בסוף שנת 2015 פורסמו נתונים מדאיגים המצביעים על כך ש-95% מכלל ההורים לא מתקינים כיסא בטיחות לרכב עבור ילדם בצורה הנכונה במכונית, וגם לא חוגרים את הילדים ברכב כמו שצריך. מושב הבטיחות וחגורת הבטיחות הם מה שמגן על תינוקכם וילדכם בזמן הנסיעה, ולכן התקנתו בצורה התקנית והנכונה, וחגירת הילדים בצורה הבטוחה ביותר, הם בעדיפות וחשיבות עליונה. חגירת תינוקות וילדים ברכב הינו דבר ראשון במעלה, יש לדעת לעשות זאת נכון ולדאוג לחגור אותם בביטחה טרם הנסיעה.

לחגור נכון – מושב בטיחות לתינוק
טיפים מצילי חיים להתקנת מושב בטיחות ברכב
- בחרו את מושב הבטיחות המתאים לתינוק שלכם. מה שחשוב בכיסא בטיחות הוא הדבר העיקרי – שיהיה בטוח עבור הילד. השוק מוצף בכיסאות בטיחות כאלה ואחרים שמתאימים לתינוק מגיל לידה ועד לגיל כמה חודשים, ישנם מושבי בטיחות מאובזרים ובשלל צבעים. חשוב לבחור כיסא בטיחות שמתאים לגודל התינוק, בהתאם למשקלו ובהתאם לגילו.יש לבדוק את התקינות של כסא הבטיחות טרם רכישתו, לוודא שיש אישור מכון התקנים הישראלי, ולעבור הדרכה של התקנה נכונה ובטוחה ברכב. כמו כן, לקרוא את הוראות היצרן ולוודא שאתם אכן מרכיבים נכון את הכיסא במכונית לפני שאתם מניחים בו את התינוק.
- לפי החוק בארץ, תינוק ייסע במושב בטיחות נגד כיוון הנסיעה עד גיל שנה, ועד אשר הוא שוקל מעל 9 קילו. יש לשים לב שהחוק קובע כי על שני התנאים להתקיים – לא כאשר רק אחד מהתנאים מתקיים אלא שניהם גם יחד. כלומר, אם התינוק בן שנה וחצי אך קטן במשקל, הוא צריך להמשיך לשבת נגד כיוון הנסיעה עד שיעבור את המשקל של 9 קילו. אותו הדבר לגבי תינוק ששוקל מעל 9 קילו אך טרם מלאה לו שנה. מאידך, ההמלצה של ארגוני הבטיחות בישראל הוא להושיב את התינוק בכיסא הבטיחות כנגד כיוון הנסיעה עד גיל שנתיים לפחות.
- אין להושיב את כיסא הבטיחות מול כרית אוויר. באופן כללי מומלץ לשים את הסלקל במושב האחורי של הרכב, אך הורים רבים מתקינים אותו, משיקולי נוחות וגישה לתינוק, בכיסא הקדמי. במצב כזה, יש חובה לנטרל את כרית האוויר, וברכב שלא ניתן לעשות זאת – אין להושיב את התינוק בכיסא הקדמי בשום פנים ואופן.
- יש להקפיד על הכללים וההמלצות של משרד הבטיחות בדרכים, וכן ארגוני הבטיחות הדרכים לגבי סלקלים, כיסאות, ובוסטרים לילדים. בכל גיל ובכל משקל יש המלצה ברורה איזה כיסא מתאים לילד, ואין למהר להעביר את הילד מכיסא כזה או אחר, מכל סיבה שהיא, טרם הזמן. ילדים לפי החוק בארץ מחויבים לשבת על גבי בוסטר עד גיל 8, בהתאם לגודל הפיזי שלהם, כאשר חגורת הבטיחות עוברת מתחת לצוואר על החזה. מומלץ להשאיר את הילדים ישובים על גבי בוסטר עם משענת גב, שמספקת הגנה נוספת לילד, ולא למהר להושיבו על בוסטר רגיל. כמו כן, גם ילד בן שמונה, אשר אינו גבוה מספיק וחגורת הבטיחות מגיעה לו לצוואר, יש להשאירו על בוסטר עד שיגיע לגובה המתאים.
- חגירת חגורת בטיחות. חובה לחגור מקדימה ומאחור את הילדים בכל כיסאות הבטיחות, ולוודא שהם רתומים לכיסא ברכב בצורה תקינה ובטוחה. כמו כן, בעונות החורף יש להוריד את המעילים והסוודרים העבים שמפריעים לחגורה, ובקיץ לשים לב שחלקי המתכת של החגורה, המתלהטים מהשמש, לא יבואו במגע ישיר עם עור הילד (כדאי לקרר את האוטו לפני הושבת הילדים ברכב בקיץ). אין להתחיל את הנסיעה ברכב לפני שכולם חגורים בצורה בטוחה, ואין לשחרר חגורות מכל סיבה שהיא במהלך הנסיעה עד לעצירה מוחלטת של הרכב במקום בטוח.
ההוראות ההמלצות הכתובות לעיל, יחד עם החוקים שנחקקו בדם, נועדו לשמור על ביטחוננו ובטחון ילדינו, לכן יש להקפיד עליהם, ובכך לנסוע במכונית בצורה בטוחה עם הילדים. שתהיה נסיעה בטוחה לך ולכל המשפחה!