אישה שיולדת מקבלת מענק לידה, שהוא מענק חד פעמי מביטוח לאומי והוא נועד לכסות את ההוצאות הראשונות של הילד והטיפול בתינוק. כל החיים אנחנו משלמים לביטוח לאומי סכום חודשי קבוע, בהתאם להכנסות שלנו ולסטטוס שלנו בחיים, כשהמטרה היא שבזמן שאנחנו נצטרך את הכסף הזה, מכל סיבה שהיא, נקבל אותו במענק מיוחד מהמדינה. מענק לידה הוא מהפעמים האלו שאנו מקבלים מענק מביטוח לאומי.
מי זכאית לקבל מענק לידה מביטוח לאומי לאחר הלידה?
- מענק לידה של ביטוח לאומי זכאית לקבל רק תושבת ישראל או אישה שנשואה לתושב ישראל, אפילו אם הלידה לא קרתה בפועל בתחומי מדינת ישראל.
- אישה שילדה בבית חולים או ילדה מחוץ לבית החולים, אך התאשפזה ביחד עם היילוד בבית החולים מיד לאחר הלידה, זכאית למענק הלידה. נשים אשר יולדות בבית או בבית יולדות ללא אישפוז בבית החולים, לא זכאיות למענק לידה מביטוח לאומי.
- על מנת לקבל את מענק הלידה על האישה לעבוד לפחות חצי שנה ברציפות לפני הלידה, או שבן הזוג עבד חצי שנה רצוף לפני הלידה.
במידה והיולדת נפטרה במהלך הלידה או לאחריה, מענק הלידה יוענק לבן זוגה או למי שיקבל את האפוטרופסות על התינוק.
איך מחושב מענק הלידה?

מענק לידה מביטוח לאומי
מרגע שאישה ילדה, כל חודש בתאריך קבוע, היא תקבל קצבת ילדים בצורת סכום חודשי קבוע עבור אותו ילד עד הגיעו לגיל 18, כאשר הסכומים משתנים בהתאם למספר הילדים, כך גם חישוב המענק של הלידה משתנה. בלידה הראשונה, סכום המענק יהיה הגבוה ביותר, כאשר עבור כל ילד נוסף סכום המענק ירד בהתאמה. במידה ומדובר ביולדת שילדה תאומים או יולדת שילדה שלישיה היא תקבל מענק לפי כמות הילדים. המענק הוא חד פעמי ומתעדכן כל שנה. לכן יש לבדוק את סכום המענק בתחילת השנה בהתאם לשנה בה את יולדת, כך תוכלי לדעת מראש כמה כסף את צפויה לקבל.
אופן קבלת מענק לידה
לאחר הלידה תידרש האישה למלא את פרטי החשבון שלה בבית החולים, פרטים אלה יועברו לביטוח הלאומי ומענק הלידה ישולם באופן אוטומטי ישירות לחשבון הבנק של היולדת, לפי הפרטים שמסרה עד חודש לאחר הלידה. המענק יכנס בתאריך בו ביטוח לאומי משלם קצבת ילדים. לאחר קבלת מענק לידה, ישולם בתאריך זה סכום קבוע של קצבת הילדים עד גיל 18 של כל ילד.
ישנם מקרים בהם מענק הלידה לא ישולם אוטומטית לחשבון הבנק של היולדת לאחר הלידה. המצבים בהם תידרש האישה להגיש תביעה לביטוח לאומי לצורך קבלת מענק הלידה הם:
- במידה ומדובר בתושבת ישראל או יולדת שנשואה לתושב ישראל, אך הלידה לא התרחשה בארץ, יש להגיש בקשה לקבלת מענק הלידה.
- כאשר הלידה התקיימה במוסד רפואי, אך אותו מוסד אינו בעל הסדר עם ביטוח לאומי, על היולדת להגיש תביעה לקבלת המענק.
- כאשר מדובר בהורים שעברו תהליך של אימוץ או תהליך של הבאת ילד בהליך פונדקאות, היולדת זכאית למענק לידה, אך עליה להגיש תביעה לביטוח לאומי על מנת לקבל את המענק.
על מנת להגיש את התביעה לביטוח לאומי, יש למלא טופס שנקרא “טופס תביעה למענק לידה” ולצרף את כל הניירת הרלוונטית שרשומה בטופס. לאחר מכן יש להגיש את התביעה בסניף ביטוח לאומי הקרוב לכתובת המגורים, לשלוח בפקס או בדואר. כאשר מענק הלידה יאושר, הסכום ישולם ישירות לחשבונה של היולדת לפי פרטי הבנק שמסרה בטופס התביעה.
נשים בעלות עסק עצמאי אשר ילדו נתקלות בקושי בקבלת המענק, שכן הן צריכות להביא ניירת המוכיחה שאכן עבדו והשכר לרוב הוא לא שכר קבוע או ממוצע. עד השנה האחרונה ביטוח לאומי נהג לגבות חזרה הפרשים של מענק הלידה מעצמאיות שנים לאחר שילדו, בהתאם לחישובי שומת המס שלהן. בעקבות צעקות שקמו ועצומות שנחתמו, העניין הגיעה לבדיקה בביטוח לאומי ובכנסת, ובשנת 2016 אושר חוק שביטוח לאומי לא יוכל לגבות תשלומים רטרואקטיבית מעל סכום מסוים ולאחר מספר שנים מסוים, על מנת לא לפגוע בנשים עצמאיות שילדו וזכאיות גם הן למענק לידה בדיוק כמו נשים שכירות.