קיץ תמיד מתקשר לנו עם חופש, ים, בריכה, קרטיבים ובעיקר – הרבה הרבה כיף. כך אנו זוכרים את זה מהילדות והיום כהורים, אנחנו חווים את זה שוב בזכות הילדים. אבל, גם בחופש חשוב לשמור על שגרת יום ושגרת שינה בשביל הילדים וגם בשבילכם. כשאנחנו נזכרים בחופש הגדול שלנו אנחנו בדרך כלל זוכרים כמה שמחנו כשהרשו לנו להשאר ערים עד מאוחר ולישון עד מאוחר בבוקר למחרת. והיום, גם אתם מרשים לילדים שלכם להשאר ערים עד מאוחר, אבל… למה הם עדיין מתעוררים מוקדם בבוקר?
איך להרגיל את הילדים לשגרת שינה נכונה גם בחופש?

איך להרגיל את הילדים לשגרת שינה נכונה גם בחופש? צילום: אלעד סגולי
אם הילדים שלכם קטנים, יכול להיות שהם פשוט צעירים יותר מהגיל בו אתם הייתם בזכרונות הילדות האלו. ילדים בגילאי שנה עד חמש זקוקים ל-12-13 שעות שינה ביממה (ולעיתים אף יותר). בחופש, כאשר הילדים הולכים לישון מאוחר מהרגיל, רובם מתעוררים בבוקר באותו שעה קבועה (ומוקדמת). וכשזה קורה – הם ישנים פחות. ולא, זה לא בגלל שהם צריכים בחופש פחות שעות שינה. זה בגלל שהם מתרגשים ומתלהבים וכנראה גם נכנסים למיטה יותר מאוחר מהרגיל. אחרי כמה ימים כאלו רובם מתחילים לסבול מעייפות יתר שגורמת לעצבנות, תזזיתיות, פעילות יתר, סבלנות נמוכה, והרבה פחות כיף… אז בוא נחזיר את הכיף לחופש. הנה מספר כללים שיאפשרו לילדיכם לישון טוב יותר בלילה ולהנות יותר ביום:
- שימרו על שגרת חופש קבועה – נכון שיש אור עד שעה מאוחרת, ונכון שפעילויות הילדים בחופש לפעמים נמשכות עד מאוחר, אבל הילדים צריכים גם בחופש לישון שנת לילה ארוכה וטובה. אז אל תתביישו להיות הראשונים שעוזבים את הים. חיזרו הביתה בשעה סבירה כדי שישאר לכם מספיק זמן לארוחת ערב, אמבטיה וכל שאר ארגוני הערב לפני שהילדים נכנסים למיטה.
- שימרו על שגרת החופש גמישה – כדי לא לפספס שום דבר חשוב, פעמיים בשבוע אפשר בכל זאת לבלות עד יותר מאוחר מהרגיל. בלו עם הילדים עד שעה-שעתיים יותר מאוחר מהרגיל, וקחו בחשבון שבאותו לילה הם אולי יישנו פחות טוב. לא נורא. תכננו את התכניות שלכם כך שביום שלמחרת, כשהם יהיו עייפים יותר, הם יוכלו לישון שנ”צ או להיכנס למיטה בערב קצת מוקדם מהרגיל.
- תנו להם להנות מחוויות במינון הנכון – אל תעמיסו על הילדים. עבור ילדים קטנים כל חוויה חדשה היא מרגשת. אחרי יום גדוש באירועים, לא פשוט עבורם להיכנס למיטה, להירגע, להתנתק, לעצום עיניים ולהירדם. לכן, שימרו משהו גם ליום הבא. פעילות בוקר, מנוחה בצהריים (גם אם לא ממש שנ”צ לאלו שכבר עברו את גיל 3.5-4) ופעילות אחה”צ הן מתכון טוב.
- השאירו זמן בסוף היום לדבר איתם על כל הדברים החשובים שהם עשו – על הארטיק שאכלו, על המתקן הכי גבוה בעולם עליו טיפסו או על הילד שדחף אותם בג’ימבורי. אלו באמת דברים חשובים ולפעמים, אם הם נכנסים למיטה בהרגשה שאף אחד לא התרשם מכמה רחוק הם שחו בלי מצופים – הם פשוט לא יצליחו להרדם.
- הקפידו על טקס שינה מרגיע – המשיכו את שגרת הערב המוכרת גם בחופש. טקס שינה קבוע ומרגיע, מאוד עוזר לילדים להכנס לאווירת שינה. בטקס השינה תכללו פעילויות קבועות ומרגיעות כמו אמבטיה וסיפור.
- אל תגררו את העייפות – אם היה לילדים אתמול יום ארוך, תנו להם היום הזדמנות להכנס למיטה מוקדם ולהשלים שעות שינה.
- קבלו באהבה גם עייפות יתר – זה חלק מהחופש, ולפעמים זה פשוט שווה את זה!
נכתב ע”י דנה מדינה יועצת שינה.