סנדוויץ' פסטרמה - מותר במהלך הריון?

מאכלים אסורים במהלך הריון

מעבר לעובדה שאת אוכלת כאילו בשביל שניים (בואי נודה בזה, הוא לא בדיוק בגודל של בנאדם בשביל התירוץ הזה…), גם ההורמונים מטריפים אותך. בנוסף להכל, ישנה רשימה ארוכה של מאכלים אסורים למאכל במהלך ההריון! כשאת בהריון יש לך חשקים מוזרים פתאום. את יכולה לרצות פסטה עם חרדל ומיד אחר כך שוקולד ואז גבינה צהובה. עם טוסט. וגלידה.

כך למשל אני, שמטורפת על סושי, מצאתי את עצמי מצד אחד מריירת על סושי במהלך ההריון, אבל טורפת פירות ומאכלים מוזרים, שאפילו את שמם אני לא מבטאה נכון, ובטח שאני לא אוכלת אותם כשאני לא בהריון. לכו תבינו מה קורה שם בתוך הגוף שגורם לנו להיות כאלה. יש רשימות ארוכות של מאכלים אסורים בהריון ורשימות של מאכלים שמותר לאכול בהריון, יש כאלה שמומלץ לאכול וישנם אחרים שמהם כדאי להמנע לחלוטין.

לדוגמה, מיונז שהוא מפוסטר אז מותר, אבל תמיד עדיף בבית ולא תעשייתי במסעדות בחוץ. יש עוד המון דוגמאות שבטח יצא לך כבר להכיר. בכל פעם הרשימה מתחדשת, לעיתים בגלל גילויים חדשים ולעיתים בגלל מקרה שקרה להריונית זו או אחרת, ורוצים להזהיר את הציבור. איך באמת נדע מה אסור בתכלית האיסור במהלך ההריון, מה בסדר ואפשר לאכול במינון (וכמובן לאחר התייעצות  עם הרופא) ולא להיכנס להיסטריה אם נגענו בזה ופתאום ראינו כתבה בנושא? תני לי לעשות לך קצת סדר בנושא.

 

ישנם ארבעה חיידקים מזהמים שידועים כמסוכנים ביותר לנשים בהריון, אשר מהם יש להתרחק במהלך כל תקופת ההריון:

  • חיידק הליסטריה מונוציטוגנס. חיידק שנמצא בבשר ובדגים לא מבושלים או חצי מבושלים ובמוצרי חלב שאינם מפוסטרים. כן, זה הזמן לומר להתראות לכל הסושי ולכל הגבינות הצרפתיות…
  • חיידק הטוקסופלאסמה גונדיי. חיידק הנמצא במוצרי בשר ועוף שלא בושלו או שבושלו חלקית וגם בפירות וירקות שלא נשטפו מספיק. הקפידי לשטוף היטב כל פרי וירק, גם בבית ובעיקר בחוץ. הימנעי גם מלאכול בשר במקומות שאינך יודעת מה טיב ואיכות הבישול בהם.
  • חיידק הסלמונלה. חיידק שנמצא בביצים ובמזונות מן החי, שלא חוממו במידה מספקת. זה הזמן לומר שלום ולהתראות לכל המוסים והקינוחים שעשויים מביצים לא מבושלות…
  • חיידק האי-קולי. חיידק הנמצא בבשר בקר ובשר כבש שלא בושלו כראוי וכן במיצים לא מפוסטרים. אפילו מיץ סחוט טרי שנסחט במסחטה ברחוב לא כדאי לשתות, למרות שאת כל כך אוהבת, אלא מיץ מבקבוק סגור שפוסטר היטב או מיץ טרי שסחטת לעצמך בבית.

בכל מקרה, כדאי לעיין בהמלצות משרד הבריאות לתזונה במהלך הריון. עכשיו כשאת יודעת מהם החיידקים הכי מסוכנים לך ואיפה הם יכולים להימצא, את יודעת ממה את חייבת להיזהר ולהימנע במהלך ההריון. אבל זה לא אומר שאין מאכלים אחרים אשר יכולים לגרום לזיהומים חיידקיים. לכן תמיד מומלץ לאכול אוכל טרי, שמבושל במקום אסתטי שאת מכירה וסומכת עליו, מקום נקי שבו את יודעת מהי רמת הבישול ומידת הניקיון של המטבח. בעיקר עדיף לאכול בבית ולהמנע מאכילת ג’אנק פוד (שגם עושה צרבות וקלקולי קיבה) או ישיבה במסעדות לא מוכרות. גם סושי צמחוני למשל יכול להעשות על מגש שהשתמשו בו להכנת סושי רגיל ולסכן אותך בהריון. בייחוד אם את רגישה.

 

מה לאכול או לא לאכול בהריון

מדי פעם בקבוצות ברשתות החברתיות או בין נשים בהריון אני שומעת או קוראת שאלות של “האם מותר לי לאכול את זה?” וכדומה. אני כל פעם מופתעת מחדש מכמות הדברים שממליצים לא לאכול היום. אך כמובן, כל אחת תחליט בשביל עצמה.

הנה לדוגמה שאלה תמימה של מישהי שכתבה שמתחשק לה כריך עם פסטרמה. “תאכלי בתיאבון!”, כתבו לה רוב חברות הקבוצה, ואז מישהי העלתה כתבה על מקרה שקרה לפני כמה שנים של חברת נקניקים ובשרים אשר נתבעת על ידי אישה שאיבדה את תינוקה במהלך ההריון בעקבות אכילת פסטרמה.

במקרה המדובר, כאשר היולדת הגיעה בשבוע מוקדם לחדר הלידה, לאחר שחשה בהאטה בתנועות העובר, הרופאים נאלצו ליילד את העובר ללא רוח חיים. בבדיקות שנערכו לאחר מכן גילו גם אצל העובר וגם אצל האם את חיידק הליסטריה. מדובר בחיידק מאוד אלים, שאחוזי התמותה ממנו הם מאוד גבוהים. מה שגרם להפסקת ההריון היה זיהום בדם של האם ושל העובר, שהגיע מאכילת מזון מזוהם בחיידק. לאחר בדיקה של כל מה שאכלה התגלה שנדבקה בחיידק מאכילת פסטרמה של אותה חברה. מקרה חד פעמי? אזהרה גורפת לכל הנשים בהריון לא לאכול פסטרמה? קשה להחליט או לקבל החלטה גורפת, אלא רק לקרוא, להקפיד, ולשים לב יותר ויותר.

כתיבת תגובה

נוני מתחדש ואתם מרוויחים!