אנחנו רוצים לתת לילדים שלנו הכל, ולעשות עבורם מעל ומעבר. עד כמה שאנחנו מנסים להיות ההורים הכי טובים שאנו יכולים, לעיתים קרובות אנחנו צריכים עזרה על מנת לעזור להם. זו לא בושה לבקש עזרה מקצועית, וזו לא בושה להודות בכך שאנחנו נעזרים באנשי מקצוע! זה לא אומר שאנחנו הורים פחות טובים, ולא ממעיט מערכינו אם אנחנו נתקלים בסיטואציות עם הילדים, שאנחנו לא יודעים איך להתמודד איתן.
כאשר הילד חולה ואנחנו לא יודעים לאבחן ממה הוא סובל אנחנו פונים לרופא, כי אין לנו את הידע המספיק כדי לתת לו את הטיפול הראוי. נראה לנו מאוד לגיטימי להעזר באיש מקצוע, רופא, בעל ידע מקצועי בתחום הרפואה, על מנת לעזור לילד שלנו. זוהי הדרך שלנו כהורים לדאוג לילד שלנו, לדאוג שהוא מקבל את הטיפול הרפואי הטוב ביותר, שירגיש טוב במהרה.
כך מן הראוי שננהג גם לגבי מצבים אחרים, כאשר אנחנו בתור הורים לא יודעים כיצד לפתור סיטואציה מסוימת – בין אם זה תינוק שלא נרדם עצמאית, תינוק שמתעורר כל הזמן בלילה, ילד בעל קצב התפתחות שונה מחבריו, ועד ייעוץ לגבי גמילה מחיתולים או מוצצים והתמודדות עם ילדים שלא מקשיבים לנו וממרים את פינו.
אם אנחנו לא יודעים כיצד לפעול, כדאי ורצוי לפנות לאנשי מקצוע אשר יתנו לנו את הכלים להתמודד עם המצב בצורה הטובה ביותר. לשאלה “איך נבחר את אנשי המקצוע הנכונים עבורנו בתור הורים, ועבור הילדים שלנו?”, לפני בחירת אנשי המקצוע הטובים ביותר לך ולילד, כדאי לבחון מספר פרמטרים:
- התרשמות כללית. כנסו לדף הפייסבוק, לאתר, בדקו אם יש סרטונים, הרצאות. לכו להקשיב לאיש/אשת המקצוע לא במצב של אחד על אחד, אלא במצב שתוכלו לראות אותה מרצה, מדברת, מעבירה מידע. קראו עליה והתרשמו.
-
תעודות מקצועיות המעידות על השכלת איש/אשת המקצוע
בדקו איש המקצוע רכש את ההשכלה שלו. האם מדובר בבית ספר מוכר?! לפעמים ישנן נשות מקצוע שהחליטו שהן פשוט טובות במשהו, והתחילו להעביר את הנושא להורים אחרים, ללא השכלה רלוונטית בתחום העיסוק. חשוב שתבחרו איש או אשת מקצוע, שלמדו והוסמכו לטפל ולהעביר את המידע בתחום בו הם עוסקים.
- שנות ניסיון. נכון שמישהי שנמצאת בתחום לא מעט שנים יש לה ידע וניסיון אבל אם התרשמתם לטובה ממישהי בתחילת דרכה שווה לתת לה ניסיון.
- ביטוח מקצועי. חשוב מאוד שכל איש/אשת מקצוע, שמטפל/ת בכל נושא או תחום שקשור בהורות ומשפחה, יהיו מובטחים בהתאם. זו תהה תעודת הביטוח שלכם גם, במידה ובחרתם בהם. אל תתביישו לבקש לראות את תעודת הביטוח. אם מדובר בתהליכים כמו ליווי לידה, יעוץ שינה וכדומה, חשוב לערוך גם חוזה מסודר בין הצדדים.
- המלצות. בדקו עם אנשים שהיו אצל אנשי המקצוע שאתם מתלבטים לגביהם. בחרו אקראית לקוחות, ושאלו אותם את כל השאלות שעל לבכם.
- הרגשה אישית ואינטואיציה. אם הכל שם – תעודה מקצועית, תעודת ביטוח, המלצות, אבל אתם עדיין לא מרגישים עם זה נכון בפנים, אל תלכו על זה. מאוד חשוב שתתחברו לאיש או אשת המקצוע שאתם בוחרים.
חשוב שתדעו, שאתם לא מחויבים. אם בשלב כלשהו לא מתאימה לכם השיטה או הדרך, או שאיש המקצוע לא מתאים לכם, אתם יכולים להפסיק את התהליך בכל שלב. כמובן שאם יש חוזה מחייב, יש לקרוא אותו על כל נספחיו ולא לחתום לפני שמבינים היטב למה נכנסים, ומה קורה אם מפסיקים תהליך באמצע. הכי חשוב זה להקשיב להרגשה הפנימית, לאורך כל הדרך. אם התינוק לא מגיב בהתאם, אם אין התקדמות, אם לשניכם או לאחד מכם יש הרגשה לא טובה – הפסיקו את ההתקשרות עם איש/ת המקצוע.
כמו שלא תתנו לתינוק שלכם תרופה ללא סיבה, או שלא תשאירו אותו עם חום בלי לנסות להקל עליו, כך לא תיכנסו לתהליך עם איש מקצוע, מנוסה ומקצועי ככל שיהיה, שאינו מתאים למה שאתם צריכים ורוצים בתור הורים. מה שכן, היפתחו, הקשיבו ולמדו מכל איש מקצוע, מכל מצב ומכל אינטראקציה, והשכילו להשתמש בזה להבא.