בין אם החלטת שאת מוותרת על הנקה לגמרי כי את חוזרת לעבודה, כי התינוק כבר גדול מספיק או מכל סיבה אחרת, ובין אם את מעוניינת להיות חופשיה יותר ולא להניק באופן קבוע, ישנן מספר דרכים להרגיל תינוק לבקבוק. מה שחשוב לדעת זה שאת לא חייבת לוותר על הנקה לגמרי, אבל את צריכה להחליט מראש כמה את רוצה להניק וכמה את רוצה להאכיל מבקבוק, על מנת לא לשגע את הגוף שלך וכמובן לא לשגע את התינוק.

להרגיל את התינוק לאכול מבקבוק
יש הטוענים שלתינוק יונק יהיה קושי לאכול מבקבוק ויש הטוענים שתינוק שיתרגל לבקבוק לא ירצה לינוק יותר, אך מניסיון – כל תינוק לגופו וכל אם מניקה לגופה. כך שאם את נתקלת בקושי להעביר את התינוק מהנקה לבקבוק, או להרגיל אותו גם לינוק ממך וגם לינוק מבקבוק, הנה מספר טיפים מעשיים שיעזרו לך לעשות זאת ביתר קלות:
- בחירת תנוחת האכלה שונה. בתקופה שבה את מרגילה את התינוק לבקבוק אל תאכילי אותו בתנוחת ההנקה, מכיון שאליה הוא רגיל והוא ירצה לינוק. מצאי תנוחה אחרת על מנת להרגיל אותו לבקבוק ולאחר שהתרגל חזרי להאכיל בתנוחת הנקה/האכלה רגילה.
- שינוי ההקשר אצל התינוק. בפעמים הראשונות שאת מנסה להרגיל את התינוק לבקבוק תני לבן זוגך או אדם קרוב אחר לתת לו את הבקבוק, שכן הוא מקשר אותך להנקה ולכן יהיה לו קשה לקחת ממך בקבוק כאשר חלב האם כל כך קרוב וזמין לו. עם מישהו אחר אין לו כל ברירה.
- החלפת סביבת האכלה. כל דבר שקשור להנקה צריך להיות אחרת מעתה כי התינוק התרגל לתנוחה, למקום ולאווירה. כאשר את מאכילה מבקבוק דאגי לעשות זאת במקום אחר, על מנת שלא תהיה לילד קונוטציה של הנקה.
- אל תחכי לרגע של רעב, אלא תני לו קצת לפני את הבקבוק, שכן אם יהיה רעב מדי או חסר סבלנות או אפילו במצב של בכי, הוא לא ישתף פעולה וידרוש הנקה. בנוסף על כך גם לך יהיה קשה יותר לא לוותר לו.
- במידה ואת מביאה לו בבקבוק עם תחליף חלב לתינוק(תמ”ל) ולא חלב אם, חממי מעט את התחליף לפני ההאכלה כדי שיהיה לו נעים יותר לאכול. לתחליף חלב חמים הוא יתחבר מהר יותר. בפעמים הראשונות את יכולה לתת לו חלב אם שאוב, כדי שיבין שגם מהבקבוק הוא מקבל את אותו חלב, פשוט בדרך אחרת.
- לפני שנותנים לתינוק את הבקבוק, יש לתת לו להכיר ולהתחבר לפטמה החדשה, שחקו בה מעט בפיו, תנו לו למצוץ אותה גם ללא אוכל, כדי שיתרגל אליה וייווצר חיבור, כך התינוק גם לא יופתע מהבקבוק בפעם הראשונה.
לסיכומו של עניין, הדבר הכי חשוב הוא התמדה. במידה והחלטת, אל תחזרי אחורה אלא הקפידי להמשיך ולהציע לתינוק את הבקבוק בכל פעם במקום אחר, בזמן אחר, כדי שיצור קשר חיובי לבקבוק ולא כאשר הוא כועס או כאשר את עצבנית. חזרי והציעי לו שוב ושוב ואל תוותרי, כמו כל שלב התפתחותי, גם זה לוקח זמן.
ישנם תינוקות שיתרגלו מהר וישנם תינוקות שייקח להם זמן, אך בסופו של דבר חשוב לזכור שתינוק לא נשאר רעב ולכן גם אם יבכה או יסרב תחילה, אם לא תהיה לו ברירה אחרת, הוא בסופו של דבר ייקח בקבוק. מן הצד השני, אם בכל פעם תישברי ותניקי בגלל שהוא בוכה, הוא יבין שאם יבכה חזק מספיק ויסרב לבקבוק הוא יקבל הנקה, וחבל.