כמה ימים לאחר תחילת השנה החדשה מגיע לו יום כיפור, החג היחיד שלנו שלא מלא באוכל, ונשים רבות מתלבטות באותה הסוגייה – האם לצום במהלך הריון או לא? נכון להיום, יום הכיפורים הינו מועד שמאגד את כלל האוכלוסייה בארץ. לא רק נשים דתיות צמות בחג, וישנן חילוניות גמורות שהצום חשוב להן לא פחות. אך נשים הרות שמחליטות לצום, חייבות לזכור שהגוף שלהן כעת משמש בית לעובר, שבתוכו והוא צריך לגדול ולהתפתח, ללא קשר לצום או לא צום.
בנוסף על כך, יש להבין השלכות הצום על אישה בהריון ועל העובר. כתוצאה מצום בלתי מבוקר, תתכן התייבשות מאי ספיקת נוזלים במידה מספקת, אשר עלולה לגרום לצירים מוקדמים וכתוצאה מכך להחדרת נוזלים לגוף האישה על ידי אינפוזיה.
לצום במהלך הריון ביום כיפור על פי ההלכה
-
לצום בהריון
אישה בהריון רגיל, ללא סיכון, אינה פטורה מצום.
- אם במהלך הצום ההריונית חווה כאבי ראש, מותר לה לשתות שליש כוס מים כל שבע דקות, ואם זה לא מספיק אז מותר לה לשתות מים ללא הגבלה.
- אם ישנה ירידת מים או צירים או שהאישה לא חשה בתנועות העובר, מותר לה לשתות במיידי, ואף לאכול בעת הצורך.
- אישה בהריון בסיכון כתוצאה מסכרת הריונית, רעלת הריון או כל מצב אחר, פטורה מצום.
- אישה שילדה במהלך כיפור או בשלושת הימים הצמודים לו פטורה מצום.
- אישה שילדה שבוע לפני יום כיפור, תאכל כמות של קופסת גפרורים כל שבע דקות, אך אם אינה חשה בטוב מותר לה לאכול כרגיל.
- אישה שהרופא אוסר עליה לצום מבחינה בריאותית, בהריון או לאחר לידה, תאכל כרגיל במהלך יום הכיפורים.
את בהריון, וברוב החגים יש אוכל והרבה, אני זוכרת שבארוחת כאלה, במהלך ההריון, תמיד הייתי מתבדחת בסוף הארוחה שיש מקום או לאוכל או לתינוק, משהו מהם חייב לפנות את מקומו. כמובן שהייתי מרשה לעצמי לאכול הכל מהכל וכמה שיותר, בתירוץ שאני בהריון, בלי לדפוק חשבון. אבל אחר כך הייתי משלמת על זה בלילות חסרי שינה עם צרבות, ובעיטות עצבניות מצד העובר. אך עדיין, זה היה שווה את זה.
לעומת שאר החגים, ביום הכיפורים, נהוג שלא לאכול ואישה הריונית שמעוניינת לשמור על המסורת צריכה להבין את המגבלות הכרוכות בכך. אם את מתכננת לצום וההריון שלך תקין יש מספר דברים שכדאי שתקפידי עליהם:
- יידעי את הרופא שלך שאת מתכוונת לצום, וודאי שמותר לך.
- עשי את הצום בבית עם מיזוג, ולא לבדך. אל תצאי להסתובב בחוץ, על מנת לא להתעייף או להתייבש, ואם את לא מרגישה טוב, עדכני מיד את מי שאיתך.
- החזיקי צמוד אליך בקבוק מים, לכל מקרה. שתי מים אם את מרגישה חולשה חזקה, סחרחורת, כאבי ראש או מחסור בתנועת העובר.
לצום בכיפור בהתאם לשלב ההריון
אם את נמצאת בשליש הראשון עם תופעות הלוואי המוכרות של עייפות, סחרחורות, בחילות ואף הקאות, קחי בחשבון שיהיה לך יותר קשה לצום. לכן, חשבי אם את בכלל מעוניינת להגיע למצב שאולי תרגישי יותר גרוע מהרגיל. כמו כן, לקראת סוף שבוע שמיני, כאשר את קרובה ללידה, צום עלול לגרום לצירים שיתפתחו ללידה מוקדמת. עלייך לשקול את הנושא מבעוד מועד.
אם החלטת לצום חשוב שתאכלי כמו שצריך גם בסעודה המפסקת וגם בארוחה ששוברת את הצום. יש לתכנן את הארוחה במנות קטנות ומאוזנות. על הארוחה המפסקת להכיל פחממות מורכבות כמו אורז מלא, לחם דגנים ופסטה מחיטה מלאה. יש לשתות הרבה מים לפני הצום, להימנע ממשקאות המעודדים מתן שתן (כמו קפה, תה או משקאות דיאטטיים למיניהם), ועלולים לגרום למסחור בנוזלים וכתוצאה מכך להתייבשות. לאחר הצום, כדאי קודם כל לשתות מיץ מתוק, רצוי מיץ מומתק בצורה טבעית, ולא ישר לאכול כמויות גדולות של מזון אשר עלולות לגרום לבחילות וכאבי בטן. כאבים כגון אלו עלולים להתבלבל לך בראש ולהרגיש כמו צירים.
סימנים לשבירת צום בהריון במיידי
- צירונים או צירים
- הקאות
- חולשה כללית
- ירידה דרסטית בתנועת העובר
- התעלפויות
אם את חשה ברע במהלך הצום עלייך להפסיקו במידית, לשתות מים, ולהגיע לבדיקה אצל רופא. אם ההריון שלך תקין ואת רוצה ויכולה לצום, אין סיבה שלא תצומי. בגוף שלך יש מאגרים מספיקים לעובר, גם אם לא תאכלי יום שלם. אבל תמיד זכרי שהעדיפות היא לבריאות שלך ושל העובר, ולתקינות ההריון.