בתקופת ההריון נפח הדם בגוף האישה עולה בצורה משמעותית, מה שגורם לשינויים בלחץ הדם. כתוצאה משינויים אלו, ישנן נשים שיסבלו מלחץ דם נמוך וישנן כאלה שיסבלו דווקא מלחץ דם גבוה. מהו לחץ דם תקין במהלך הריון? ומה הטיפול במקרה שהערכים חורגים מהטווח התקין? בזמן הריון נפח הדם הגוף האישה ההרה עולה ב-50% מהנפח הרגיל בגוף האישה טרם ההריון, וזאת בעקבות שינויים הורמונליים המתרחשים בגוף האישה. אל חשש, העלייה הזו בכמות הדם, תפצה על איבוד הדם הרב אשר צפוי בתהליך הלידה עצמו. אישה שיולדת בלידה ואגינלית רגילה צפויה לאבד כ-500 מ”ל דם במהלך הלידה, ואישה שיולדת בניתוח קיסרי צפויה לאבד כ-1000 מ”ל דם במהלך הלידה.
מהו לחץ דם תקין בזמן ההריון?

שינויי לחץ דם במהלך הריון
בשליש הראשון והשני להריון סביר להניח שהאישה ההריונית תחווה לחץ דם נמוך שעלול לגרום לחולשה כללית, עייפות וסחרחורות. מדובר במצב נורמלי וכל עוד זה לא קורה לעיתים קרובות מדי וגורם להתעלפויות, לחץ דם נמוך הוא תקין במהלך ההריון. לקראת שבוע הריון 28 לחץ הדם יתחיל לטפס חזרה, ויעזור לתחושה הפיזית הכללית של האישה.
הערכים התקינים ללחץ דם במהלך הריון:
לחץ דם תקין בתקופת ההריון מוגדר – 120/80
לחץ דם נמוך בתקופת ההריון מוגדר – 100/90
לחץ דם גבוה בתקופת ההריון מוגדר – 140/90.
עם זאת לחץ דם שנע בין 140/90 לבין 180/110 מוגדר כבינוני, בעוד שכאשר הוא מגיע ל-180/110 הוא מוגדר כחמור.
יתר לחץ דם – לחץ דם גבוה בזמן ההריון
כ-5% מהנשים ההרות סובלות מלחץ דם גבוה במהלך ההריון. מדובר בגורם מסוכן להריון שכן הוא יכול לסכן גם את האם וגם את העובר, ואף להוות סימן לרעלת הריון. במהלך הריון תקין, העובר תלוי באספקת דם וחמצן שוטפת ומלאה מהאם דרך השיליה, ולכן כל שינוי באספקת הדם או החמצן עלול לפגוע בעובר, לגרום להפרעה בהתפתחות שלו ואף למומים. במידה ולאישה ההרה יש לחץ דם גבוה, עליה להיות במעקב הריון במרפאה להריון בסיכון גבוה.
הסיבות ללחץ דם גבוה
הסיבה הנפוצה ללחץ דם גבוה במהלך הריון היא לחץ דם גבוה אצל נשים שסובלת מכך ללא קשר להריון. כאשר אישה סובלת מלחץ דם גבוה לפני ההריון או לפני שבוע 20 היא תטופל על ידי נטילת תרופות להורדת לחץ דם. כמו כן, אותה אישה תהיה במעקב רפואי למדידת לחץ דם באופן קבוע, ותחובר למוניטור לבדיקת שלום העובר, על מנת לוודא שהוא מקבלת אספקת דם וחמצן באופן סדיר. אישה במצב זה צריכה לשים לב לסימנים כמו כאבי ראש חזקים, ראייה מטושטשת ובצקות קשות, ולדווח לרופא על כל שינוי במצבה הבריאותי. סיבה נוספת ללחץ דם גבוה היא רעלת הריון. במצב כזה יעלה לחץ הדם בפתאומיות לאחר שבוע 20 להריון, לרוב יחד עם הופעת חלבון בשתן ובצקות קשות. כאשר הינך סובלת מתסמינים אלו יש לגשת לבדיקה רפואית על מנת לברר האם מדובר ברעלת הריון. במידה וכן, האישה תטופל בהתאם.
לחץ דם נמוך בהריון
כאמור, רוב הנשים תסבולנה מלחץ דם נמוך בעיקר שליש הראשון של ההריון, שישתפר במחצית השנייה של השליש השני להריון. יש לשים לך שאם את סובלת מלחץ דם נמוך משמעותית, הדבר יגרום להפרעה באספקת הדם והחמצן לעובר ויש לטפל בכך בהקדם על מנת למנוע פגיעה בהתפתחות העובר עד סיכון של ממש במצבו. אישה הרה שסובלת מלחץ דם נמוך צריכה להקפיד על שתיית מים מרובה, אכילת תפריט מאוזן ומסודר, ועליה להימנע מעמידה והליכה ממושכות. כמו כן, עליה לשים לב למצבים של עייפות יתר והתעלפויות. רוב הנשים שסובלות מלחץ דם נמוך בתחילת ההריון, יחוו גם בחילות ואף הקאות ממושכות בהתחלה. יש לדווח על כך לרופא המטפל. גורם נוסף ללחץ דם נמוך יכול להיות סכרת הריונית, ולכן יש להיות במעקב אם יש שינוי קיצוני בלחץ הדם. הקפידי על שתיית מים מרובה, תזונה מאוזנת, מעקב רפואי קבוע, ובדיקת לחץ דם. תהי ערנית לכל שינוי במצבך ואם את חשה ברע, אל תמתיני וגשי לקבלת טיפול רפואי בהקדם.