לא סתם המציאו מגוון מכשירים שמטרתם היא אחת – לעודד זחילה אצל תינוקות. זה נכון שכל תינוק מתפתח בקצב שלו, יש תינוקות שמתפתחים מהר יותר ויש כאלה שלאט יותר, כל עוד התינוק מתפתח אין מה לדאוג. אך בכל זאת, כאשר כל התינוקות בגילו כבר מתהפכים ותכף יושבים, והתינוק שלנו עוד שוכב על הגב, מבסוט מהחיים, זה רק טבעי שקצת נילחץ מכך. במיוחד כאשר מדובר בילד ראשון, מעבר לעובדה שאנחנו רוצים לראות שהכל תקין ושהוא מתפתח כשורה, אנחנו גם מחכים בקוצר רוח לראות אותו מתהפך, זוחל ומתיישב. אך מה לעשות שלא כל התינוקות ממהרים לזחול?! וגם אם כן, הם עושים דברים מוזרים, כמו זחילה אחורה או תזוזה במקום, או אפילו מדלגים על שלב הזחילה!
איך מעודדים תינוק לזחול?
קודם כל חשוב לדעת שהגיל הממוצע בו רוב התינוקות מתחילים לזחול הוא בין חצי שנה ל-10 חודשים. הדגש הוא על “רוב התינוקות”, כי גם אם התינוק שלכם בן שבעה חודשים ולא מראה סימנים של תזוזה, עדיין הכל תקין. עקבו אחרי ההתפתחות שלו, אחרי היכולות המוטוריות האחרות ובדקו שאין עיכוב התפתחותי אצל רופא התפתחותי, על מנת להיות רגועים.
לזחול נכון

איך לעודד תינוקות לזחול?
אז זהו, שאין דרך נכונה לזחול. יש כמה דרכים וכמה סגנונות. בסופו של דבר כל תינוק יזחל אחרת וזה בסדר. סגנון הזחילה הרגיל, שכולנו מצפים לראות, הוא זחילה של יד ורגל נגדית. אבל כל תינוק זוחל אחרת. יש כאלה שיזחלו גחון, כלומר רק על הבטן וישתמשו בידיים בלבד ולא ברגליים. יש שיזחלו לצד, במה שמכונה “זחילת סרטן”, יש שיתגלגלו תוך כדי שכיבה ממקום למקום, ואל תתפלאו אם התינוק שלכם דילג בכלל על שלב הזחילה והתחיל לשבת, ואז החל להתקדם בקפיצות על הטוסיק בזמן ישיבה – גם זו סוג של זחילה.
חשוב להירגע ולהבין שכל אחד מהסגנונות הוא בסדר. התינוק משפר ומתרגל את יכולת התנועה שלו. יש כאלה שאף יתחילו בזחילה לאחור לפני שהם יבינו כיצד להתקדם קדימה, ויש תינוקות שכאשר הם יעלו על שש, יעמדו במקום ויזיזו את עצמם קדימה ואחורה ולצדדים ללא התקדמות.
לעודד תינוק לזחול
נכון, תינוקות לא אוהבים לשכב על הבטן והם מתחילים די מהר לבכות. הסיבה די ברורה – הם צריכים להתאמץ יותר. בעוד שכשהם על הגב הכל נפרש לנגד עיניהם, כשהם על הבטן הם צריכים להפעיל את שרירי הצוואר ולהסתכל מסביב, הם צריכים להפעיל את חגורת הכתפיים ולהתאמץ. וזה לא קל. אבל אם אתם רוצים שהתינוק יזחל, אל תוותרו לו:
- הכינו מרחב פעולה וזחילה בטוח ונקי מחפצים מסוכנים, רהיטים, חלקים קטנים של צעצועים, וכל דבר שיכול להיות מסוכן או להפריע לו לזחול.
- אל תגבילו את התנועה שלו עם יותר מדי בגדים מסורבלים ותנו לו להתקדם, גם אם הוא יורד ממשטח ההפעלה לרצפה, על הרצפה נח יותר לזחול מאשר על משטח או שטיח. תנו לו להתקדם ולהתנסות. כמובן שאם חורף, הלבישו את התינוק בהתאם ואפילו העדיפו לשים משטח סול קשיח ונח לזחילה מאשר שמיכה.
- השכיבו את הילד על הבטן ושימו סביבו חפצים מעניינים במרחק מספק, שהוא לא יגיע אליהם בשליחת יד, אבל כן יוכל לזחול מעט ולקחת אותם. הציבו מולו דברים שיעניינו אותו ויגרמו לו לרצות לזחול לעברם.
- אל תשאירו את התינוק בטרמפולינה, לול, או עגלה, יותר מדי זמן. נכון שזה נח ופרקטי, אבל מונע ממנו לזוז. תנו לו לשכב על הרצפה ולראות את העולם מסביבו ולרצות לזוז.
- שכבו לידו שחקו איתו. הראו לו איך מזיזים את הרגליים, הזיזו אותו מעט, תמכו ברגליו ועזרו לו להתקדם.
- אפשר לעשות תרגילי חיזוק בבית ואפשר ללכת לחוג ליווי התפתחותי על מנת לעודד את התינוק לזחול.
תרגילי התפתחות מומלצים על מנת לעודד זחילה
ישנם מספר תרגילים שתוכלו לעשות עם התינוק כדי לעודד זחילה:
- השכיבו את התינוק על כדור וגלגלו אותו בעדינות קדימה, אחורה ולצדדים. החזיקו אותו היטב וגלגלו והזיזו עד לרצפה. כך הילד ילמד להכיר את המרחב ויבין שיש עוד תנוחות חוץ משכיבה.
- גלגלו מגבת או חולצה והניחו מתחת לחזה של התינוק, כך שידיו יהיו מושטות קדימה. המגבת תשמש לו קרש גלגול וכך יוכל להתקדם בעזרתה.
- תמכו ברגליו של התינוק כאשר הוא זוחל אחורה או כאשר הוא מנסה להתקדם, עצרו בעדינות את כף רגלו ובכך תמנעו ממנו להתקדם אחורה וגם תתמכו בו בעת ההתקדמות קדימה.
הקפידו על סביבה בטוחה
ברגע שהתינוק מתחיל לזחול וקולט את העניין, זה רק עניין של זמן עד שיעלה על ארבע ויתחיל לסייר בבית ובמהירות. לכן, מהרגע שהתינוק מראה נכונות לזחילה, יש לוודא שהבית בטוח:
- כסו את כל השקעים הפתוחים והסתירו את כל הכבלים הגלויים.
- סגרו ארונות ומגרנות בצורה שהתינוק לא יוכל לפתוח אותם.
- דאגו לנקות את הרצפה ואת השטיח, בעיקר מאבק ומחלקים קטנים של משחקים.
- הרחיקו רהיטים, נעליים, תרופות, חומרי ניקיון, עציצים וכל דבר שנמצא בגובה הזחילה של הילד ויכול להיות מסוכן עבורו.
זחילה נעימה!