כשהייתי בת 9, נדבקתי במחלת ליים, התפתחה אצלי פריחה מוזרה והופיעו לי בגוף עיגולים אדומים עם נקודה במרכז. הפריחה גירדה מאוד והייתה מלווה בחום גבוה וכאבי ראש. אמא שלי כמובן מיהרה לקחת אותי לרופא, שם ערכו בדיקה גופנית ובדיקת דם וגילו שנדבקתי במחלה שמקורה מקרציות. מכיוון שהיה לנו כלב, זה לא היה מופרך, כי מדי פעם היו לו פרעושים וקרציות ואמא שלי דאגה כל מקלחת לבדוק היטב שזה לא עבר אלינו, הילדים.
הרופא הסביר שאם מוצאים קרצייה על גוף הילד ומורידים אותה תוך פחות מיום לאחר שעקצה, הסיכוי להידבק במחלת ליים, מחלה שנגרמת מקרציות, היא קטנה. אך ברגע שנדבקים, יש לטפל באנטיביוטיקה בהקדם. כך יצא שנשארתי בבית מספר שבועות עם חום גבוה, חוסר תיאבון, כאבי ראש, סחרחורות וגירודים נוראיים בכל הגוף.
מהי מחלת ליים וכיצד מאבחנים אותה?

מחלת ליים – שלט אזהרה מהדבקות
מחלת ליים (Lyme Disease) מועברת על ידי קרציות ופרעושים שנושאים את החיידק Borrelia burgdorferi. מכיוון שבעלי חיים, כגון כלבים ומכרסמים שונים, נושאים קרציות ופרעושים, הסיכוי שקרצייה תגיע לאחד הילדים הוא די גבוה. כאשר הקרצייה מתיישבת על הגוף ועוקצת, היא מעבירה חיידקים וגורמי מחלות לאדם אותו היא עוקצת. לכן, אותן קרציות יכולות לגרום די במהירות להתפתחות מחלת הליים אצל ילדים ומבוגרים כאחד.
ילדים נוהגים לשחק ולהשתעשע עם בעלי חיים, לכן ייתכן שידבקו בקרציות ופרעושים מחיית מחמד שאינה מטופלת כמו שצריך או מבעלי חיים של אחרים, גם בחוץ וגם בטבע. הסיבה שלא מרגישים את העקיצה ולא מודעים להתפתחות המחלה ישר היא שברגע שהקרציה עוקצת, בנוסף לחיידקים, היא גם מפרישה חומרים נוגדי קרישה וחומרים אנטי דלקתיים שמעכבים את התגובה של מערכת החיסון. לכן, הקרצייה ממשיכה למצוץ את הדם ולהעביר את המחלה מבלי שנשים לב עד שמופיעה הפריחה ומופיעות שאר תופעות הלוואי.
לא כל הקרציות נושאות את החיידק, לעיתים עקיצה של קרצייה לא תגרום לדבר, אך חשוב בתקופת האביב והקיץ, שהיא תקופת הדגירה, במיוחד אם יש לכם חיית מחמד או שאתם מבלים הרבה בטבע, לבדוק היטב את הילדים בכל מקלחת ולוודא שלא התיישבה לה קרצייה במקום כלשהו.
אבחון מחלת ליים נעשה על ידי בדיקת הפריחה וכן בדיקות דם ואיתור נוגדנים למחלה, על ידי שאיבת נוזל מהפריחה עצמה. לאחר קבלת התוצאות של הבדיקות, הרופא יחליט אם אכן התבצעה הדבקה וייתן טיפול אנטיביוטי בהתאם.
תופעות הלוואי של מחלת ליים
בהתחלה זה מרגיש ונראה כמו שפעת. הסימנים יכולים להופיע מיום העקיצה ועד חודש לאחריה. התסמינים העיקריים של המחלה הם עייפות, חום גבוה, סחרחורות, כאבי ראש והתנפחות של בלוטות הלימפה, שמלווה בכאבי שרירים. בהמשך, מופיעה פריחה עקב חדירת החיידקים לעור והפריחה נראית אחרת מפריחות רגילות – העיגולים האדומים הם בקוטר גדול יחסית, קוטר של 1.5 ס”מ עם מוקד מוגלתי, כאשר העיגולים לרוב הולכים וגדלים.
חשוב מאוד לטפל במחלה בהקדם האפשרי, שכן טיפול מאוחר יכול לגרום להתפשטות החיידקים ופגיעה בחלקים ואיברים שונים בגוף באופן משמעותי. המחלה עלולה לגרום לאחד או יותר מן הבאים:
- דלקת פרקים.
- פגיעה במערכת העצבים.
- אודם בעיניים והפרעות בראייה.
- פריחה עזה שמחמירה וגורמת לגירודים קשים.
- דפיקות לב לא סדירות ופגיעה בשרירי הלב.
- פגיעה בתפקודי הכבד.
- דלקות ריאות וקשיי נשימה.
- הקאות שלשולים ופגיעה קשה במערכת העיכול.
- אצל נשים בהריון, הדבקות במחלת ליים יכולה לגרום למומים בעובר, להיפרדות שיליה ואף להפלה או לידה מוקדמת.
מניעת מחלת ליים
כמובן שלא נוכל לרסס את כל הטבע מסביבנו, אבל אם יש חיות בית, כגון כלבים, מכרסמים, אפילו חיות משק, כדאי לטפל בהן וגם לבדוק היטב את הילדים ואת עצמכם כל יום:
- יש לבדוק את חיות הבית באופן קבוע, לטפל כנגד קרציות ופרעושים בתדירות גבוהה.
- בחודשי האביב והקיץ יש להגביר את הטיפול בבעלי החיים ולהמעיט בביקור במקומות שיש בהם קרציות ופרעושים, או להסתובב עם בגדים מגנים בהליכה בטבע בחודשים אלה.
- מריחה של חומרי הגנה בטוחים לעור, שמגנים מפני עקיצות של קרציות ופרעושים ואינם רעילים לאדם.
- בדיקת הגוף פעם ביום, בעיקר במקלחת בסוף היום, כולל בראש, מאחורי האוזניים ובין האצבעות.
- במידה ונמצאה קרציה, יש להסירה ולחטא את המקום על ידי שימוש באלכוהול, לאחר מכן יש לגשת באופן מיידי לבדיקה רפואית.
איך מטפלים והאם ניתן לחסן?
הטיפול במחלת ה”ליים”, ברגע שאובחנה או שיש חשש לאחר עקיצה של קרצייה, הוא טיפול אנטיביוטי דרך הפה למשך חודש ימים. במידה ולאחר חודש אין שיפור או שהמחלה לא עוברת, ממתינים שבועיים נוספים ואם הסימפטומים לא חלפו, מתחילים בטיפול אנטיביוטי נוסף.
ב-80% מהמקרים החולה מבריא לגמרי לאחר טיפול אנטיביוטי אחד או כפול, ולעיתים רחוקות יש צורך בתוספת של תרופות נוספות שנוגדות דלקות. כאשר ברור שהקרצייה היתה על גוף הילד פחות מיממה ואין תסמינים כלל, לא יינתן טיפול אנטיביוטי, אך יש להמשיך לעקוב שכן התסמינים יכולים להופיע אף חודש לאחר העקיצה.
בארצות הברית פיתחו חיסון נגד זן אחד של החיידק והוא ניתן לכ-80% מהאוכלוסייה אך השפעתו קצרה והוא לא נמצא יעיל במיוחד, שכן הוא מגן רק מפני זן אחד של חיידק. עוד לא נמצא חיסון כללי כנגד המחלה ולכן הטיפול הכי טוב הוא מניעה שלה.