כאשר התינוק עוד עובר ברחם של אימו, הוא חווה שלוש תחושות עיקריות ועוצמתיות במיוחד – מגע, תנועה וקול. הוא זז ברחם, שומע את רחשי גופה של אימו. כאשר הוא יוצא לאוויר העולם, הכל נעלם ומשתנה והוא מחפש את שלושת אלה שיזכירו לו את הסביבה של הרחם, את המגע, התנועה והקול, שירגיעו אותו.
מה התינוק מרגיש ברחם?
בזמן שהתינוק ברחם הוא מרגיש אותך ושומע אותך ומכיר אותך מבפנים, כאשר 3 תחושות עיקריות מלוות אותו:

מגע עם התינוק
קול – הוא שומע את פעימות ליבך, את נשימותייך, אפילו את מערכת העיכול ואת הדם הזורם בורידים שלך. לא שקט לו שם, אבל נעים לו והוא רגיל לרעשים ורחשים. מקצב מונוטוני וקולות שחוזרים על עצמם בצורה קבועה, נעימים לו ומוכרים לו. כאשר התינוק יוצא מהרחם אל אוויר העולם הוא צריך את אותם רעשים ורחשים.
תנועה – הוא זז בתוך הרחם שלך, מסתובב ומתהפך, ובהתאם לגודלו הוא שוחה לו בהנאה במי השפיר. הוא רגיל לתנועות שלך. הוא חווה את התנועה שלך כשאת הולכת, נעמדת, מתיישבת וגם כשאת נחה. הוא חווה את שינוי הנשימה שלך ולכן כאשר הוא עלייך בתור תינוק במנשא, הוא מרגיש כמו ברחם, צמוד אלייך, מרגיש את הנשימות, את דפיקות הלב ואת התנועה קרוב ככל האפשר.
מגע – התינוק רגיל להיות עטוף במי שפיר נעימים וחמימים, לגעת בדפנות הרחם שמהוות עבורו גבולות לתנועה, כמו כן לגלות את איברי גופו. כאשר הוא נולד, הוא צריך את המגע, את התחושה של הביטחון, מאחר והוא כבר לא ברחם קטן וסגור שמגן עליו. לכן, בשבועות הראשונים לחייו, התינוק צריך את המגע הרך שאליו הורגל ברחם.
מגע, תנועה וקול לאחר הלידה
התינוק צריך להסתגל למצב החדש מיד לאחר הלידה. התינוק צריך להסתגל לכך שאין גבולות ברורים למרחב בו הוא נמצא, הקולות משתנים, הוא אינו צמוד לאימו יותר. פתאום הוא מזיז את ידיו ורגליו בחופשיות, אינו עטוף במים ונוספים קולות שונים שאותם הוא שומע, נעימים ופחות נעימים. הוא צריך להתרגל לעולם החדש ואנו צריכים לעזור לו להסתגל ולהתרגל בעדינות ובהדרגתיות, זאת על ידי כך שנספק לו מגע, תנועה וקול. על ההורים, לא רק על האם, ללוות אותו ולתמוך בו, להשרות אווירת ביטחון, לספק לו מרחב תנועה בטוח, להשמיע עבורו קולות נעימים וכמובן להרבות במגע נעים.
מגע, תנועה וקול מחוץ לרחם
מגע – כאשר התינוק מחוץ לרחם, הוא זקוק למגע שישדר לו כמה שיותר ביטחון, כך הוא ידע שאמא שלו לא נעלמה לו. המגע העמוק מרגיע אותו, משפיע על גופו ועוזר לו לפתח את מערכת העצבים, כמו כן את החושים השונים שלו. חשוב מאוד ששני ההורים יספקו לו מגע עמוק ונעים באופן קבוע, על מנת שיתרגל למגע החיצוני, גם של האב ולא רק של האם. יש חשיבות מאוד גדולה למגע נעים ע”י עיסוי, רפלקסולוגיה או מגע עמוק. תוך כדי המגע עם התינוק יש לשים לב לתגובותיו. אפשר להיעזר בשמנים או בפריטים שונים, שיעזרו לו וינעימו לו את התחושה ויעזרו בהתפתחות שלו.
תנועה – יש חשיבות רבה לנשיאה במנשא, עירסול ותזוזה עם התינוק עם כל הגוף כאשר אנחנו מחזיקים אותו על הידיים. בין אם אנחנו יושבים או עומדים, זה מזכירים לו את התנועה שחווה ברחם. תנועה עוזרת לתינוק להירדם וכמו כן מפתחת את התנועה המוטורית שלו.
קול – התינוק לא צריך שקט מופתי, הוא רגיל לרעשים ברחם. הוא צריך קלות מונוטוניים ורחשים קבועים. אלו מזכירים לו את הקולות ששמע ברחם, אלו הקולות שמרגיעים אותו ומשדרים לו ביטחון. כמו כן, את קולה של אימו הוא כבר מכיר, הוא צריך לשמוע אותו בשירה ובדיבור. כמו כן, התינוק צריך לשמוע את קולו של האב, כך יוכל לפתח את חושיו, להכיר את הסביבה שלו ולקבל ביטחון. דברו אליו, שירו לו, השמיעו לו מוזיקה נעימה וקולות מונוטוניים, כמו “ששששש” או “אההה אההה אההה”, שירגיעו אותו.
כמו שהאם באופן אוטומטי עונה על כל צרכיו של העובר כאשר הוא בתוך הרחם, כך גם כשהוא יוצא אל אוויר העולם יש להגיב לצרכיו ולעזור לו להסתגל לסביבה החדשה. עלינו מוטלת האחריות לספק לו ביטחון ולהעניק לו אהבה בעזרת תנועה, מגע וקול. אלו יעזרו לו לפתח סביבה התפתחותית טובה ותקינה.