התמודדות עם לידה שקטה

לידה שקטה

אישה מגיעה לבית חולים עם צירים או ירידת מים, או כל סימן אחר שמבשר על לידה. היא נכנסת לחדר הלידה, הצוות איתה. לאחר תהליך הלידה (כל אחת, הסיפור שלה, והתהליך שהיא עוברת), נשמעת הצרחה הראשונית וכה משמחת של התינוק שנולד והגיח לאוויר העולם. זהו הסיפור האידאלי. אך, אחת לכל 1000 לידות, הלידה שמתבצעת היא לידה שקטה. כלומר, לידת עובר מת, ללא הצרחה המדהימה הזו שכל יולדת משוועת לשמוע.

 

מהי לידה שקטה?

לידה שקטה היא לידה של עובר מת. לרוב העובר מת בתוך הרחם מסיבוכים לקראת סוף ההריון, והלידה עצמה היא רגילה, כמו כל לידה, רק שהתינוק לא רוח חיים. פיזית, אין נזק ליולדת, אך הנזק הנפשי הוא כבד במיוחד, והאישה זקוקה לטיפול ותמיכה נפשית נרחבת לאחר לידה כזו.

 

הגורמים ללידה שקטה

התמודדות עם לידה שקטה

התמודדות עם לידה שקטה

  • מומים מולדים בעובר שגורמים לפגיעה בהתפתחות שלו. מומים שלא ניתן היה לזהות בבדיקות הראשוניות ובסקירות הרגילות, ולכן אם לא היה חשש למשהו לא תקין, לא היה ניתן לעלות עליהם בזמן.
  • זיהום בתוך הרחם. במצב בו האם נדבקת בחיידק או בווירוס כלשהו, המצב עלול לפגוע קשות בעובר, ואף להביא למותו בטרם עת, בתוך הרחם.
  • חבל הטבור. תפקידו של חבל הטבור לספק את הדם מהאמא לעובר. במקרים בהם יש בעיות בחבל הטבור, בעיות שמונעות אספקת דם תקינה, אותן הבעיות יכולות לגרום למותו של העובר. כמו כן, ישנה אפשרות בלידה עצמה שחבל הטבור ייכרך סביב צווארו של העובר, ויגרום לחנק טרום הלידה או במהלך הלידה עצמה.
  • בעיות שונות בשלייה. תוך כדי ההריון ייתכנו בעיות בשלייה, העלולות לגרום לפגיעה קשה בהתפתחות העובר ואף למותו.

 

לידה שקטה זה לא משהו שחלילה אפשר לזהות מראש וגם, לצערנו, לא משהו שניתן למנוע. אך, ישנם מצבים בהם הסיכון ללידה שקטה הם גדולים יותר, ואלו מצבים המחייבים התייעצות עם רופא ומעקב צמוד:

  • הריון הנמשך מעל 40 שבועות. הריון תקין נמשך כ-40 שבועות, ובכל יום נוסף בו העובר נמצא בתוך הרחם, הסיכון למוות בתוך הרחם עולה. לכן, לאחר שאישה בהריון עוברת את תאריך הלידה המשוער, היא במעקב צמוד כדי לוודא שהכל תקין עם העובר בתוך הבטן. אם יש חשש כלשהו, מזרזים את הלידה.
  • הריון בסיכון. סטטיסטית, רוב המקרים של לידה שקטה מופיעים בהריונות של גיל ההתבגרות, או בהריונות מעל גיל 35. הריונות אלה דורשים מעקב צמוד ומוקפד, מכיוון שהם נחשבים להריונות בסיכון.
  • עישון בהריון. עשן הסיגריות שעובר ישירות לעובר, פוגע בשיליה, מפריע במעבר תקין של חמצן מן האם לעובר, ויכול לגרום למוות של העובר בתוך הרחם. לכן, מומלץ להימנע מעישון אקטיבי או עישון פסיבי.
  • משקל העובר. אם העובר לא התפתח היטב ברחם ולא הגיע לגודל ולמשקל הרצוי, בהתאם לשבוע ההריון, קיים סיכוי גדול שההריון יסתיים במוות תוך רחמי.

ישנם מקרים בהם ההריון לא מתפתח כמו שצריך, ויש לגרום בכוונה מראש למות העובר, ולסיים את ההריון. כאשר זה מתרחש בשבועות מתקדמים לא ניתן למנוע את תהליך הלידה, למרות שיודעים מראש שיוולד עובר מת. כאשר ישנם סיבוכים בהריון, שמסכנים את בריאות היולדת או העובר, או מצב בו מתגלים מומים קשים בעובר ובהתפתחותו, יש להפסיק את ההריון באופן יזום. מעל שבוע 23 להריון, לא ניתן לבצע הפסקת הריון בדרך אחרת מאשר לידה.

כאמור, לידה שקטה אינה גורמת לנזק פיזי לאם, אבל הנזק הנפשי לעיתים קשה מנשוא, ויש לדאוג ליולדת ולבן זוגה למערכת תמיכה חזקה ומקצועית. הורים רבים אבלים לאחר לידת עובר מת, ואף חווים קשיים בהתמודדות עם המצב וקשיים בזוגיות. לכן, יש לדאוג לקבלת טיפול אישי וזוגי, לעבור את הטראומה, ולהתגבר עליה ככל שניתן. אישה שעברה לידה שקטה יכולה להיכנס להריון רגיל, וללדת באופן תקין בשנית, אך עליה להיות במעקב צמוד יותר במהלך ההריון. שתהיה לידה תקינה, עם עובר בריא.

כתיבת תגובה

נוני מתחדש ואתם מרוויחים!