התפתחות שכלית של התינוק

לסייע להתפתחות השכלית של התינוק

לסייע להתפתחות השכלית של התינוק נשמע כמו משימה קשה או אפילו מדעית, אבל מסתבר שאנחנו ההורים יכולים לעזור הרבה ולתרום לתהליך זה. מרגע שנולד, בכל יום מתפתח שכלו של התינוק והוא לומד וקולט דברים חדשים. המוח שלו עובר שינויים גדולים, דברים שעד לפני רגע היו זרים לו ומעבר ליכולת התפיסה שלו הופכים למוחשיים וממשיים.

 

 

לסייע להתפתחות השכלית של התינוק

התפתחות שכלית של התינוק

התפתחות שכלית של התינוק

אנחנו ההורים יכולים לסייע להתפתחות השכלית של התינוק שלנו בדרכים רבות:

  1. עודדו אותו! על מנת שהתינוק ירגיש שהוא עושה דברים בעלי משמעות, שהוא מתקדם וגם אם אינו מצליח הוא מנסה, הגיבו אליו. כאשר הוא מנסה ולא מצליח, עודדו אותו להמשיך. כאשר הוא מנסה ומצליח, הריעו לו ושבחו אותו על כך. הגיבו לכעס, לשמחה, לעצב ולתסכול, על מנת שיקבל תגובה באופן קבוע למעשיו. התגובות שלכם והעובדה שתהיו קשובים ותעניקו תשומת לב למעשיו מגיל צעיר מאוד, ישפיעו באופן ישיר על ההתפתחות הקוגניטיבית שלו. דברו עימו והסבירו לו, גם אם אינו מבין באותו רגע, לאחר מכן יבין ויקשר את הדברים.
  2. חשפו אותו! הכלים הלימודיים הראשונים בהם משתמש התינוק הם חמשת החושים שלו ויכולת התנועה. הוא נחשף מהרגע הראשון שנולד למגוון רחב של גירויים שונים והתודעה שלו מפתחת ביחס ישיר אליהם. חשפו אותו לכמה שיותר מרקמים, גירויים, רעשים וקולות, טעמים וריחות – כל אלו יעודדו אותו לחקור ולהתנסות ולא לפחד או לחשוש מהחדש. דברו ושירו לו מהרגע שיצא מהבטן, אפשרו לו לנוע (בבטיחות וביטחון כמובן) כמה שיותר בחלל, אפשרו לו לגעת בדברים חדשים, ספקו לו משחקים עשויים מחומרים שונים. גם באוכל, התמידו לגוון בהתאם לגיל ולהתפתחות כמובן והוסיפו טעמים ומרקמים חדשים על מנת שיתנסה בכולם ויפתח טעם אישי משלו.
  3. לדבר ולאפשר חיקוי. חשוב ביותר לשלב בין הפעילות המוטורית והפיזית שהתינוק עושה לפירוש שלה בדיבור. לכן, חשוב לדבר אל התינוק כבר מההתחלה וכמה שיותר. התינוק עם הזמן ילמד לקשר את המילים ואת ההנחיות לפעולות ויחקה אתכם, גם בפעולות וגם בדיבור. כאשר הוא רואה כיצד נעשים דברים הוא ינסה לעשות אותם בעצמו, ולכן חשוב לאפשר לו לעשות כן. ייצרו עבורו גירויים אינטראקטיביים בבית, הפגישו אותו עם אנשים חדשים ותינוקות אחרים, גם אם אינו בגן. השמיעו לו שירים, קחו אותו לפעילויות ואפילו הציגו בפניו הצגות או הציגו ספרים שונים – התינוק יראה, יחווה, יקשר וינסה לחקות. בעזרת החיקוי הוא ילמד וירכוש מיומנויות חדשות. באמצעות העובדה שיחקה אתכם הוא ילמד לדבר, להתנהל במצבים שונים ואף לקשר את המילים והמשמעות למצבים ולפריטים שונים בהקשרים הנכונים.
  4. ללמד לפתור בעיות. אין הכוונה היא שאתם צריכים לפתור לו כל בעיה או כל תסכול על מנת שלא ירגיש כועס או מתוסכל, אלא להפך. עודדו אותו ותנו לו משוב, הראו לתינוק שהוא מסוגל ויכול לבד. שהוא צריך לנסות שוב אם לא הצליח בפעם הראשונה. שקפו בפניו את הבעיה, הסבירו מה קרה בדיוק ומה מפריע לו ותנו לו כמה פתרונות על מנת שינסה את כולם עד שיגיע לפתרון הנכון. המטרה היא לא לפתור את הבעיות במקומו, אבל גם לא להשאיר אותו מתוסכל – תנו לו דוגמה אישית חיובית ותחושת ערך חיובית.
  5. הקפידו על תזונה נכונה ובריאה. גם כאן דוגמה אישית היא חשובה ביותר. שבו עם התינוק לארוחה מסודרת. הציעו לו מגוון רחב של מאכלים והקפידו על מאכלים עשירים בברזל, המכילים אומגה 3 ואומגה 6, שהם החשובים ביותר לבנייה וההתפתחות של המוח ומערכת העצבים.

זכרו, התינוק נמצא בשלב מאוד רגיש ועדין בחייו, בו הוא מעצב את האישיות שלו. לכם כהורים יש השפעה גדולה ומשמעותית ביותר – נצלו אותה והשפיעו.

כתיבת תגובה

נוני מתחדש ואתם מרוויחים!