מניעת מחלת הפה והטלפיים בתינוקות וילדים

מחלת הפה והטלפיים בתינוקות וילדים

“איפה אני משיגה חלב עזים לא מפוסטר?”, “איפה יש חווה קרובה עם עזים, שאפשר לשתות ישירות את החלב שלהן?”, אלו רק מקצת מהשאלות העולות מדי פעם בפורומים למיניהם של הורים מודאגים כאשר מתפתחים אצל התינוק פצעים בפה (אפטות) וכאשר הרופא אבחן את מחלת הפה והטלפיים. אז קודם כל, כמו בכל דבר, מומלץ לעצור לרגע ולהירגע. לפני שאתם רצים לחפש עז שמשוטטת לה באחו, חולבים אותה ונותנים לתינוק שלכם לשתות, כדאי שתדעו מה זו המחלה הזו, ומדוע בכלל מסוכן להתקרב לחלב עזים לא מפוסטר.

 

מחלת הפה והטלפיים לעומת מחלת הפה ידיים-רגליים

מחלת הפה והטלפיים היא מחלה שנגרמת על ידי נגיף, והינה אחת המחלות המדבקות ביותר, בעיקר בין בעלי חיים – בקר, צאן וחזירים. זו אינה המחלה שפוקדת את התינוקות והילדים אך הרבה מתבלבלים וקוראים לה כך. המחלה שאנו מתכוונים אליה היא מחלת הפה ידיים-רגליים, שהיא מחלה שנגרמת על ידי נגיף ונפוצה בעיקר בחודשי הקיץ. המחלה פוגעת בעיקר בתינוקות וילדים והיא מדבקת מאוד. היא מועברת על ידי מגע עם נזלת או צואה, של האדם הנגוע במחלה. בדרך כלל, ההתפרצות שלה תבוא במגיפות בגני ילדים ובתי ספר.

 

סימנים המעידים על המחלה:

  • חום מתמשך.
  • כאבי גרון.
  • פצעים ושלפוחיות בפה הגורמים לחוסר תיאבון וכאבים בזמן האכילה.
  • פצעים ושלפוחיות בכפות הידיים והרגליים.
  • פצעים ושלפוחיות בישבן.

לא כל הסימנים מופיעים בכל התינוקות והילדים הנדבקים במחלה, ולכן לעיתים קשה לאבחן מחלה זו. יתכן אפילו שהילד או התינוק יהיה נגוע במחלה ללא הסימנים, יעבור אותה בקלות, וידביק אחרים בסביבתו שיחוו את אותה המחלה בצורה קשה יותר.

 

טיפול במחלת הפה והטלפיים (הפה ידיים רגליים)

מניעת מחלת הפה והטלפיים בתינוקות וילדים

מניעת מחלת הפה והטלפיים בתינוקות וילדים

מכיוון שמדובר במחלה נגיפית שלרוב חולפת מעצמה אין תרופה יעודית לטיפול בה, ניתן רק להקל על התסמינים. ההקלה על התסמינים היא על ידי מתן משככי כאבים להורדת החום, אמבטיות קרות להקלה על הגרד, וכן שימוש בתרופות סבתא שונות כגון מריחת חלב אם על הפצעים (גם בתוך הפה), ניקוי הפה עם סודה לשתייה (כפית של סודה לשתייה על כוס מים, טבילת גזה או חיתול טטרא בכוס עם הסודה לשתייה וניקוי הפה של התינוק). בנוסף על האמור, יש הטוענים כי חלב עזים לא מפוסטר עוזר מיידית בהקלה על הפצעים המופיעים בעקבות ההדבקות במחלה. יש לשים לב כי מדובר בחיה לא נקייה, ובתינוק או ילד שהוא יצור עדין. המערכת החיסונית של התינוק חלשה במיוחד בזמן מחלה, ולכן עדיף לא להתקרב לעזים, או לתת לתינוק חלב כלשהו שאינו מפוסטר.

 

קבוצת הסיכון להידבקות במחלת הפה והטלפיים

המחלה מופיעה בעיקר אצל ילדים מתחת לגיל 10, ובמקרים בודדים גם נערים יכולים להידבק בה. רוב המבוגרים מחוסנים לה עקב העובדה הפשוטה שכנראה נדבקו בה, או במחלה מנגיף דומה כשהיו ילדים בעצמם.

 

איך מקטינים את הסיכוי להידבק?

מכיוון שהמחלה מאוד מדבקת, היא עוברת אף דרך חפצים שבאו במגע עם הנגיף. לכן, חשוב לרחוץ ידיים היטב ולשמור על הגיינה כללית, ובפרט כאשר מטפלים בתינוק נגוע, שכן הנגיף נמצא בצואה במשך כחודש ימים.

 

כמה זמן נמשכת מחלת הפה והטלפיים?

המחלה בדרך כלל נמשכת מספר ימים ספורים, לרוב, ממוצע של שבוע ימים. היא מתחילה בכאבי גרון וקושי באכילה. לאחר מכן, מופיעים פצעים בחלל הפה ובשאר חלקי הגוף. אותם פצעים נראים בהתחלה כפריחה, ויכולים להפוך לאחר מכן לשלפוחיות. על מנת לוודא אם מדובר במחלה זו, או לחילופין בתגובה אלרגית או אבעבועות רוח, יש להיבדק אצל רופא אשר יאבחן את התסמינים השונים.

 

האם המחלה יכולה להסתבך או לגרום לסיבוכים?

כאמור, המחלה אינה מסוכנת וחולפת מעצמה במרבית המקרים. הסיכון היחידי הינו שבעקבות כאבי הגרון והפצעים כתוצאה מהמחלה, התינוק או הילד ימעט לשתות מים ואי לכך הם עלולים להתייבש. לכן, יש להקפיד על מתן נוזלים ככל שאפשר, על מנת לא להגיע למצב של עירוי. במקרים נדירים, ישנם סיבוכים של המחלה המתבטאים בדלקת קרום המח, מצב אשר מחייב אשפוז והשגחה. אין להילחץ, מדובר בסיבוך נדיר, שגם הוא חולף מעצמו.

כתיבת תגובה

נוני מתחדש ואתם מרוויחים!