ובמצב כזה כדאי לגשת לרופא כדי לקבל שמפו ושמן מיוחדים לטיפול בתופעה.
ציפורניים – בשבועות הראשונים הציפורניים העדינות שלהם עוד לא מופרדות לגמרי מהעור סביבן, ולכן אין לגזור אותן לפני שהרופא רואה ומאשר זאת.
טיפול בטבור – לוקח בערך חודש עד שהטבור נופל לגמרי, ועד אז יש לדאוג שיהיה נקי ובעיקר יבש. לחות עלולה לגרום לזיהומים ולכן יש לנקות את המקום היטב עם אלכוהול בימים הראשונים, ולאחר מכן לשטוף בעדינות מירבית בזמן מקלחת ולייבש היטב. לאחר שהטבור נופל, יש להמשיך לנקות עד שלא נשאר סימן כלל. אם המקום נהיה אדום או נפוח או עם ריח רע, יש לקחת את התינוק לבדיקת רופא.
תפרחת חיתולים – תינוקות רבים סובלים מתפרחת חיתולים, אך לעיתים מריחת משחה באופן קבוע לאחר ההחתלה יכולה להזיק ולא לעזור, מכיוון שהיא מוסיפה לחות לאזור שסגור ואטום כמעט כל היום. דאגו לנקות היטב את האזור בכל החתלה ולייבשו. אם אין צורך, אל תמרחו משחה. אם התינוק סובל מתפרחת, מרחו מעט משחה ותנו לו להיות כמה שיותר בלי חיתול. במקרה של תפרחת קשה או מוגלתית, או כזו שנראית כמו כוויה, יש לקחת לרופא שייתן משחה אנטיביוטית לטיפול.
רוב התופעות הן תופעות שמפריעות לנו יותר בעין מאשר מפריעות לתינוק עצמו, ולכן אל תמהרו לפתור אותן או לטפל בהן. במקרה שיש משהו שלא נראה לכם, או שאתם לא בטוחים, התייעצו עם הרופא המטפל.