מה קורה במצב בו מחליטים להתגרש כאשר האישה בהריון? האם כדאי להמשיך את ההריון ביחד ולהתגרש לאחר שהילד נולד, או שזה בכלל לא משנה? והאם יש לזה השפעה על ההמשך?
להתגרש זה אף פעם לא מצב אידיאלי, במיוחד כשיש ילדים בסיפור ואז ההחלטות נהיות קשות יותר ומסובכות יותר ולעיתים מגיעים למצב של מלחמה של ממש. אמנם כל אחד רואה את הצד שלו בסיפור, אבל בסופו של דבר שני ההורים רוצים את טובת הילדים. לכן, חשוב מאוד למצוא את הדרך הטובה ביותר להסתדר, גם אם לא רוצים לחיות יחדיו כזוג, כי למרות המצב אתם עדיין צריכים לתפקד כזוג הורים.
להתגרש בהריון – כל ההשלכות
להתגרש בהריון זה כמו להתגרש עם ילדים, רק עם כמה שינויים קלים. אמנם הילד עדיין בתוך גופה של אמו לעתיד והוא עדיין עובר בכלל, אבל הוא כבר ילד של שני ההורים, לכן בכל החלטה צריכים להתחשב בו. למרות זאת, ישנן כמה נקודות שהן שונות וצריך לתת את תשומת הלב אליהן.
דבר ראשון, אין צורך לדחות את הגירושין. תהליך הגירושין הוא תהליך שגם ככה לוקח זמן ואם הילד עדיין עובר או כבר נולד זה לא משנה, כך שאפשר להתחיל את תהליך הגירושין גם כאשר האישה עוד בהריון. עם זאת, ישנם מספר נושאים חשובים שכדאי ורצוי לקחת בחשבון שצריך להכניסם לחוזה כבר מההתחלה:
-
גירושין במהלך ההריון
מימון הוצאות הבדיקות במהלך ההריון. חשוב שיהיה מצוין בהסכם ששני ההורים חולקים ביניהם בכל ההוצאות הכרוכות בהריון ובלידה. כמו כן כדאי לציין שהאם מחויבת להודיע לאב על כל בדיקה, או חלילה על כל שינוי במצב ההריון.
- הלידה עצמה. נכון שהאם היא זו שפיזית יולדת, אך מדובר בילד לעתיד שהוא גם של האב. לכן חשוב לציין שהאם מחוייבת להודיע לאב על כך שהיא עומדת להיכנס ללידה, ואם אין מניעה כלשהי, שהאב יהיה נוכח בלידה או יחכה מחוץ לחדר הלידה אך יהיה נוכח ברגע הלידה עצמה. כמו כן זכויותיו כאב שמורות לו, למרות שאינו בן זוגה של היולדת בזמן הלידה עצמה.
- הנקה. אם האם מתכוונת להניק, יש לציין זאת בפירוש, שכן זה יכול להשפיע על חלוקת הסדרי הראיה בהתחלה, מכיוון שהתינוק יצטרך להיות רק עם האם במהלך חופשת הלידה שלה ויהיה חייב לישון איתה עד שתסיים להניק. יש לציין זמנים מפורשים בהם יוכל האב לבלות עם התינוק, גם אם הוא אינו ישן אצלו כלל. זה חשוב מאוד ליצירת הקשר בין האב לתינוק.
- גידול הילד. את כל ההחלטות לגבי גידול הילד יש לעשות ביחד ובהסכמה הדדית, כולל החלטה על סוג המשמורת וחלוקת הסדרי הראיה. ניתן לעשות זאת אף באופן מדורג, לפי גילו של התינוק. בכל מקרה, יש לקחת בחשבון שכל אחד מההורים עשוי להיות עם בן זוג אחר במהלך הזמן, לכן חשוב לציין גבולות גיזרה מבחינת מרחק, איפה יהיה הבסיס המרכזי של חייו של הילד, מה תהיה מסגרת הלימודים שלו (חילונית, דתית) וכל המשתמע מהסדרי הראיה שיקבעו.
מעבר לנתונים הללו, תהליך הגירושין בזמן הריון הוא כמו כל תהליך גירושין אחר. חשוב ביותר לקבוע כללים ולסכם דברים בצורה ברורה למען המשך ההתנהלות. כמו כן, חשוב להתנהל בצורה נכונה, מחושבת והגיונית, שכן למרות שהתינוק הוא עדיין רק עובר ועדיין נמצא בתוך רחמה של האישה, הוא “שייך” לשני ההורים. אי לכך כל ההחלטות צריכות להיות תוך התחשבנות בשניהם יחדיו, בשני ההורים לעתיד.
כאשר מדובר בגירושין תוך כדי הריון, מצטרפות פה חששות נוספות לגורל הילד, מעבר לחששות של זוג רגיל שמביא ילד לעולם. אך בדיוק בגלל זה חשוב ביותר לנסח הסכם מסודר ולפעול בהתאם לרצון ולצורך של שני בני הזוג. ככל שהמצב ברור יותר ומתואם יותר, כך ייוולד הילד בפחות אי וודאות. ילד שנולד לתוך מסגרת מסוימת מתרגל אליה וחי אותה כחייו הרגילים ואינו מודע למסגרת אחרת ולא מרגיש שמשהו התפרק לו. כמו ילד שגדל לשני הורים, או ללא הורה אחד, במהלך חייו מכל סיבה שהיא, כך גם ילד שנולד להורים גרושים נולד לתוך הסיטואציה ויחיה אותה כמשהו רגיל ומוכר עבורו. המחשבות על העתיד הן אותן מחשבות כמו כל זוג גרוש, מחשבות של “איך הילד יסתדר?”, “איך ההורים יסתדרו עם בני זוג אחרים?”, ו”מה לגבי ילדים נוספים שייוולדו בהמשך?”. מומלץ לקבל עזרה מקצועית, לאו דווקא משפטית לגבי תהליך הגירושין, אלא גם ייעוץ והכוונה ואפילו ייעוץ משותף ופסיכולוגי שינחה כיצד להתנהל במצב הנוכחי. לא כדאי סתם לקפוץ קדימה, אלא להתנהל שלב אחר שלב.
נכתב בשיתוף דנה דרזנין, עורכת דין ומגשרת לענייני משפחה